Arsenalin ja Saksan maajoukkueen monivuotinen pelintekijä Mesut Özil ilmoitti MM-kisojen jälkeen yllättäen lopettavansa pelit maajoukkueessa. Özilin päätöksen taustalla oli MM-kisojen alla kohua nostattanut tapaaminen Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Özilin ja mukana olleen Ilkay Gündoganin julkista esiintymistä yksinvaltaisen valtionpäämiehen seurassa arvosteltiin ankarasti, ja Özil syytti myöhemmin saamaansa kritiikkiä luonteeltaan rasistiseksi.

Saksan maajoukkueen päävalmentaja Joachim Löw matkusti tällä viikolla Lontooseen. Löw tapasi Lontoossa Oliver Bierhoffin seurassa Saksan maajoukkuepelaajat Bernd Lenon ja Shkodran Mustafin sekä jo uransa lopettaneen Per Mertesackerin, mutta näiden joukkuetoveri Mesut Özil ei tapaamiseen ilmestynyt.

– Olisimme jutelleet mielellämme Mesutin kanssa. Meidän pitää kuitenkin hyväksyä, ettei hän halua tällä hetkellä keskustella kanssamme, Löw sanoi Bildille.

Frankfurter Allgemeinen mukaan Özil on toistuvasti kieltäytynyt keskusteluista Löwin kanssa, eikä ole vastannut tämän soittoihin. Arsenalin saksalaispelaajat oli alun perin määrä tavata mediatilojen sijaan seuran harjoituskentällä, mutta sen Arsenalin väitetään evänneen. Joskin Gunnersin manageri Unai Emeryn ehti jo kiistää tämän saksalaislehdistössä levinneen tiedon.

– Ei ole totta, etten olisi sallinut Mesutin tavata Löwiä. Minulle tapaaminen harjoituskentällä ei olisi ollut minkäänlainen ongelma, Emery totesi Sky Sportsille.

Sky Sportsin mukaan Özil ei ollut kyseisissä harjoituksissa paikalla lainkaan. Hän ei myöskään pelannut keskiviikkoisessa Liigacupin ottelussa Brentfordia vastaan.

”Kuka tahansa olisi reagoinut samoin”

Keväisen kohutapaamisen toinen osapuoli, presidentti Erdogan kommentoi myös Özilin vetäytymispäätöstä ja tapaamisesta syntynyttä kohua. Turkin päämies on parhaillaan virkamatkalla Saksassa.

– Ei Özil Saksan maajoukkuetta ilman syytä jättänyt. Jokainen, joka olisi joutunut kamppailemaan niiden rasististen hyökkäysten ja loukkausten kanssa, olisi reagoinut samoin, Erdogan sanoi Frankfurter Allgemeinen mukaan.

– Siinä kuvassa ei ole mitään kaduttavaa. Kuten tiedätte, tapasihan Lothar Matthäuskin Vladimir Putinin. Pelaajillamme tulee olla oikeus toimia oman vapaan omantuntonsa mukaan. Minun käy sääliksi niitä ihmisiä, jotka kritisoivat sitä.

– Mesut Özilin lausunto ’hän on saksalainen, kun voittaa, ja maahanmuuttaja, kun häviää’ tiivistää hyvin pelaajien syrjinnän Saksassa. Özil syntyi Saksassa ja hänellä on turkkilaiset vanhemmat. Hän asuu Lontoossa. Miksi en tapaisi häntä, kun kerran olen siellä?

– Pitäisikö meidän lynkata myös meidän maassamme asuvat saksalaispelaajat, jos he ottavat kuvan rouva Merkelin kanssa? En ymmärrä tätä logiikkaa, Erdogan jyrähtää.