Euroopan jalkapalloliitto UEFA langetti Albanian suurseura KF Skënderbeulle sellaisen rangaistukset, joita ei ole kuuna päivänä nähty. Ei ole mitenkään uusi juttu, että UEFA sulkee jonkin seuran kokonaan europeleistä pariksi vuodeksi, sakottaa seuraa tai pakottaa joukkueen pelaamaan tyhjille katsomoille. Koskaan aiemmin ei mitään seuraa ole kuitenkaan suljettu europeleistä peräti kymmenen vuoden ajaksi.

Tällaisen sanktion Skënderbeu kuitenkin sai. Lisäksi UEFA mätkäisi sille miljoonan euron sakot.

Syy ankariin rangaistuksiin on Skënderbeuhin kohdistuvissa vakavissa ottelumanipulaatioepäilyissä. Vuodesta 2010 lähtien Skënderbeu on manipuloinut UEFA:n arvion mukaan peräti 53 ottelua – Albanian Superliigassa, Mestarien liigassa sekä ystävyysotteluissa.

Skënderbeu on voittanut Albanian mestaruuden kaikkiaan kahdeksan kertaa. Ensimmäinen mestaruus näki päivänvalon jo vuonna 1933, mutta seuraavia mestaruuksia saatiin odottaa kuluvalle vuosikymmenelle saakka. Tätä vuosikymmentä Skënderbeu onkin dominoinut, sillä se on voittanut seitsemän kahdeksasta viimeisestä Albanian mestaruudesta. Kahdesti se on yltänyt myös Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen, viimeksi viime kaudella.

– Tämä seura on manipuloinut jalkapallo-ottelujen tuloksia enemmän kuin mikään toinen jalkapallon historiassa, kirjoitti UEFA:n kurinpito- ja eettinen komitea tiedonannossaan maaliskuussa.

UEFA kuvaileekin Skënderbeun toimintaa määrätietoiseksi ja jatkuvaksi. Nyt langetettu rangaistus annettiin kovennettuna siksikin, että Skënderbeu bännättiin europeleistä myös jo kaudella 2016-2017. Erikoista sanktioissa on se, että vedenpitäviä todisteita sopupeleistä ei tiettävästi ole, vaan UEFA:n johtopäätökset perustuvat pitkälti todisteisiin erittäin poikkeavasta vedonlyöntikäyttäytymisestä.

Erityisen huomion kohteena tutkinnassa oli äskettäin Skënderbeun valmentajaksi ryhtynyt Orges Shehi. Shehi pelasi ennen kentän laidalla siirtymistään Skënderbeun maalivahtina, ja hänen historiikistaan löytyy ainakin 46 ”epäilyttävää” ottelua.

UEFA langetti sanktionsa seuralle jo maaliskuussa, eikä Skënderbeu myönnä vieläkään syyllisyyttään. Toiveet sanktion poistosta tai lieventämisestä menivät kuitenkin jo kesäkuussa, kun urheilun välitystuomioistuin CAS vahvisti rangaistuksen oikeellisuuden.

Skënderbeun tapauksesta kertovan AS:n mukaan UEFA pyrki aloittamaan jo seitsemän vuotta sitten sopupelitutkinnat yhdessä Albanian kanssa, mutta tutkimukset eivät edenneet ”viranomaisten yhteistyöhalukkuuden puuttuessa”.