Kun 23-vuotias espanjalaisvahti Kepa Arrizabalaga siirtyi siirtoikkunan viime metreillä Chelseaan, tuli hänestä maailman kaikkien aikojen kallein maalivahti. Chelsea maksoi miehestä 80 miljoonaa euroa, joka oli Kepan Athletic Bilbao -sopimuksen ulosostohinta.

Katsotaanpa, keitä muita maailman kautta aikain kymmenen kalleimman maalivahdin joukkoon kuuluu.

Kuva: Getty Images

10) Alex Meret, 22 milj. €

Koko kärkikymmenikön tuntemattomin pelaaja. Napoli maksoi Italian poikamaajoukkueet läpikolunneesta Meretistä Udineselle 22 miljoonaa euroa, ja summa voi tiettävästi nousta bonusten kautta jopa 35 miljoonaan. 21-vuotias Meret on pelannut Serie A:ssa vasta 13 ottelua, viime kaudella lainalla SPAL:ssa.

Kuva: Getty Images

8) David De Gea, 25 milj. €

Kun Atlético Madridin kasvatti siirtyi Manchester Unitediin kesällä 2011, hänestä maksettiin 25 miljoonaa euroa. De Gealla oli tuolloin takanaan puolitoista pelattua La Liga -kautta. Nyt De Gea on monien mielestä maailman paras maalivahti.

Kuva: Getty Images

8) Bernd Leno, 25 milj. €

Saksalainen Bernd Leno kiilasi tänä kesänä tämän rankingin kymmenen kärkeen, jaetulle sijalle David De Gean kanssa. Seitsemän kautta Bayer Leverkusenin maalilla torjuneesta Lenosta odotetaan Arsenalin uutta ykkösvahtia.

Kuva: Getty Images

7) Francesco Toldo, 26,5 milj. €

Vuoden 2000 EM-kisoissa Italian maalilla torjunut Toldo myytiin Fiorentinasta Inter Milaniin kesällä 2001. Tuolloin hänestä tuli maailman toiseksi kallein maalivahti. Alun perin Toldon piti siirtyä Parmaan Gianluigi Buffonin tilalle, mutta hän kieltäytyi siirrosta. Kesään kuului melkoinen maalivahtiruletti: Parma hankki Sebastién Freyn Interistä Buffonin saappaisiin ja Edwin Van Der Sar siirtyi Juventuksesta Buffonin tieltä Fulhamiin.

Kuva: Getty Images

6) Jordan Pickford, 28,5 milj. €

Englannin MM-kisavahti nousi listalle viime kesänä, kun Everton hankki Pickfordin Valioliigasta pudonneesta Sunderlandista. Seuraava siirto tullee olemaan vielä paljon rahakkaampi.

 

Kuva: Getty Images

5) Manuel Neuer, 30 milj. €

Kesän 2011 kohusiirto. Tuolloin 25-vuotias Neuer oli pelannut koko uransa Schalkessa, mutta Bayern München hankki miehen isolla rahalla maalilleen. Sittemmin Neuer on valittu neljä kertaa maailman parhaaksi maalivahdiksi.

Kuva: Getty Images

4) Ederson, 40 milj. €

Manchester Cityn viimekesäinen yllätyshankinta ei tämän kesän tapahtumien valossa tunnukaan enää niin kalliilta. Viime vuonna Edersonin siirto hätyytteli kuitenkin Buffonin ennätystä, ja antoi ymmärtää, ettei sekään ole ikuinen. Tässä kuussa 25 vuotta täyttävä brasilialainen on osoittautunut Cityltä onnistuneeksi löydöksi. Siirtyi Valioliigaan Benficasta.

Kuva: Getty Images

3) Gianluigi Buffon, 52,88 milj. €

Gigi Buffonia pidetään yhtenä kaikkien aikojen maalivahdeista, ja hän on myös yksi nykyfutiksen rakastetuimmista ja arvostetuimmista hahmoista. Paino sanalla nykyfutiksen, sillä 40-vuotias Buffon siirtyi jatkamaan uraansa seuraavaksi kahdeksi kaudeksi PSG:ssä. Buffonin 17 vuoden takainen maalivahtien maailmanennätys oli täysin ylivoimaista luokkaa, ja sen iästä kertoo parhaiten se, että silloin elettiin vielä liira- ja markka-aikaa. Myyvä osapuoli oli Buffonin kasvattajaseura Parma, ja ostaja luonnollisesti Juventus, jossa vierähtikin sitten 17 vuotta.

Kuva: Getty images

2) Alisson, 62,5 milj. €

Buffonin maailmanennätys jäi viimein tänä kesänä historiaan, kun Liverpool lunasti AS Romasta Brasilian maajoukkueen ykkösvahdin uudella ME-summalla. 25-vuotiasta Alissonia pidetään erittäin monipuolisena ja osaavana maalivahtina, mutta miehellä on takanaan vasta yksi kausi ykkösvahtina Euroopan kentillä.

Kuva: Getty Images

1) Kepa, 80 milj. €

Alisson ei saanut pitää maailmanennätystä hallussaan kuin alle kuukauden, kun 23-vuotiaasta espanjalaisesta tuli uusi ME-mies. Chelsealle iski kiire siirtomarkkinoilla, kun Thibaut Courtois ilmaisi halunsa siirtyä Real Madridiin, ja niinpä Kepan sopimuksen ulosostopykälä laukaistiin. Espanjan MM-joukkueen kolmosvahdilla on takana kaksi pelattua kautta Athletic Bilbaon ykkösjoukkueessa.

Lähde: Transfermarkt