Final Four -kattaus selviää – kaikki neljä viimeistä maailmanmestaria rannalle?

© Kuva: Getty Images

Ensi kesäkuussa tehdään yhdenlaista jalkapallohistoriaa, kun Portugalissa pelataan ensimmäisestä Nations Leaguen mestaruudesta. Portugalin lopputurnausisännyys varmistui sen lauantaina varmistuneen lohkovoiton myötä, sillä sen lisäksi isännyydestä olivat kiinnostuneet vain saman lohkon Italia ja Puola.

Final Four -turnauksessa välierät pelataan 5.-6. kesäkuuta. Loppuottelu ja pronssiottelu ovat puolestaan edessä 9. kesäkuuta.

Portugalin lisäksi paikkansa lopputurnauksessa ovat varmistaneet jo Englanti, joka nousi sunnuntaina komean 2-1 -voittoon Kroatiasta, sekä Sveitsi, joka käänsi Belgian 2-0 -johdon 5-2 -voitoksi. Auki on siis enää yksi paikka, ja se ratkeaa maanantai-illan ottelussa Saksa-Hollanti.

Saksalla ei enää mahdollisuuksia lopputurnaukseen ole, vaan se putoaa A-liigasta porrasta alemmas B-liigaan. Saksan panos ottelussa on suotuisampi EM-karsintojen arvontakori – kunnianpalautuksen lisäksi tietysti. Saksa nappaa paikan arvonnan ykköskorista varmuudella, jos se voittaa Hollannin. Vähempikin voi riittää, mikäli Puola ei hae tiistaina voittoa lohkovoittonsa jo varmistaneen Portugalin kotikentältä.

Uudelleensyntynyt Hollannin maajoukkue himoitsee epäilemättä palavasti paikkaan Final Fourissa. Nuori ryhmä pääsee lopputurnaukseen, mikäli se saavuttaa Saksan vieraana vähintään tasapelin. Jos Hollanti häviää, menee lopputurnaukseen Ranska.

Ranskan rannalle jääminen täydentäisi hienon värisuoran, sillä tällöin Final Four olisi jäänyt haaveeksi neljältä edelliseltä maailmanmestarilta. Pettyä ovat saaneet vuorollaan jo Italia (vuoden 2006 maailmanmestari), Espanja (2010) ja Saksa (2014).

Lisäksi rannalle jäivät ruikuttamaan myös kesän MM-kisojen kakkonen ja kolmonen, eli Kroatia ja Belgia.

Final Four -ottelut tullaan pelaamaan Guimaraesin ja Porton kaupungeissa. Välierien otteluparit arvotaan 3. joulukuuta Dublinissa, päivä EM-karsintojen lohkoarvonnan jälkeen.