Pohjois-Saksassa odotetaan paitsi suurella innolla, niin myös pelonsekaisesti tulevan sunnuntain Hampurin derbyä Hamburger SV:n ja FC St. Paulin välillä. HSV putosi viime kauden päätteeksi ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana Saksan Bundesliigasta, joten nyt joukkueet pelaavat samassa sarjassa ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen – tällä kertaa toisella sarjaportaalla.

Vaikka peliin on edelleen aikaa, ovat provokaatiot olleet käynnissä koko viikon. Poliisi on pidättänyt viikon varrella useita molempien joukkueiden kannattajia sekä tarkistanut näiden henkilöllisyystodistuksia. HSV-ultrat ovat tehneet useita ”pistohyökkäyksiä” St. Paulin reviirille kaupungin pohjoisosiin, ilmeisenä aikomuksenaan provosoida St. Paulin kannattajia.

Mauttomin provokaatio tapahtui keskiviikon vastaisena yönä, kun oljilla täytettyjä, St. Paulin väreihin maalattuja nukkeja havaittiin hirtettyinä kahdeksaan eri Hampurin siltaan.

Nicolai Lisberg

@NicolaiLisberg
Still three days to local rivals HSV and St Pauli will face each other, but the fight outside the pitch has already begun. Several puppets dressed in St Pauli colours found hanging from bridges this morning in the city. Tickets on the black market being sold for over 400 euros.

Ottelupäivänä kadulla partioi Hamburger Morgenpostin mukaan yli 1 500 poliisia. Asiaan kuuluvien poliisikoirien ja ratsupoliisien lisäksi liikekannalla on myös siviilipukuisia poliiseja. Lisäksi levottomuuksien varalle avataan internet-portaali, johon silminnäkijät voivat ladata kuvia ja videoita häiriköistä ja mellakoitsijoista. Samanlainen sivusto avattiin Hampurissa taannoin myös G20-huippukokouksen aikaan.

Jo nyt kannattajia sairaalaan

Viranomaisten arvion mukaan kaupungissa saattaa olla sunnuntaina toista tuhatta väkivaltaan valmista hampurilaisfania. Eikä poliisi aio jäädä sivusta seuraajaksi yhteenottojen puhjetessa.

– Olemme vahvasti läsnä ja tarkkailemme tilannetta erittäin tarkasti, Timo Zill Hampurin poliisista kommentoi.

Väkivaltaisuuksia on koettu jo nyt. Kaksi HSV-kannattajaa joutui sairaalaan St. Paulin huligaanien rynnäkön seurauksena. Samassa yhteydessä HSV-kannattajien tifo tuhottiin pahoin.

– Olemme saaneet vihjeitä siitä, että levottomuuksia voi ilmetä jo lauantai-iltana. Teemme kaikkemme sen eteen, että väkivaltaan ennen peliä ryhtyvät kannattajat eivät pääse seuraamaan itse ottelua sunnuntaina, Timo Zill painottaa.

Huligaaneja myös ulkomailta

Kaikessa toiminnassa tähdätään siihen, etteivät eri joukkueiden kannattajat pääsisi ylipäätään kohtaamaan toisiaan. Sekä St.Paulin että HSV:n faneille järjestetään paikallisjuna- ja sukkulabussikuljetus stadionille eri suunnista, jotta konflikteilta vältyttäisiin.

Tapahtumapaikka Volksparkstadionia puolestaan valvotaan yötä päivää, jottei stadionin sisälle päästä kuljettamaan soihtuja tai muuta pyrotekniikkaa. Stadionille tuodaan myös vesitykki mahdollisten mellakoiden rauhoittamiseksi.

Vaikka kipinöitä lentelee muutenkin jo tarpeeksi, uskoo Welt, että huligaaneja saapuu Hampuriin paikallisten rettelijöiden lisäksi Kööpenhaminasta, Glasgowsta ja Prahasta.

Hampurissa toivotaan, että derby päästään pelaamaan mahdollisimman rauhanomaisesti, vaikka ottelun alla sotakirveitä onkin heiluteltu. Yhtenä rauhan eleenä joukkueiden pelaajat marssivat kentälle toista seuraa edustavia lapsia käsipuolessaan.

Ottelu HSV-St. Pauli pelataan sunnuntaina klo 14.30 alkaen.