MM-kisat 2018 -ennakko – lohko A: Veikkausliigasta Mohamed Salahin vierelle – konttaako isäntä?

© Kuva: Getty Images

A-lohkossa pelaavat isäntämaa Venäjä, Saudi-Arabia, Egypti sekä Uruguay. A-lohkon ottelu Venäjä-Saudi-Arabia avaa myös koko turnauksen torstaina 14.6.

Turnauksen avausottelu ei ehkä vielä herätä sitä suurinta kisahuumaa. Sen sijaan jo turnauksen toisessa ottelussa, jossa kohtaavat Uruguay ja Egypti, saatetaan nähdä varsin viihdyttävää jalkapalloa. Uruguay on lohkon selkeä ennakkosuosikki.

Isäntämaa Venäjältä on jäänyt kovia pelimiehiä kisoista pois loukkaantumisten takia. Muun muassa hyökkääjä Aleksandr Kokorin sekä puolustajat Georgi Dzhikiya ja Viktor Vasin ovat sivussa kesän turnauksesta. Venäjällä riittää tekemistä varsinkin puolustuspelinsä kanssa.

Ilman pahoja loukkaantumisia Venäjä olisi ehdottomasti ennakkoon taistelemassa toisesta jatkopaikasta, mutta nyt tilanne on tasaisempi. Venäjä ja Egypti tulevat taistelemaan tiukasti toisesta jatkopaikasta.

Helppoa ei tosin ole Egyptin leirissäkään, mikäli Mohamed Salah ei pysty pelaamaan kisoissa. Salah loukkasi Mestarien liigan finaalissa olkapäänsä. Näillä näkymin Liverpool-tähti kuitenkin ehtii kuntoutua ainakin jo turnauksen toiseen otteluun. Saudi-Arabialle on jäämässä A-lohkossa selkeä kiusaajan rooli.

Miten karsinnat sujuivat

Venäjä selvisi kisoihin isäntämaana, mutta harjoitusotteluita Venäjä on toki pelannut. Saldo ei kuitenkaan ole ollut kovin mairitteleva. Venäjä on voittanut viimeisestä seitsemästä ottelusta vain yhden, kun Etelä-Korea kaatui viime lokakuussa maalein 4-2.

Viime kesän Confederations Cup ei myöskään nostattanut odotuksia MM-kisojen suhteen. Venäjä hävisi Meksikolle ja Portugalille, mutta onnistui voittamaan Uuden-Seelannin. Venäjä kohtaa vielä viimeisessä harjoitusottelussa ennen kisoja Turkin tiistaina 5.6.

Saudi-Arabia aloitti Aasian MM-karsinnat toisesta vaiheesta. Saudi-Arabia voitti oman lohkonsa näytöstyyliin. Kahdeksasta ottelusta joukkue nappasi kuusi voittoa ja kaksi tasapeliä. Tasapelit tulivat Yhdistyneitä Arabiemiirikuntia sekä Palestiinaa vastaan. Saudi-Arabian maalitykki Mohammad Al Sahlawi voitti toisen vaiheen maalipörssin tykittäen 14 osumaa kahdeksaan peliin. Yhteensä Al Sahlawi teki 16 maalia koko karsinnoissa.

Kolmannessa vaiheessa, johon pääsee Aasian karsintojen 12 parasta maata, Saudi-Arabia jatkoi vahvoja otteitaan ollen B-lohkon toinen ja napaten suoran paikan MM-kisoihin. Päätösvaiheessa Saudi-Arabia otti kymmenestä ottelusta kuusi voittoa, yhden tasapelin ja kolme tappiota.

MM-kisapaikka ratkesi vasta viimeisessä karsintaottelussa lohkon voittanutta Japania vastaan. Saudi-Arabia tarvitsi suoraan jatkopaikkaan voiton Japanista, ja se myös onnistui maalein 1-0. Kisapaikan tuoneen maaliin viimeisteli Fahad Al-Muwallad.

Egypti selvitti tiensä MM-kisoihin voittamalla Afrikan karsintojen kolmannessa vaiheessa oman lohkonsa. Egypti voitti kuudesta ottelustaan neljä, pelasi kerran tasan ja hävisi yhden ottelun.

Kisapaikka varmistui lohkon toiseksi viimeisessä ottelussa Kongoa vastaan dramaattisten vaiheiden jälkeen. Mohamed Salah vei isännät 1-0-johtoon ja pitkään näytti siltä, että johto riittää loppuun saakka. 86. minuutilla koko katsomo hiljeni ja Salahkin putosi maan pintaan, kun Arnold Bouka Moutou tasoitti ottelun. Egypti painosti ottelun lopun ja sai kuin saikin lopulta lisäajan kolmannella minuutilla rangaistuspotkun. Salah nousi kansakunnan sankariksi upottamalla pallon maaliin ja viemällä Egyptin kisoihin 18 vuoden tauon jälkeen. (Artikkeli jatkuu videon jälkeen.)

Uruguay selvitti tiensä MM-kisoihin sijoittuen Etelä-Amerikan karsinnoissa ylivoimaisen Brasilian jälkeen toiseksi. Uruguay jäi Brasiliasta kymmenen pistettä, mutta oli vahva läpi karsintojen ottaen tasaisesti pisteitä. Uruguay jätti esimerkiksi Argentiinan taaksensa kolmen pisteen päähän.

Vaikeuksiakin matkalle osui, sillä Uruguay hävisi kolme tärkeää ottelua putkeen Chilelle, Brasilialle sekä Perulle. Ryhtiliike tapahtui sen jälkeen, vaikka kisapaikka varmistui vasta viimeisessä ottelussa Boliviaa vastaan. Edinson Cavani voitti Etelä-Amerikan karsintojen maalikuninkuuden kymmenellä maalillaan.

Seuraa näitä

Aleksandr Golovin, Venäjä

Yksi Venäjän lupaavimmista nuorista pelaajista. Moskovan TsSKA:ssa pelaava Golovin teki viime kaudella Venäjän pääsarjassa viisi maalia, mutta 22-vuotias keskikenttäpelaaja nosti osakkeitaan varsinkin Eurooppa-liigan otteluissa.

Golovin viihtyy keskikentällä hyökkäävässä roolissa ja hän pelasi erinomaisesti Arsenalia vastaan Eurooppa-liigan puolivälierissä. Golovin teki avausottelussa maalin ja toisessa osaottelussa hän alusti 2-0-johtomaalin. Ottelun jälkeen Golovin nousi myös siirtohuhuihin ja miestä oltiin viemässä nimenomaan Arsenaliin.

Joka tapauksessa onnistuminen MM-kisoissa saattaa antaa Golovinille mahdollisuuden osoittaa taitonsa kotimaansa ulkomailla. Golovin on ehdottomasti yksi kisojen nuorista tähdistä, joista tullaan vielä kuulemaan paljon kisojen jälkeen.

Aleksandr Golovin iski maalin Arsenalia vastaan Eurooppa-liigan puolivälierissä. Kuva: Getty Images.

Fahad Al-Muwallad, Saudi-Arabia

La Ligassa Levantessa pelaava Al-Muwallad oli yksi monesta saudiarabialaisesta pelaajasta, jotka siirtyivät viime tammikuussa Espanjaan lainasopimuksella. Peliaikaa ei tullut Espanjan pääsarjassa kuin kahdessa ottelussa yhteensä 27 minuuttia.

Saudi-Arabiasta lähetettiin useita pelaajia MM-kisoja silmällä pitäen Espanjaan hakemaan kovia otteluita. Al-Muwallad oli yksi nimekkäimmistä pelaajista tässä ryhmässä, vaikka peliaika jäikin vähäiseksi. Lainasopimukseen kuului osto-optio, mutta ainakaan tällä hetkellä sitä ei olla käyttämässä.

Al-Muwallad on kuitenkin Saudi-Arabiassa todellinen tähtipelaaja, joka oli tärkeässä roolissa viemässä maatansa MM-kisoihin. Hän teki neljä maalia yhdeksässä karsintaottelussa. La Ligan Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan suhteita hoitava Fernando Sanz sanoi aiemmin haastattelussa, että Al-Muwallad on Saudi-Arabian oma Cristiano Ronaldo tai Lionel Messi. Nyt miehellä on loistava mahdollisuus näyttää taitonsa koko maailmalle ja lunastaa sitä kautta uusi mahdollisuus Euroopan huippusarjoissa.

Edinson Cavani & Luis Suárez, Uruguay

Uruguayn hyökkäys kestää vertailun mihin tahansa joukkueeseen. Suárez tykitti Barcelonassa viime kaudella 25 osumaa La Ligassa ja Cavani iski PSG:n paidassa 28 maalia Ligue 1:ssä. Lukemat eivät kalpene juuri minkään maan hyökkääjäkaksikolle.

Samalla täytyy sanoa se, että 31-vuotiaat Cavani ja Suárez eivät enää kovin monia kisoja tule pelaamaan. Siinä mielessä panokset ovat entistä kovemmat. 3,4 miljoonan asukkaan Uruguay on pärjännyt viime vuosina hienosti arvokisoissa ja on tänäkin vuonna yllätysvalmis joukkue. Varsinkin, jos Cavani ja Suárez jatkavat maalien tehtailua samaan tapaan kuin seurajoukkueissaan.

Mohamed Salah, Egypti

Yksi kisojen valovoimaisimmista tähdistä. Salahin kisojen päällä on kuitenkin vielä pienoinen kysymysmerkki, kun hän loukkasi olkapäänsä Mestarien liigan finaalissa. Arviot ovat kuitenkin olleet positiivisia siitä, että Salah nähtäisiin kisoissa ainakin Egyptin toisesta ottelusta eteenpäin.

Salahilla on MM-lopputurnauksessa jopa mahdollisuus antaa viimeiset näytöt Kultaisen pallon voittamiseen. Toki se vaatii luultavasti Egyptiltä koko joukkueena melkoista venymistä, sillä Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo ovat maajoukkueidensa kanssa luultavasti pidemmällä turnauksessa kuin Salah ja Egypti. Toivottavasti Salah kuntoutuu ajoissa kisoihin ja näkisimme yhtä kauden 2017-18 parasta pelaajaa tositoimissa.

Abdalla El Said (keskellä alhaalla) pelasi seitsemän ottelua KuPS:n paidassa ennen liittymistä Egyptin MM-kisajoukkueeseen. Kuva: Juha Tamminen.

Abdalla El Said, Egypti

Veikkausliigasta MM-kisoihin ponnistanut El Said nähtiin alkukauden ajan KuPS:n paidassa. On mielenkiintoista nähdä, kuinka Veikkausliigaa ajoittain dominoinut keskikenttäpelaaja pärjää maailman isoimmalla näyttämöllä.

Keskikentällä viihtyvä El Said pelasi KuPS:n paidassa seitsemän ottelua ilman maaleja. Sen sijaan Egyptin pääsarjassa El Said on tehnyt kovalla tehokkuudella myös maaleja. Kaudella 2017-18 El Said teki Al Ahlyn riveissä kymmenessä pelissä kymmenen maalia Egyptin Valioliigassa. Maaleja on tullut myös aiemmilla kausilla ja näillä näkymin El Said saattaa ottaa Egyptin joukkueessa avauskokoonpanon paikan.

Maiden joukkuesivut alla linkkeinä (kokoonpanot yms):
Venäjä
Saudi-Arabia
Egypti
Uruguay

Seuraa tätä peliä

Maanantai 25.6. klo. 17: Saudi-Arabia – Egypti
Arabimaailman suuri mittelö. Kaksi arabimaailman suurta jättiläistä kohtaavat A-lohkon päätöspelissä, ja tästä ottelusta ei varmasti tunnetta puutu. Ottelua voisi verrata esimerkiksi Suomen ja Ruotsin kohtaamiseen. Lisäksi ottelussa saatetaan pelata jopa jatkopaikasta, mikä tuo oman mausteensa otteluun.

Arvio A-lohkon järjestyksestä

  1. Uruguay (jatkoon)
  2. Egypti (jatkoon)
  3. Venäjä
  4. Saudi-Arabia

Otteluohjelma ja lähetystiedot

PVM Ottelu TV
14.06 18:00 Venäjä Saudi-Arabia Yle TV2
15.06 15:00 Egypti Uruguay Yle TV2
19.06 21:00 Venäjä Egypti Yle TV2
20.06 18:00 Uruguay Saudi-Arabia Yle TV2
25.06 17:00 Uruguay Venäjä Ilm. myöh.
25.06 17:00 Saudi-Arabia Egypti Ilm. myöh.

 

LUE MYÖS: B-lohkon ennakko: Suomalaisväriä ja alkulohkovaiheen kuumin peli

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen