Veikkausliigatuomari kreikkalaiseen hornankattilaan – edellinen derby keskeytti koko sarjan: ”En miettinyt sekuntiakaan”

© Kuva: Juha Tamminen

40-vuotias erotuomari Mattias Gestranius vihelsi viime maanantaina Veikkausliigan kauden kolmannen Turun derbyn TPS-Inter. Kyseisen kaksikon kohtaaminen kuuluu kotimaan kenttien kiihkeimpiin otteluihin, mutta ensi sunnuntaina Gestraniusta odottaa ottelu, jonka sähköisyys on aivan toisissa sfääreissä.

Vuodesta 2009 FIFA:n kansainvälisenä erotuomarina toiminut Gestranius on saanut kutsun oikeudenjakajaksi tulikuumaan Kreikan Superliigan otteluun PAOK Thessaloniki-AEK Ateena. Omaa karua kieltään ottelun kuumuudesta kertoo se, että edellisen kohtaamisen jälkilöylyt johtivat koko Superliigan keskeyttämiseen pariksi viikoksi. Tuolloin nimittäin PAOK:n puheenjohtaja Ivan Savvidis oli marssinut kentälle käsiase vyötäisillään (lue lisää).

Sarja pääsi jatkumaan, mutta tapaus johti siihen, että Kreikan Cupin loppuotteluun kutsuttiin tuomaristo Espanjasta. Samalla päätettiin myös, että lähitulevaisuuden kiihkeimmissä derbyissä olisi tuomaristo niin ikään Kreikan ulkopuolelta. Ja tässä kohtaa Mattias Gestranius astuu kuvaan.

– Kun minua kysyttiin ottelun tuomariksi, en miettinyt vastaustani sekuntiakaan. Olin ilman muuta heti valmis peliin, Gestranius kertoo SuomiFutiksen haastattelussa.

Gestranius kertoo tienneensä huippuotteluun pääsystä reilun viikon ajan. Ensimmäinen kontakti asian tiimoilta syntyi jo kevään Málagan leirityksessä, kun erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä keskusteli asiasta portugalilaisen Vítor Melo Pereiran kanssa. Entinen MM-kisatuomari työskentelee kolmatta vuottaan Kreikan erotuomarijohtajana ja väläytti tuolloin Hyytiälle tällaista mahdollisuutta. Gestraniukselle asia kuitenkin konkretisoitui vasta syyskuussa.

Molemmat joukkueet entuudestaan tuttuja

Viime päivät Gestranius on valmistautunut otteluun katsomalla tallenteita kuluvan kauden Kreikan Superliigan otteluista. Hän tiedostaa, että kansallisen sarjan pelit ovat luonteeltaan hyvin erilaisia kuin europelit, joista miehellä on jo runsaasti kokemusta.

PAOK:n Toumba-stadionille mahtuu 29 000 katsojaa, ja se on Gestraniukselle entuudestaan tuttu pyhättö. Hän tuomitsi siellä vuonna 2014 PAOK:n europelin Dinamo Minskiä vastaan. Viime vuonnakin Gestranius nähtiin Kreikassa, ottelussa AEK Ateena-Rijeka. Suurimman yleisönsä (n. 55 000 katsojaa) edessä Gestranius jakoi oikeutta joulukuussa 2015, kun hänet valittiin tuomariksi otteluun Borussia Dortmund-PAOK.

– Kyllä tämä peli silti omalla urallani Top 3:een menee. Tunnelma kansallisen liigan peleissä on aina vähän erilainen, ja pelaajilla ja joukkueilla voi olla keskenään jotain vanhaa kränää, Gestranius toteaa.

Ei piruja seinälle

Vaikka Superliigassa sattuu ja tapahtuu, ja ylilyöntejäkin nähdään, ei Gestranius ole saanut ottelun varalta mitään erillistä ohjeistusta.

– Ihmisiä hekin siellä ovat, ja kaikilla on kaksi jalkaa, kaksi kättä ja pää. Turvajärjestelyt ovat tietysti aivan eri tasolla kuin Suomessa. Mutta en halua maalata piruja seinälle etukäteen. Jos jotain tapahtuu, niin sitten reagoidaan sen mukaan.

– Maaliskuinen tilanne oli tietysti ikävä tapahtuma, mutta nyt Kreikassa on meno rauhoittunut. Minusta tuntuu, että siellä on saatu nyt uusi alku.

Gestranius lentää Kreikkaan lauantaiaamuna. Hänen erotuomaritiimiinsä kuuluvat avustavat erotuomarit Mikko Alakare ja Riku Vihreävuori, mutta neljäs erotuomari on kreikkalainen.

Sunnuntain otteluisäntä PAOK pelaa tärkeän pelin myös tänään, kun se saa Eurooppa-liigassa vieraakseen Chelsean. Gestranius valitsee kuitenkin katsottavakseen mieluummin ottelun Akhisar-Krasnodar, sillä erotuomarikollega Ville Nevalainen tekee pelissä Eurooppa-liigan debyyttinsä.

Ottelu PAOK-AEK Ateena alkaa sunnuntaina klo 20.30 Suomen aikaa. Agonasport-sivuston mukaan ottelu on Superliiga-kauden ensimmäinen, jonka tuomaristo tulee ulkomailta.

Juttua ja sen otsikkoa muokattu 20.9. klo 14.42. PAOK ei luonnollisestikaan ole kotoisin Ateenasta, vaan Thessalonikista. Asia nyt korjattu.

Heikki Kuparinen