Mitä jos färsaarelaiset pudottavat HJK:n Mestarien liigasta? – ”Se olisi yksi suomifutiksen isoimmista häpeäpaaluista”

© Kuva: Juha Tamminen

HJK saa tiistai-iltana vastaansa färsaarelaisen Vikingurin jalkapallon Mestarien liigan karsintojen ensimmäisen karsintakierroksen toisessa osaottelussa Helsingissä Telia 5G Areenalla. Ensimmäinen osaottelu Färsaarella päättyi HJK:n 2–1-vierasvoittoon.

ISTV näyttää Ruutu-palvelussa odotetun ottelun, jossa panoksena on jatkopaikka toiselle
karsintakierrokselle. Jatkoonmenijä kohtaa toisella kierroksella Valko-Venäjän suurseura BATE:n.

Peli potkaistaan käyntiin kello 19.00. Ottelun selostaja Kim Kallström kertoo, minkälainen ottelu Helsingissä on odotettavissa.

Kim Kallström, minkälaiset lähtökohdat HJK:n 2-1-vierasvoitto antoi Helsingissä pelattavaan toiseen osaan?

– HJK:n toinen jalka on jo jatkossa. Kaksi vierasmaalia Vikingurille vaatisi HJK:lta ylimielistä pelaamista, ja sitä en näe millään tapahtuvan. Lähtökohdat ovat siis loistavat.

– Toivon suomifutiksen kannalta, että näemme kunnon maalikarkelot, joka sytyttäisi yleisön, median ja toimisi samalla varoituksena BATE:n suuntaan. Haluan nähdä kunnon esityksen, jossa ei peruutella.

Mitkä voivat olla sellaisia taistelupareja ottelussa, joita kannattaa seurata?

– Nigerialaiset (Friday Faith) Obilor ja (Adeshina) Lawal ovat hyvä taistelupari. Lawal on färsaarelaisten ykköstykki. Hän on ylivoimaisesti heidän paras maalintekijä. Obilorilla tuli viime ottelussa hänen kanssaan ihan pirun kiire, vaikka ei ole itsekään mikään hidas veijari. Obilor on ollut ehkä liigan paras toppari tällä kaudella. Lawal pyrkii juoksemaan varmasti selustaan nopeissa vastahyökkäyksissä.

Kuinka iso tasoero joukkueiden välillä on? Voidaanko nähdä jopa murskajaiset?

– Tasoeron pitäisi olla iso, mutta kun mennään suomifutiksessa vuoteen 2014, niin silloin Vikingur pudotti FC Interin. Tuossa parissa oli toki Turun ottelussa armenialainen tuomari, joka jäi kiinni vilpistä. Hän vihelsi siinä pelissä molemmille heppoiset rankkarit.

– 3-0 tai 4-0 on täysin mahdollinen, jos HJK ei höllää. Se on paljon myös päivästä kiinni. Jos ottelu ratkeaa ajoissa, HJK voi lepuuttaa pelaajiaan. Jos färsaarelaiset joutuvat juoksemaan ensimmäisen tunnin HJK:n perässä, niin ottelu voi revetä lopussa. HJK on tehnyt noin 75 pinnaa maaleistaan toisella puoliajalla tällä kaudella.

Suomessa on meneillään todellinen helleviikko, voiko se vaikuttaa pelisuunnitelmiin?

– Se on asia mihin kumpikaan ei ole tottunut. Färsaarella on vielä viileämpi ilmasto kuin Suomessa. Klo 19 aikaan pitäisi olla noin 25 lämpöastetta, joten ottelun tempo ei tule olemaan ihan älytön. Kyllä sää tulee vaikuttamaan ottelun kulkuun. Etenkin silloin, jos HJK pistää Vikingurin juoksemaan. Silloin he väsyvät ihan hemmetisti.

Keitä Vikingurin yksilöitä ottelussa kannattaa seurata?

– Toppari Atli Gregersen on joukkueen kapteeni, ja myös Färsaarten maajoukkueen kapteeni. Hän on 36-vuotiaana pelaajana se puolustuksen arvovaltainen johtaja. Uskon, että hänellä tulee tänään aika kiireinen ilta.

– Puolustaja Dennis Nieblas on sellainen pelaaja, jolla on kokemusta Espanjan Segunda B:stä. Gunnar Vanthamar on tehnyt paljon maaleja laidalta, joten he ovat myös sellaisia pelaajia, joita kannattaa seurailla, mutta ei HJK:n heitä mitenkään erikseen tarvitse varoa.

Kenen uskot HJK:sta ottavan pelillistä johtaja roolia?

Sebastian Dahlströmillä on todella vahva pelillinen rooli siinä pelin keskellä. Hänen ei tarvitse pelata edes huippupeliä, jotta hän on yksi HJK:n pelillisistä johtajista. Dahlströmin perustaso on todella kova. HJK tietää, mitä saa, kun hänet laitetaan kentälle. Tulevaisuuden HJK-kapteeni.

Riku Riski on tuonut loukkaantumisensa jälkeen myös ihan uuden elementin HJK:n hyökkäyspeliin. Hän on pelannut kymppipaikalla hyvin. Sen ansiosta myös Filip Valenčičin voi laittaa penkille, koska hänen pelinsä ei ole vakuuttanut tällä kaudella.

Leikitään ajatuksella. Kuinka iso yllätys se olisi, jos HJK tippuisi?

– Se olisi yksi kaikkien aikojen munauksista suomalaisessa europelihistoriassa. Se olisi isku koko suomifutikselle ja yksi sen suurimmista häpeäpaaluista. En näe tämän kuitenkaan olevan mahdollista.

Jesse Happonen


Saat kympillä 60 euroa pelirahaa ja ilmaiskiekat

Yhdellä 10 € talletuksella saat

  • 60€ pelirahaa
  • 25 ilmaiskierrosta Book of Deadiin
  • Bratislavan kasinomatkan arvonta