Saksan jalkapalloliitto otti kantaa Mesut Özilin tapaukseen – sanoutui jyrkästi irti rasismista

© Kuva: Getty Images

Viisi kertaa Saksan parhaaksi jalkapalloilijaksi valittu Mesut Özil yllätti sunnuntaina dramaattisella ulostulollaan, kun hän julkaisi sosiaalisessa mediassa nelisivuisen avoimen kirjeen. Kirjeensä päätteeksi maailmanmestari ja 92 A-maaottelua pelannut Özil ilmoitti vetäytyvänsä Saksan maajoukkueesta (lue lisää aiheesta).

Özilin ratkaisun takana on se, kuinka hän kokee saaneensa ”rasistista ja epäkunnioittavaa kohtelua” Saksan jalkapalloliitto DFB:n taholta. Koko soppa sai alkunsa Özilin ja maajoukkuetoveri Ilkay Gündoganin toukokuisesta tapaamisesta Turkin kiistellyn presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa. Tapaamisesta levinneet kuvat herättivät laajalti närää Saksassa.

Nyt Saksan jalkapalloliitto DFB on julkaissut tiedotteen Özilin vetäytymistä ja syytteitä koskien. Liiton johtokunta oli käsitellyt asiaa maanantaisessa puhelinkonferenssissaan.

Aivan vastineensa alussa DFB korostaa olevansa nyt ja jatkossakin hyvin kiitollinen Mesut Özilille tämän erinomaisesta panoksesta Saksan maajoukkueen paidassa. Sen jälkeen liitto muistuttaa, että kotouttamistyö näyttelee liiton toiminnassa kaikilla tasolla keskeistä roolia.

– Monipuolisuus on vahvuus, eikä ainoastaan jalkapallossa. Maahanmuuttajataustaisia pelaajia kuuluu DFB:n alaisuuteen piirisarjoista aina maajoukkueisiin saakka. Pelaamme ja elämme yhdessä erilaisten juurtemme, uskontojemme ja kulttuuriemme kanssa.

– Perustuslakiin nojaavien ihmisoikeuksien kunnioittaminen kentällä ja kentän ulkopuolella koskee meitä kaikkia, aivan kuten mielipiteen- ja lehdistönvapaus, kunnioitus, suvaitsevaisuus ja reilu peli. Näiden perusarvojen tunnustamista vaaditaan jokaiselta Saksan väreissä jalkapalloa pelaavalta pelaajalta, tiedotteessa todetaan.

Liitto ilmoittaa olevansa pahoillaan siitä, että Mesut Özil koki, ettei häntä suojeltu riittävästi rasistisilta huuteluilta. Yhtä lailla se on pahoillaan myös Özilin lopettamispäätöksestä.

– DFB olisi ollut iloinen, jos Mesut Özil olisi halunnut olla jatkossakin osa tätä joukkuetta, mutta hän päätti toisin. DFB kunnioittaa päätöstä. Kunnioituksesta menestynyttä maajoukkuepelaajaa kohtaan jätämme myös joitain meidän mielestämme perusteettomia lausuntoja julkisesti kommentoimatta.

– Sen, että DFB yhdistetään rasismiin, kiistämme edustajiemme, työntekijöidemme, seurojemme ja miljoonien luottamustointa hoitavien ihmisten panosta ajatellen mitä selvimmin. DFB on tehnyt vuosikausien ajan Saksassa valtavasti kotouttamistyötä, liitosta muistutetaan.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.