TOP 5: MM-kisojen parhaat maalivahdit – valmis täyttämään Iker Casillasin saappaat?

© Kuva: Getty Images

Venäjän MM-kisat ovat jo ovella. Tulevaa turnausta on hyvä ennakoida top-listauksilla pelipaikoittain.

Ensin vuorossa ovat maalivahdit.

5. Keylor Navas (Costa Rica)

Navas on jälleen Costa Rican selkäranka. Kuva: Getty Images

Navas oli Costa Rican neljän vuoden takaisen sensaation takuumies. Maalivahti päästi vain yhden maalin alkulohkossa, kun maa eteni pudotuspeleihin jättäen Italian ja Englannin tasoisia joukkueita rannalle. Matka jatkui aina puolivälierien Hollanti-peliin saakka, johon Costa Rican taival päättyi.

Nyt neljä vuotta myöhemmin lähtökohdat ovat Navasille hyvinkin erilaiset. Takana on kolme kautta kolminkertaisen Mestarien liiga -voittaja Real Madridin ykköstorjunana. Kokemusta huipputasolta on kertynyt roppakaupalla enemmän.

Navas on myös erinomainen refleksitorjuja ja costaricalainen pystyy reagoimaan todella nopeasti tilanteisiin.

Costa Rica on Venäjänkin turnauksessa altavastaaja. Navasin otteet määrittelevät sen menestyksen.

4. Thibaut Courtois (Belgia)

Näitä venytyksiä on lupa odottaa myös Venäjällä. Kuva: Getty Images

Pitkänhuiskea Chelsea-vahti on Venäjällä edellisten kisojen tapaan Belgian selkeä ykkösnimi tolppien väliin. Näytönhaluja riittää, sillä takana hankala kausi Chelseassa.

Courtois on ulottuva maalivahti ja loistaa erityisesti lähitorjunnoissa. Belgialaisen heikompi osa-alue on pelin avaaminen jalalla, mutta maajoukkueessa sillä ei ole merkittävää roolia. Topparikaksikko Jan Vertonghen ja Toby Alderweireld hoitavat sen siivun.

3. Alisson (Brasilia)

Kansainvälinen läpimurto tehty. Valloitetaanko seuraavaksi MM-kisat?
Kuva: Getty images

Alisson Becker nousi viimeistään tällä kaudella maailman maalivahtieliittiin. Brassi johdatti Roman Mestarien liigassa välieriin saakka ja on kesällä pelipaikkansa himoituimpia siirtomarkkinoilla. Ainakin Real Madrid ja Liverpool ovat miehen palvelusten perässä. Onnistuneet MM-kisat voivat nostaa kysyntää entisestään.

Alisson on ollut Brasilian ykköstorjuja viimeisen kahden ja puolen vuoden ajan. Monipuolinen maalivahti sijoittuu hyvin, reagoi nopeasti ja osallistuu myös jalalla peliin.

Neljä vuotta sitten kotikisoissa maalilla nähtiin vielä veteraani Julio César. Nyt on uuden ajan aika.

2. Manuel Neuer (Saksa)

Neuerilla on takana liki yhdeksän kuukauden poissaolo. Kuva: Getty Images

Neuer on Saksan joukkueen timantti. Edellisten Brasilian kisojen paras maalivahti ja puolustava maailmanmestari lähtee tulevaan turnaukseen aavistuksen ruosteisena.

Vaikea loukkaantuminen piti Neuerin liki yhdeksän kuukautta sivussa. Paluu kentälle tapahtui vasta MM-leirityksen ensimmäisessä maaottelussa Itävaltaa vastaan.

Neuer on Saksan johtohahmo ja todennäköinen kapteeni kisoissa. Huippuluokan pelinavaustaidot tekevät maalivahdista myös 12:nnen kenttäpelaajan.

Saksalla olisi ollut toinenkin laadukas maalivahti Barcelonassa loistavan kauden pelannut Marc-André ter Stegen tarjolla. Neueria ei kuitenkaan korvaa kukaan, edes puolikuntoisena.

1. David De Gea (Espanja)

Pystyykö De Gea täyttämään Iker Casillasin saappaat? Kuva: Getty Images

Brasilian turnauksessa 2014 De Gea joutui vielä tyytymään varamiehen rooliin. Edessä oli Iker Casillas, jonka joutsenlaulu MM-karkeloissa päättyi katastrofaaliseen mahalaskuun Espanjan karsiuduttua alkulohkossa ulos.

Nyt valtikka on vaihtunut.

De Gea piti valioliigakaudella Manchester Unitedissa 37 otteluun kovat 18 nollapeliä ja voitti ensimmäisen Golden Glove -palkintonsa. Parhaimmillaan espanjalaiselta nähtiin yli 10 torjunnan otteluita, joissa mies voitti liki yksin arvokkaita psiteitä joukkueelleen.

De Gea oli jo Ranskan EM-turnauksessa Espanjan ykköstorjuja. Seuraavaksi kannuksia mitataan astetta isommin.

Joni Ahokas
Twitter: AhokasJoni