Kokkolassa pelattiin keskiviikkona liigakarsintojen avaus KPV:n ja TPS:n välillä. Maalittomaan tasapeliin päättynyt ottelu pelattiin todella haastavissa olosuhteissa. Palloliiton erotuomaripäällikkö ja ottelussa erotuomaritarkkailijana toiminut Jouni Hyytiä kertoi, että kentän tarkastuksen jälkeen olosuhteissa tapahtui merkittävä muutos.

Ottelun jälkeen TPS:n toppari Rasmus Holma ja KPV:n pelaaja Ville Huuhka kertoivat Ruutu+:n haastattelussa, että kenttä olisi ollut jäässä, lue uutinen. Lisäksi kentällä oli todella paljon vettä. Hyytiä avasi SuomiFutis-sivustolle, että Kokkolan keskuskenttä tarkastettiin ennen peliä puolen päivän aikoihin, eli noin kaksi tuntia ennen ottelun alkamista.

– Kokkolassa oli ollut edeltävänä yönä ja edeltävänä iltana (tiistaina) pakkasta. Oletettavasti pakkasen johdosta kenttä oli mennyt jäähän ja kovaksi. Keskiviikkona aamupäivällä oli alkanut erittäin kova sade, ja kun me kävelimme kentän läpi, se oli kova, mutta se ei ollut vielä siinä vaiheessa ihan niin märkä, mitä se oli, kun ottelu alkoi.

Se oli kova, en pysty sanomaan oliko se jäässä, Hyytiä sanoi.

Hyytiän mukaan olosuhteet muuttuivat tarkastuksen jälkeen. Hyytiä arveli, että aamupäivän sade oli alkanut sulattaa routaa kentän pinnasta. Iso kysymys kuuluukin, oliko kenttä jäässä vai vain kova.

– Se oli kova, en pysty sanomaan oliko se jäässä. Se on ainakin selvää, että kenttä oli kova, kun kävelimme siinä vähän yli kello 12. Pohdimme erotuomari Petri Viljasen kanssa, että millä kengillä hän menee kentälle. Ja hän, pitkällä pelikokemuksella, totesi, ettei irtonappula pure siihen, että kenttä on sen verran kova, Hyytiä kertoi puhelimitse.

Pelaajien turvallisuus etusijalla

Ottelun jälkeen kentän olosuhteet ovat herättäneet pohdinnan siitä, olisiko ottelu pitänyt siirtää esimerkiksi Santahaan tekonurmelle tai toiselle varakentälle Kippari-halliin. Hyytiän mukaan kentällä pelaamisen tärkein prioriteetti on pelaajien turvallisuus.

Jos et näe alla olevaa kuvaa, voit katsoa sen tästä. Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Timo Kankaanpää

@timokpaa
Järkyttävien kenttäolosuhteiden lisäksi pian alkaa olla todella pimeä. #Veikkausliiga #ykkönen

– Tietysti, kun se on liukas, niin siinä on aina kaatumisen ja liukastumisen vaara. Ja kyllähän niitä tilanteita nähtiinkin. Selkeää loukkaantumistilannetta ei onneksi nähty. Totta kai vaara on olemassa tuollaisella kentällä, että joku loukkaantuu.

Ongelmaksi muodostui se, että kentän olosuhteet muuttuivat merkittävästi tarkastuksen jälkeen.

– Pelaajien turvallisuus on aina määräävä tekijä. Korostan sitä, että siinä vaiheessa, kun olimme kentällä (tekemässä tarkastusta), se ei ollut noin paha.

Ei hyvä futikselle ja onni, ettei kukaan loukkaantunut, hyytiä myönsi.

Hyytiän mukaan ainakin jalkapallo kärsi siitä, että ottelu pelattiin keskuskentällä vähintäänkin haastavissa olosuhteissa. Panokset olivat kuitenkin todella kovat, kun pelattiin sarjapaikasta Veikkausliigaan. Jälkikäteen on tietysti helppo jossitella, mutta Hyytiän mukaan peli olisi kannattanut pelata toisella kentällä.

– Kyllä se (pelaaminen eri kentällä) olisi ollut futikselle voitto ehdottomasti. Pelille se olisi ollut parempi. Erotuomaritarkkailijana toivoin tuomarin kannalta, ettei pelissä tule maalia, joka olisi johtunut niistä olosuhteista. Siinä mielessä kävi hyvä tuuri, ettei näin tapahtunut.

– Ei hyvä futikselle ja onni, ettei kukaan loukkaantunut. Nostan molemmille joukkueille hattua, että kaikki ymmärsivät ne olosuhteet, ettei kukaan tehnyt mitään tyhmää, ja pelaajat kunnioittivat toisiaan. Joskus tämä on tällaista, ja nyt riskit eivät menneet parhaalla mahdollisella tavalla, Hyytiä totesi.

Oli siis onni onnettomuudessa, ettei ottelussa nähty loukkaantumisia. Lisäksi 0-0-tulosta voidaan pitää hyvänä, koska ensimmäinen osaottelu ei kääntänyt vaakakuppia kumpaankaan suuntaan. Voidaan vain kuvitella, minkälainen jälkilöyly olisi syntynyt, jos tulos olisi ollut erilainen tai ottelussa olisi nähty pahoja loukkaantumisia.

Kenttäolosuhteet herättivät tauolla myös kilpailupäällikkö Peter Lundströmin huolen. Hän oli myös yhteydessä Hyytiään ottelun tauolla, tosin muista syistä kuin kenttäolosuhteista. Puhelun aikana olosuhteet nousivat kuitenkin keskustelunaiheeksi.

– Olin soittanut erotuomaritarkkailija Hyytiälle ensimmäisen jakson aikana ihan muista syistä, ja hän soitti tauolla minulle takaisin. Kommentoin tv-kuvan perusteella, että aika hurjalla kentällä on erotuomari antanut pelata. Hän kommentoi, että erotuomari, tarkkailija sekä delegaatti ovat yhdessä tarkastaneet kentän. Ja erotuomari oli todennut, että kenttä on syksyisessä kunnossa, mutta ei aiheuta vaaraa kenellekään, mikä on tietysti se kriteeri, jonka mukaan peli siirrettäisiin muualle, Lundström kertoi SuomiFutis-sivustolle.

Olosuhteet muuttuivat tarkastuksen jälkeen sen verran, että peli olisi mahdollisesti pitänyt siirtää. Siihen ei kuitenkaan ryhdytty, ja tällä kertaa selvittiin ilman pahempia seurauksia. Yksi vaihtoehto olisi ollut myös keskeyttää ottelu, mutta Viljanen katsoi, että ottelu voidaan pelata loppuun. Kieltämättä ottelun keskeyttäminen olisi tuonut taas omat aikatauluihin liittyvät ongelmansa, sillä toinen osaottelu pelataan Turussa jo tulevana lauantaina.

LUE MYÖS: Näkökulma: Liigakarsinnan olosuhteet olivat täysin absurdit – pyllistys suomalaiselle jalkapallolle.