Illan Mestarien liigan ottelussa Atlético Madrid-AS Monaco koetaan suomalaisittain harvinainen hetki, kun ottelun koko kuusihenkinen tuomaristo tulee Suomesta (lue uutinen). Joukkoa johtaa 40-vuotias Mattias Gestranius, josta tulee ensimmäinen suomalaistuomari Mestarien liigassa 23 vuoteen.

Viimeksi suomalainen nähtiin miesten Mestarien liigassa päätuomarina, kun Ilkka Koho tuomitsi vuonna 1995 ottelun Ajax-Ferencvaros.

Gestraniuksen ura on ollut nousukiidossa, sillä syyskuussa hän pääsi viheltämään Kreikan Superliigan huippuottelun PAOK-AEK Ateena (lue uutinen). Suomalainen selvisi potentiaalisesti kuumasta ottelusta erinomaisesti, ja niitti runsaasti myös kansainvälistä huomiota. Se palkittiin nyt valinnalla Mestarien liigaan.

Gestraniuksen kansainvälinen ura alkoi jo vuonna 2009, joten hän on ehtinyt jakaa oikeutta jo lukuisissa kovissa otteluissa. Mestarien liiga -debyytti lienee silti miehen historiikissa kaikkein arvovaltaisin tapahtuma.

Veikkausliigasta Gestraniuksella on kokemusta lähes 200 ottelun verran, ja kotimaan kentät ovat muutenkin läpi kolutut. Hän on viheltänyt ottelun myös Ruotsin ja Norjan toisilla sarjatasoilla, ja kokemusta myös eurokentiltä ja maajoukkuepeleistä on ehtinyt kertyä mukavasti.

Eurooppa-liiga on Gestraniukselle jo lähes toinen kotikenttä, sillä hänet on nähty toistaiseksi 16 Eurooppa-liigan karsintaottelussa sekä kymmenessä lohkovaiheen pelissä. Kreikka on tullut vuosien saatossa tuomarille hyvin tutuksi, sillä Gestraniuksen CV:stä löytyvät muun muassa ottelut PAOK-Dinamo Minsk (18.9.2014) ja AEK Ateena-Rijeka (23.11.2017).

Kreikkalaisseura oli toisena osapuolena myös ottelussa Borussia Dortmund-PAOK (10.12.2015), jossa Gestranius työskenteli toistaiseksi isoimman yleisönsä edessä (n. 55 000 katsojaa). Tänään tuo ennätys on vaarassa, sillä La Vanguardian mukaan Wanda Metropolitanolle odotetaan ainakin 52 000 katsojaa. Kaikkiaan stadionille mahtuu 68 000 katsojaa.

Gestraniuksen ainoa aiempi kosketus Mestarien liigaan tapahtui yli kuusi vuotta sitten, kun hän tuomitsi toisen karsintakierroksen ottelun Shamrock Rovers-Ekranas (17.7.2012).

Aikuisten maaotteluita Gestraniuksen CV:stä löytyy 22. Valtaosa peleistä on ystävyysotteluita, mutta on takana myös yksi MM-karsintapeli (Irlanti-Färsaaret, 7.6.2013) sekä neljä EM-karsintaottelua. Nämä ovat Kazakstan-Tshekki (13.10.2014), Moldova-Liechtenstein (15.11.2014), Skotlanti-Gibraltar (29.3.2015) ja Sveitsi-San Marino (9.10.2015).

[readmore from=Gestranius-Mattias]

Tänä syksynä Gestranius on nähty jo kuudessa kansainvälisessä ottelussa. Kolmen Eurooppa-liigan karsintapelin jatkoksi hänet valittiin oikeudenjakajaksi Eurooppa-liigan lohkovaiheen otteluihin Astana-Rennes (4.10.2018) ja Slavia Praha-FC Kööpenhamina (8.11.2018). Nations Leaguessa Gestranius nähtiin tuomarina B-liigan ottelussa Bosnia ja Hertsegovina-Irlanti (15.10.2018).

Keskiviikkoiltana Gestraniuksen saama näyteikkuna on kuitenkin montaa kokoluokkaa suurempi kuin missään yllämainitussa ottelussa, sillä Mestarien liiga on seurajoukkuejalkapalloilun Broadway. Ottelu Atlético Madrid-AS Monaco alkaa kello 19.55, ja se on nähtävissä C Morella.

Jutun lähteinä on käytetty Transfermarktia ja sivustoa WorldReferee.com.