Kai muistatte vielä FC Lahden väkevän alkukauden? Ensimmäisestä kymmenestä ottelustaan Lahti voitti puolet ja saalisti kasaan kaikkiaan 19 sarjapistettä. Pikkuhiljaa voitot vaihtuivat yhä useammin tasapeleiksi, mutta peli-ilme oli edelleen positiivinen ja pistepussi karttui. Kesäkuun loppuun mennessä Lahti oli edelleen hävinnyt Veikkausliigassa vain kerran – RoPS:lle vieraskentällä huhtikuussa – ja se oli vahvasti matkalla kohti mitalisijaa ja europelejä.

Itse asiassa FC Lahti on viettänyt reilusti yli puolet veikkausliigakaudesta sarjan kärkikolmikossa, mutta vahinko vain, että viimeksi näin on ollut elokuussa. Nyt sarjasijoitus on valahtanut jo seitsemänneksi, ja haaveet europeleistä on unohdettu.

Käännekohta ajoittuu jo mainittuun kesäkuun loppuun. Kun Lahti hävisi kesäkuun loppuun mennessä siis vain kerran, on se vastavuoroisesti voittanut tuon ajankohdan jälkeen vain yhden ottelun. Viimeisin voitto on IFK Mariehamnia vastaan pelatusta ottelusta 22. heinäkuuta, joten siitäkin tuli jo kaksi kuukautta täyteen. Sen jälkeiset kymmenen peliä ovat tuottaneet viisi voittoa ja viisi tasapeliä.

Toni Villgren

@TVilge
On kyllä komea rekordi Lahella Vasjutinin lähdön jälkeen. 1 voitto 15 otteluun europelit mukaanluettuna.

Mites se sanonta meni, ”yksi pelaaja ei joukkuetta tee”.
#FCLahti #Veikkausliiga

Sitähän sanotaan, ettei sota yhtä miestä kaipaa. Voi silti olla, että monille FC Lahden kannattajille on tullut ikävä mainiota venäläistorjujaa Aleksandr Vasjutinia. Sattumaa tai ei, mutta Lahden jyrkkä alamäki ajoittuu juuri niille seutuville, kun Zenitissä Lahdessa lainalla pelannut Vasjutin siirtyi norjalaiseen Sarpsborgiin.

Vasjutinin viimeinen peli Lahden paidassa oli juuri 29. kesäkuuta pelattu HJK-ottelu, jossa Lahti kukisti tulevan Veikkausliigan mestarin toisen kerran tällä kaudella. Huhtikuisessa RoPS-pelissä 23-vuotias venäläinen ei pelannut, joten hän ei hävinnyt Lahden paidassa kauden aikana kertaakaan.

Juuso Raja-Aho

@JuseeFIN
FC Lahti Veikkausliigassa 2016 - 2018 ilman Aleksandr Vasiutinia vs. Vasiutin maalissa. Saattaa sisältää pieniä määriä virheitä. #FCLahti #Veikkausliiga

Norjassa Vasjutin otti välittömästi ykkösvahdin paikan itselleen. Juuri nyt Sarpsborgilla on allaan ikävä viiden pelin tappioputki, mutta kannattajien sydämet maalivahti sulatti jo sankarillisilla otteillaan Eurooppa-liigan karsinnoissa.

Vasjutin loisti tolppien välissä, kun Sarpsborg raivasi tieltään sveitsiläisen St. Gallenin, kroatialaisen Rijekan ja israelilaisen Maccabi Tel-Avivin. Vasjutinin taakse tehtiin viidessä ottelussa neljä maalia, ja Sarpsborg selviytyi lohkovaiheeseen koko seurahistorian ensimmäisellä europelikaudella.