Markku Kanerva paljasti EM-karsintojen unelmalohkonsa – arpaonni ei mennyt sinne päinkään

© Kuva: Juha Tamminen

Suomella oli Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanervan mukaan kohtuullinen arpaonni EM-karsintojen lohkojaossa. Huonomminkin olisi voinut käydä, mutta toisaalta ei arvonta mennyt lähellekään niin kuin Kanerva olisi toivonut.

Suomen lohkossa EM-karsinnoissa pelaavat Italia, Bosnia ja Hertsegovina, Kreikka, Armenia sekä Liechtenstein. Ennakkoarvioiden mukaan Suomella on saumat napata paikka EM-kisoihin, mutta helpolla se ei missään nimessä tule.

Kanervan unelmalohkossa olisivat olleet Suomen lisäksi ykköskorista Puola, kakkoskorista Ruotsi tai Islanti, neloskorista Viro, viitoskorista Färsaaret ja kuudennesta korista San Marino. Perustelut olivat yksinkertaiset:

– Mielestäni nuo olisivat olleet helpommat kuin nuo mitkä lopulta tulivat, Kanerva sanoi nauraen tiistaina Palloliiton järjestämässä lehdistötilaisuudessa Helsingissä.

– Pohjoismaista väriä olisin toivonut jo logistisista syistä, vaikka ei Färsaarille niin helppoa ole matkustaa.

Yksikään Kanervan toive ei siis toteutunut lohkojaossa. Se ei tarkoita, etteikö Kanervalla riittäisi uskoa Suomen arvokisapaikkaan karsinnoista suoraan. Nations Leaguen lohkovoitto tuo vielä niin sanotun varapatruunan EM-kisapaikan tavoitteluun.

Otteluohjelman kohdalla arpaonni ei myöskään tuonut aivan toivottua tulosta. Suomi kohtaa avausottelussa vieraissa lohkon ennakkosuosikki Italian. Sen jälkeen on vierasottelu Armeniaa vastaan.

– Jos olisin saanut toivoa, niin ehkä olisin halunnut aloittaa karsinnat Liechtenstenia vastaan. Armenia on tuohon saumaan ihan ok.

Kanervan mukaan Italian kohtaaminen tulee siinä mielessä pahaan rakoon, että Pohjoismaissa pelaavien suomalaisten pelituntuma ei ole paras mahdollinen, kun sarjakaudet eivät ole käynnissä.

– Se ei ole optimaalinen tilanne. Toisaalta Italian kohtaaminen missä tahansa vaiheessa on kova paikka, Kanerva sanoi.

Huuhkajien kotikenttä on vielä arvoitus. Olympistadionin remontti ei näillä näkymin ehdi valmistua EM-karsintoihin. Telia 5G -Areenalla olisi mahdollista saada pientä etua tekonurmialustasta. Toisaalta suurin osa Huuhkajien pelaajista pelaavat tällä hetkellä luonnonnurmikentillä Euroopassa.

Edellisen kerran Kanerva keskusteli asiasta pelaajien kanssa ennen Nations Leaguen otteluita, ja silloin Suomi päätyi pelaamaan ottelut luonnonnurmella Tampereen Ratinassa ja Turun Veritas Stadionilla.

– Nyt käyn uudelleen tämän kierroksen läpi ja kysyn niiden pelaajien mielipiteitä, jotka karsinnoissa luultavimmin pelaavat. Haasteellisen siitä tekee se alustan vaihtaminen esimerkiksi luonnonnurmesta tekonurmeen. Ainakin joihinkin se vaikuttaa.

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kertoi, että kolmen ensimmäisen kotipelin pelipaikka pyritään ratkaisemaan 17. joulukuuta mennessä. Suomen ensimmäiset kotipelit EM-karsinnoissa pelataan 8. kesäkuuta, 5. syyskuuta ja 8. syyskuuta 2019.

Kotipelien alkamisajankohdasta puheenjohtaja Ari Lahti tiesi kertoa, että niissä on neuvotteluvaraa Uefan kanssa, lue lisää tästä. Palloliitto pyrkii saamaan arkena pelattavat ottelut alkamaan kello 19, kun alustavasti niiden alkamisajankohdaksi on ilmoitettu 21.45.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen