Valioliigaseurat ovat maksaneet tänä kesänä uusista pelaajista siirtokorvauksena yhteensä huimat 1,42 miljardia euroa. Se on eniten kaikista maailman jalkapalloliigoista – aivan kuten kaikkien 15 edellisen kaudenkin aikana.

TV-rahaa virtaa valioliigaseuroille niin kotimaasta kuin ulkomailtakin valtavasti, ja markkinakoneisto raksuttaa tiliä tasaisen tappavaan tahtiin. Lipputuloista valioliigaseurat eivät ole olleet erityisen riippuvaisia aikoihin, eivätkä liioin pelaajamyynneistä.

Brittiseuroilla on varaa pitää ylisuuria rostereita, mutta tänä kesänä pelaajamarkkinoilla ollaan hieman aiemmasta poikkeavassa tilanteessa. Valioliigan siirtoikkuna sulkeutui kolmisen viikkoa ennen Ranskan, Espanjan ja Saksan siirtoikkunoita, joten kun hankintoja oli riittävästi tehty, saattoi seuroilla olla riveissään runsaasti ylijäämäpelaajia. Ulospäin saa liikennettä olla edelleen, joten nyt on aika kaupitella miehiä ulkomaille.

– Englantilaiset managerit piinaavat tällä hetkellä aamusta iltaan, koska heidän pitää hankkiutua eroon varmaan vielä sadasta pelaajasta, bundesliigaseura Schalken manageri Christian Heidel totesi Deutschlandfunkille.

Heidelin mielestä Englantiin on syntynyt kupla, joka odottaa joskus puhkeamistaan.

– Okei, rahaa siellä on. Mutta joskus rahakin loppuu, Heidelin arvio kuuluu.

Schalken kaltainen seura on sen sijaan Heidelin mukaan äärimmäisen riippuvainen pelaajamyynneistä. Omien kasvattien myyminen tekee aina kipeää, mutta kuuluu asiaan.

– Siten jalkapallobisnes toimii. Myönnän, että romantiikka on siitä kaukana, mutta se on menettänyt merkityksensä.

Lähde: Transfermarkt