Näkökulma: Indonesian jäähdyttelyliigan näytöillä maajoukkueeseen – oliko Eero Markkasen ura Huuhkajissa siinä?

© Kuva: Juha Tamminen

Indonesian pääsarjassa pelaava PSM Makassar kertoi maanantaina hankkineensa riveihinsä Suomen A-maajoukkueen hyökkääjän Eero Markkasen. Makassarin ja 27-vuotiaan hyökkääjän sopimus on vuoden mittainen.

Markkanen oli ollut ilman seuraa jätettyään viime vuoden lopulla ruotsalaisen Dalkurdin, jota hän edusti Allsvenskanissa elokuusta lähtien. Hänellä on varmasti yksi värikkäimmistä ansioluetteloista suomalaisessa jalkapallossa, kun tarkastellaan hänen edustamiaan seuroja uran varrelta: JJK, HJK, AIK, Real Madrid Castilla, RoPS, Dynamo Dresden, Randers, Dalkurd ja nyt PSM Makassar, joka tunnetaan myös ”Punaisena kalana”.

PSM Makassar on Indonesian vanhin jalkapalloseura, joka on voittanut maan mestaruuden kuudesti. Viime kaudella se sijoittui Liga 1:ssä toiseksi. PSM:n viimeisin sarjamestaruus on kaudelta 1999-00.

Tärkeintä on tietysti, että Suomen A-maajoukkueen rinkiin kuuluva hyökkääjä, joista Huuhkajilla on tunnetusti ollut pulaa, löysi itselleen pian uuden seuran.

Markkasen agentti Jonne Lindblom kertoi viime viikolla Ilta-Sanomille, että tarjouksia oli tullut myös Puolasta, Ruotsista ja Englannista.

Mitä Indonesian pääsarja ja PSM Makassar tarjoavat urheilullisesti?

Kuningaslaji Kaakkois-Aasiassa

Indonesian pääsarja on Aasian liigarankingissa sijalla 27, joten Liga 1:llä ei ole yhtään suoraa paikkaa Aasian Mestarien liigan lohkovaiheeseen, jossa sillä on viimeksi ollut edustaja vuonna 2007.

Ainoastaan Liga 1:n mestarilla on mahdollisuus päästä Aasian Mestarien liigaan, mutta se joutuu aloittamaan taipaleensa ensimmäiseltä karsintakierrokselta. Lohkovaihetta ennen on selvittävä kolmelta kierrokselta jatkoon.

PSM Makassar on parhaimmillaan yltänyt Aasian Mestarien liigassa puolivälieriin. Tämä tapahtui kaudella 2000-01. Tuolloin Makassar hävisi alueellisissa lohkoissa pelatut kolme puolivälieräotteluaan yhteismaalein 2-14. Vuosina 2004 ja 2005 Makassar selvisi Aasian Mestarien liigan lohkovaiheeseen, mutta sittemmin seuraa ei ole maanosan arvostetuimmassa seuraturnauksessa nähty.

Indonesian jalkapallossa on yritetty nostattaa buumia lajin ympärille värväämällä nimekkäitä pelaajia maailmalta. 1990-luvulla Indonesiassa piipahtivat mm. Mario Kempes ja Roger Milla.

Viime vuosina Indonesiassa ovat pelanneet myös mm. Valioliigasta tutut Michael Essien, Didier Zokora ja Carlton Cole.

Kaikkien näiden pelaajien reissuja Indonesiaan yhdistää kuitenkin pari asiaa: Ne ovat olleet lyhyitä, elleivät suoraan sanottuna epäonnistuneita, ja kaikki heistä suuntasivat Kaakkois-Aasiaan vasta uransa ehtoopuolella. Indonesian pääsarjaa voidaan pitää ”jäähdyttelyliigana” sanan omimmassa merkityksessä.

Lyhyistä visiiteistä huolimatta ulkomaalaisilla tähtipelaajilla on ollut maltillisen positiviinen vaikutus Indonesian jalkapalloon, joka on kärsinyt korruptioskandaaleista, politiikan sotkuista, katsomoväkivallasta ja kansainvälisistä pelikielloista.

– Televisio, sanomalehdet ja kannattajat ovat innostuneempia jalkapallosta, ja ihmiset ovat todella onnellisia, kun isot nimet pelaavat ympäri maan. He tuntevat ylpeyttä, kun maajoukkuepelaajat pelaavat täällä, ja paikalliset pelaajat voivat oppia heiltä, kommentoi Indonesian maajoukkueen entinen päävalmentaja Jacksen Tiago ulkomaalaisten tähtien vaikutusta USA Todaylle toukokuussa 2017.

Nähtäväksi jää, onko Markkasesta Indonesian liigan seuraavaksi ulkomaalaiseksi supertähdeksi.

Viime kauden toinen sija on varmasti nostattanut buumia myös Makassarin kannattajien keskuudessa. Soccerway-sivuston mukaan Makassarin viimeisintä sarjaottelua oli seuraamassa 20 000 ihmistä vetävällä Andi Mattalatta Stadiumilla vajaat 15 000 katsojaa. Tulevaisuudessa Makassar pelaa kotiottelunsa Barombong Stadiumilla, jonka maksimikapasiteetti on noin 40 000 katsojaa.

Tulevaisuus maajoukkueessa

Luonnollisesti mielenkiintoinen asia on se, miten Markkasen siirto Indonesiaan vaikuttaa hänen mahdollisuuksiinsa pelata Huuhkajissa.

Markkanen on pelannut Suomen A-maajoukkueessa 17 ottelua. Hän viimeisteli ensimmäisen osumansa Huuhkajille tässä kuussa, kun Suomi kaatoi Qatarissa pelatussa harjoitusottelussa Ruotsin 1-0.

Qatarin leiriä ei järjestetty virallisten kansainvälisten pelipäivien aikana, joten maajoukkueet raapivat kasaan kaikki kynnelle kykenevät pelaajat. Olisi outoa puhua leiristä kenraaliharjoituksena EM-karsinnoille, kun Suomella oli Qatarissa mukana vain muutama maajoukkueen vakiopelaaja. Loput olivat potentiaalisia varapelaajia, tulevaisuuden nimiä tai jopa tuurajien tuuraajia.

Markkanen pelasi syksyllä Nations Leaguessa kolme minuuttia. Hän ei ole päävalmentaja Markku Kanervan ykkösvaihtoehto kahden pelaajan hyökkäykseen 4-4-2-muodostelmassa, mutta kookkaan hyökkääjän vahvuudet ovat kaikkien tiedossa. On kuitenkin eri asia, kuinka hyvin Markkanen on pystynyt hyödyntämään vahvuuksiaan maajoukkueen paidassa.

Häntä saatetaan edelleen tarvita Huuhkajissa tietynlaisia vastustajia vastaan tai tuomaan lisää kamppailu- ja pääpelivoimaa otteluiden viimeisille minuuteille.

Herää kuitenkin kysymys, millä perusteella Markkanen saisi jatkossa kutsun Suomen A-maajoukkueeseen? Kyproksen pääsarjassa tuhojaan tehnyt Berat Sadik tuntuu olevan katsottu kortti Huuhkajissa, eikä Puolan liigan tähtipelaajiin lukeutuva Petteri Forsellkaan ole saanut monien mielestä ansaitsemaansa mahdollisuutta maajoukkueessa.

Kanerva antoi joulukuussa mielenkiintoisia kommentteja esimerkiksi Sadikin mahdollisuuksista pelata Huuhkajissa.

– Aina pitää miettiä pelaajien kanssa myös se, yhtään väheksymättä Kyproksen liigaa, että vastaan tulee nyt Italiaa ja Bosnia ja Hertsegovinaa. Pitää voida peilata niitä esityksiä oikeassa mittakaavassa. Riittävätkö esitykset A-maajoukkuetasolla? Olen kuitenkin seurannut Beratia.

– Kyllä minä aina maalintekijöitä haluan joukkueeseen. Aina pitää yleisellä tasolla pelaajien kohdalla suhteuttaa se, että tekisikö hän tuossa ympäristössä (maaleja) ja riittävätkö ne ominaisuudet tuolla tasolla vai jääkö se tietyllä tapaa vajaaksi.

En ihmettele, jos Markkanen saa kutsun ensimmäisiin EM-karsintaotteluihin Italiaa ja Armeniaa vastaan. Indonesian pääsarjan on määrä käynnistyä samoihin aikoihin, joten pelituntuma voi olla hieman hakusessa, mutta hän kuuluu yhä maajoukkueen rinkiin.

Markkanen on tietyn profiilin pelaaja, josta voi olla suurtakin apua. Mutta millaisilla tehoilla hänen pitää pelata Indonesian jäähdyttelyliigassa, jotta hänet voidaan perustellusti kutsua maajoukkueeseen esimerkiksi edellämainittujen Sadikin ja Forsellin tai jonkun nuoren lupaavan pelaajan sijaan? Muuan Joel Pohjanpaloakaan ei sovi unohtaa.

Ville Liimatta


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.