Turkin EM-kisahakuun uskova presidentti Erdogan: ”Turkin lehdistönvapaus yksi maailman parhaista”

© Kuva: Getty Images
Jatkaako West Ham nousuaan? Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

Torstai on kansainvälisessä jalkapalloilussa jälleen tärkeä päivä. UEFA julkistaa iltapäivällä – arviolta hieman ennen kello neljää – vuoden 2024 EM-kisaisännän. Isäntämaasta äänestetään Nyonissa.

Kahden vuoden päästä EM-kisoja pelataan peräti 12 eri maassa, mutta neljä vuotta myöhemmin palataan arkeen, kun kisaisäntiä on vain yksi. Runsaudenpulaa ei ole hakijoistakaan, sillä kisaisännyyttä hakee vain kaksi maata: Saksa ja Turkki.

Monet pitävät Saksaa äänestyksen ennakkosuosikkina, mutta Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uskoo oman kotimaansa mahdollisuuksiin. Turkki on hakenut aiemmin myös vuosien 2008, 2012 ja 2016 EM-isännyyttä, mutta on saanut aina pettyä. Lisäksi Istanbul on hakenut tuloksetta vuosien 2000, 2008 ja 2020 kesäolympialaisten isännyyttä.

– Minusta jalkapallohullun maan kuten Turkin, joka täyttää kaikki edellytykset kisojen järjestämiselle, pitäisi saada tämä mahdollisuus, Erdogan sanoi tiistaina saksalaislehdistölle Frankfurter Allgemeinen mukaan.

Erdoganin mukaan lähes kaikista Turkin suurkaupungeista löytyy jo olemassaolevat stadionit ja urheiluhallit, joilla on valtava katsojakapasiteeti.

– Jos UEFA arvioi asiaa objektiivisesti, pystyy se myös huomaamaan tämän tosiasian.

Kiistellyn valtionpäämiehen mukaan infrastruktuuri ei ole Turkissa minkäänlainen huolenaihe. Turkissa on 55 lentokenttää, pikajunia, moottoriteitä ja toimiva paikallisliikenne. Vaikka Turkkia kritisoidaan usein ihmisoikeuskysymyksistä ja lehdistön painostuksesta, on Erdoganin mukaan Turkki ”yksi maailman johtavista maista lehdistönvapauden, sosiaalisen median ja internetjournalismin saralla”.

– Siitä ei ole mitään epäilystä, etteivätkö stadionit olisi täynnä EM-kisoissa, Erdogan julistaa.

Turkki ei ole järjestänyt jalkapallon arvoturnausta koskaan. Saksa puolestaan on järjestänyt jalkapallon MM-kisat vuosina 1974 ja 2006 sekä EM-turnauksen vuonna 1988.

Jatkaako West Ham nousuaan? Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!