Veikkausliigan sarjasysteemi muuttuu ensi kaudella. Sarja jakautuu alkusarjaan ja loppusarjaan, jonka lisäksi sarjan päätteeksi nähdään vielä lopputurnaus viimeisestä Eurooppa-liigan karsintapaikasta.

Runkosarjassa kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kahdesti. Runkosarjassa pelataan siis 22 ottelua. Sen jälkeen joukkueet jakautuvat sijoitusten mukaan mestaruussarjaan ja haastajasarjaan. Kuusi parasta etenevät mestaruussarjaan ja kuusi viimeistä pelaavat haastajasarjassa. Molemmat sarjat ovat yksinkertaisia, eli joukkueet kohtaavat kertaalleen toisensa.

Lopuksi viisi joukkuetta pelaavat vielä lopputurnauksen, jonka voittaja nappaa viimeisen Eurooppa-liigaan oikeuttavan paikan. Mestaruussarjan ensimmäinen voittaa Veikkausliigan mestaruuden ja ansaitsee karsintapaikan Mestarien liigaan. Hopealle selvinnyt joukkue saa Eurooppa-liigan karsintapaikan. Pronssijoukkue pelaa lopputurnauksen finaalissa viimeisestä Eurooppa-liigan paikasta. Finaali on kaksiosainen.

Sijoille 4-7 sijoittuneet joukkueet pelaavat lopputurnauksessa, jossa pelataan yksinkertaiset pudotuspelit. Pudotuspelien voittaja etenee finaaliin, jossa vastaan tulee siis pronssille yltänyt joukkue.

Haastajasarjan viimeinen putoaa suoraan Ykköseen, ja toiseksi viimeinen karsii paikasta Ykkösen toiseksi sijoittunutta vastaan, kuten viime kaudella.

Ottelumäärä vähenee reippaasti viime kaudesta. Ensi kaudella Veikkausliigassa pelataan yhteenä 167 ottelua, kun viime kaudella lukema oli 198. Se mahdollistaa myös tasaisemman ottelurytmin.

Enemmän merkityksellisiä pelejä

– Aikaisemmin sarjassa on ollut rakenteellisesti kaksi huippukohtaa, alku ja loppu. Näiden välillä on pelattu panoksellisia otteluja sarjatilanteen mukaan, loppua tähyillen.

– Vastaavasti jatkossa meillä on kaudessa viisi tällaista itse sarjajärjestelmästä nousevaa huippua: huhtikuusta elokuuhun pelattavan runkosarjan alku ja loppu, syyskuusta lokakuuhun pelattavan mestaruussarjan ja haastajasarjan alku ja loppu sekä lokakuusta marraskuuhun pelattava lopputurnaus. Joka vaiheessa on taisteltava sijoituksista ja jatkoonpääsystä, Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa perusteli Veikkausliigan tiedotteessa.

Myös Veikkausliigan puheenjohtajana jatkava Matti Apunen oli tyytyväinen tuoreeseen sarjajärjestelmään.

– Uuden sarjajärjestelmän myötä sarja on entistä urheilullisempi ja uskon vahvasti, että Veikkausliigasta noustaan maajoukkueeseen myös jatkossa. Kausi 2019 tulee tarjoamaan monien panoksellisten ottelujensa ansiosta useampia huippukohtia pitkin kautta, Apunen sanoi.