Näkökulma: Saiko FC Inter nyt ratkaisevan tekijän?

© Kuva: Kai Lintinen
Pian jatkuu Valioliiga!

Valioliigan ja Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Valioliigan ja Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

FC Inter joutui nopean valmentajakysymyksen äärelle, kun veikkausliigajoukkueen luotsi Fabricio Piccareta irtisanoutui viikonloppuna, vedoten sekä henkilökohtaisiin syihin, että pelillisiin asioihin. Italialainen päätti työnsä välittömästi, ja on aikeissa palata kotimaahansa.

Edustusjoukkueen valmennustehtävät ottaa vastaan Piccaretan kakkosmiehenä toiminut John Allen, joka puolestaan saa avukseen kokeneen Kari Virtasen.

Allen on tällä kaudella toiminut myös seuran A-juniorien vastuuvalmentajana, ja kommentoi tilannetta tämän pestin viimeisillä hetkillä. Walesilaisella oli kiire onnittelemaan joukkuetta, joka nousi sunnuntaina liigan kakkospaikalle voitollaan FC Lahden Akatemiasta.

– Haluan kiirehtiä pukuhuoneeseen kiitämään poikia. Olen todella kiitollinen ajasta ensin B-juniorien, sitten A-poikien valmennuksessa.

Allen nosti haastattelussa esiin Interin tuoreen ”enemmän yhdessä” -sloganin, jonka totetumista hän on seurannut sekä juniorien että edustusjoukkueen toiminnassa tiivisti työskennellessään.

– Fabricio oli tässä asiassa loistava, kuten myös Shefki Kuqi aikanaan. He olivat aina valmiita antamaan nuorille pelaajille mahdollisuuksia näyttää edustusjoukkueen harjoituksissa. Meillä toimii nykyisin erittäin hyvä systeemi, joka mahdollistaa nuorille mahdollisuuden nousuun – mikäli he osoittavat olevansa siihen riittävän hyviä.

Valmennukseen tuttuutta, kokemusta ja voittamisen kulttuuria

Virtasen nimeäminen apuvalmentajaksi on kiinnostava pointti. Seuran pitkältä ajalta tunteva, sekä pelaajana että valmentajana hyvin kokenut piikkiöläinen vaihtaa nyt Allenin kanssa paikkoja; ”Karo” on aikoinaan valmentanut juuri nimettyä vastuuvalmentajaa.

Keskikenttäpelaajana vuosina 1976-1990 esiintynyttä Virtasta voidaan nimenomaan kokemuksensa vuoksi pitää todella kovan kaliiberin kaappauksena Interiltä, jonka valmennukseen hän tekee paluun kausien 2003-2006 jälkeen. Tämä jakso päättyi alavireisesti, hollantilaisen René van Eckin otettua loppukaudesta putoamiskamppailuun ajautuneen joukkueen ohjakset.

Yhteensä Virtanen on ehtinyt toimia valmentajana jo 23 vuotta. Näihin kuuluvat muun muassa kolme erillistä pestiä RoPS:in luotsina, jossa mies nosti seuran takaisin Veikkausliigaan kauden 2007 päätteeksi. Seuraavalla pohjoisen visiitillä, kaudella 2013 plakkariin kertyi Suomen Cupin voitto, jota Rovaniemellä juhlittiin ensi kertaa 27 vuoteen. Pestien välillä joukkue oli taas pudonnut Ykköseen – Virtanen palautti liigapaikan.

Vuodet 2014-2015 kuluivat alemmilla sarjatasoilla, minkä jälkeen IFK Mariehamnin valmentajaksi yhdessä Peter Lundbergin kanssa siirtynyt konkari nappasi kotimaan kirkkaimman; Veikkausliigan mestaruuden. Kaksikko nimettiin kyseisen vuoden liigavalmentajiksi.

Uusi valmennuksen nimi tietää siis, miten voitetaan. Toisaalta hänelle eivät ole vieraita synkemmätkään kaudet, kuten toista kymmentä vuotta sitten Interissä koettu. Ajat ovat kuitenkin Stefan Håkansin imperiumissa muuttuneet noista vaiheista todella paljon. Vaikka päävalmentajan paikalla on käynyt ajoittain puhuri, ollaan jatkuvuus seuran toiminnassa kokonaisuutena saatu aivan uudelle tasolle. Tämä näkyy muun muassa Alleninkin mainitsemassa yhteistyössä juniorien kanssa, sekä nimenomaan nuorten pelaajien olosuhteiden kehittämisessä samaan aikaan edustuksen kanssa. Vaikka ne eivät ole itseisarvoja, ovat myös tämän kauden joukkueen rakentamisessa painotetut pelaajien kotimaisuusaste ja keski-iän laskeminen selkeitä askeleita jatkuvuuden taipaleelle.

Myös tuoreimmassa muutoksessa on pysyvyyttä; Allen tuntee pelaajat ja seuran varsin hyvin, eikä penkin puolella muutenkaan nähdä mullistuksia. Piccaretan yllättävän lähdön jälkeen Inter olisi voinut hakea ns. nimekkään paikkaajan myös ulkopuolelta, mutta päätyi tuttuun mieheen – tai oikeastaan kahteen sellaiseen. Virtasen rooliksi nimetty apuvalmentaja vaikuttaa luontevalta; hän tuntuu selkeästi viihtyvän paremmin varjossa kuin valokeilassa, antaen tuloksien puhua puolestaan. Se, miten Virtasen edellisen pestin jälkeen tapahtuneet muutokset seuran kulttuurissa istuvat palaajan kanssa yhteen, jää nähtäväksi.

Niko Toiskallio

Pian jatkuu Valioliiga!

Valioliigan ja Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Valioliigan ja Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS