Joukkuelajeista hyvin tuttu kuvio on, että tiimillä on sakkokassa, johon joukkueen jäsenet joutuvat pulittamaan tietyn summan rangaistuksena vaikkapa myöhästymisestä tai muusta lipsumisesta. Toimii varmasti alasarjoissa ja amatöörien parissa hyvin, mutta entäpä jalkapallomiljonäärit? Muutaman satalappusenkaan menettäminen ei tunnu missään, jos pankkitili karttuu joka viikko jättisummilla.

Siksi Wolfsburgin päävalmentaja Bruno Labbadia on miettinyt pelaajiensa päänmenoksi vähän luovempia sanktioita. Viime kausi oli joukkueelta surkea, ja siksi Labbadia haluaa opettaa pelaajilleen vastuunkantoa vähän eri tapaan. Labbadia on laatinut joukkueelleen toimenpideluettelon.

– Jos joku käyttäytyy toisin kuin luettelossa määritellään, joutuu hän jäähylle. Kyse on kunnioituksesta, rutiineista, kännykän käytöstä ja järjestyksestä. Haluamme, että pelaajat ottavat itse vastuuta, ja pitävät huolta siitä, että käytös pysyy sovituissa raameissa, Labbadia kertoo Sport Bildin haastattelussa.

Jos jotain pelaajaa rangaistaan, ei hän joudu avaamaan kukkaroaan, vaan tuntee sanktion pikemminkin nahoissaan.

– Joskus on tehokkaampaa, jos pelaajat joutuvat esimerkiksi tiskaamaan tai korjaamaan pöydän yhteisen ruokailun jälkeen. Tai jos he joutuvat panemaan treenivaatteet paikoilleen ennen harjoituksia.

– Se ei ole hauskaa kenenkään mielestä – paitsi pelikaverien, Labbadia kuvailee.

Täysin ei ole Wolfsburgissakaan luovuttu sakkorangaistuksesta. Nuori brittihyökkääjä Kaylen Hinds on ollut jo kolmisen viikkoa ”myöhässä” Wolfsburgin harjoituksista. Tiettävästi hän on kadottanut passinsa eikä pääse poistumaan Isosta-Britanniasta.

Mikäli 20-vuotias Hinds vielä joskus paikalle ilmaantuu, ei hän selviä lintsaamisestaan astioiden pesulla, vaan seurauksena on kymmenien tuhansien eurojen sakkorangaistus.

– Tilanne on sietämätön. Emme tule suvaitsemaan siitä, ja häntä tullaan rankaisemaan, Labbadia vannoo.