Maailmalla on tällä viikolla puhuttanut YK:n julkaisema ilmastoraportti, joka kertoi maalasi erittäin huolestuttavia ja todellisia uhkakuvia maapallon tulevaisuudesta. Ilmaston lämpenemistä on hillittävä nopein ja radikaalein toimenpitein, raportissa kehotetaan.

Raportin julkaisemisen jälkeen ainakin Suomessa käynnistyi myös keskustelu urheilusta ”ympäristöterroristina”. Eihän vaikkapa jalkapalloseurojen ja maajoukkueiden ylenpalttinen ympäriinsä lenteleminen ole kovinkaan tarkastelun kestävää ympäristöasiantuntijoiden mielestä.

Keski- ja Pohjois-Amerikassa lentämisen vähentäminen ei vaikuta olevan jalkapallopiirien ensimmäinen huolenaihe, sillä nyt Meksikon pääsarjan puheenjohtaja Enrique Bonilla ehdottaa perustettavaksi kolmen jättikokoisen maan: Meksikon, Kanadan ja USA:n yhteistä jalkapalloliigaa.

Samat kolme maata isännöivät vuoden 2026 MM-turnausta. Bonillan mukaan kolmen maan yhteinen liiga voitaisiin polkaista käyntiin MM-kisojen jälkeen. Tällä toimenpiteellä voitaisiin hillitä Euroopan suurseurojen ylivaltaa maailman jalkapalloilussa.

– Pohjois-Amerikan liiga on yksi mahdollisuus. Meidän täytyy arvioida sen plussia ja miinuksia, mutta uskon, että se olisi hyvä tapa kasvaa ja kehittyä kilpailukykyisemmäksi, Bonilla totesi jalkapallokonferenssissa Lontoossa ESPN:n mukaan.

– Jos pystymme järjestämään MM-kisat, voimme tehdä myös Pohjois-Amerikan liigan tai cupin. Jos emme kasva, rikkaita löytyy vain Euroopasta ja muualta maailmasta.

Meksikon liiga on edelleen USA:n seuratuin jalkapallosarja TV-lukujen valossa. Sen katsojakeskiarvo on yksi maailman korkeimmista, yli 26 500 katsojaa per peli.

Useat Euroopan huippuseurat ovat kiertäneet Pohjois-Amerikassa harjoituskauden aikana, mutta sama toiseen suuntaan ei onnistu meksikolaisilta seuroilta.

– Meidän täytyy pyrkiä pois omalta alueeltamme, Bonilla jatkoi.

– Ongelmana ovat etäisyydet. Eurooppaan meno on vaikeaa meidän joukkueillemme, ja Etelä-Amerikkaankin on pitkä matka.

– Siksi meidän täytyy yhdistää voimamme MLS:n kanssa, jotta voimme vahvistua yhdessä ja haastaa paremmin Eurooppaa. Silloin meilläkin on vahva markkina-asema.