Markku Kanerva kommentoi muun muassa Roman Eremenkoa, Joel Pohjanpaloa ja Berat Sadikia – nähdäänkö Huuhkajissa palaajia?

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajat avaa EM-karsinnat maaliskuussa Italiaa vastaan. Sitä ennen A-maajoukkue kokoontuu tammikuussa Qatarin leirillä, jossa pelaajisto koostuu pääasiassa Pohjoismaissa pelaavista pelaajista.

Päävalmentaja Markku Kanerva toivoi, että saisi Qatarin leirille mukaan mahdollisimman monta pelaajaa, jotka olisivat myös mukana EM-karsintojen ensimmäisissä vierasotteluissa Italiaa ja Armeniaa vastaan. Se voi kuitenkin olla vaikeaa, sillä seurat eivät ole välttämättä halukkaita päästämään pelaajiaan tammikuun leiritykselle. Suomi kohtaa Qatarin leirillä ainakin Ruotsin ja mahdollisesti myös Islannin.

LUE MYÖS: Kanervan mietteitä EM-karsintalohkosta.

– Tammikuun joukkueen kasaaminen on aika työlästä. Silloin kun on KV-päivät, niin joukkue on helppo nimetä, nyt se on vähän työläämpää. Muitakin (kuin pohjoismaisia pelaajia) yritetään tietysti saada mukaan. Kieltäviä vastauksia on tullut tietyiltä tahoilta, mutta on siellä myös muutamia myönteisiä vastauksia tullut, Kanerva kertoi tiistaina Palloliiton järjestämässä lehdistötilaisuudessa.

Kanervan mukaan tänään, keskiviikkona, seurojen pitäisi ilmoittaa Palloliitolle, päästävätkö he pelaajiaan maajoukkueen mukaan tammikuussa. Kanervan mukaan joidenkin pelaajien kohdalla pyritään päästä kompromisseihin, että pelaaja voisi osallistua esimerkiksi yhteen peliin tammikuun leirillä.

– Ymmärrän, että jotkut lähtevät seurajoukkueiden kanssa leirille. Siellä voi olla myös cupin pelejä tulossa. Siinä on paljon muuttuvia tekijöitä. Tavoite on kuitenkin saada mahdollisimman paljon pelaajia mukaan siitä meidän ydinryhmästä, koska tämä on meidän valmistava tapahtuma, Kanerva avasi.

Kanerva osasi varmasti sanoa, että esimerkiksi Nations Leaguen viimeisissä otteluissa A-maajoukkueen mukana ollut Janne Saksela ei pääse näillä näkymin leirille mukaan. Jasse Tuominen sen sijaan on näillä näkymin 6-8 viikkoa sivussa loukkaantumisen takia.

Pohjanpalo, Eremenko, Sadik, Halme?

Kanervalta kysyttiin myös yksittäisten pelaajien tilanteesta A-maajoukkueen näkökulmasta. Roman Eremenko kertoi lokakuun lopulla, että pitää aikalisän Huuhkajien suhteen. Aikalisään kuului Nations Leaguen ottelut. Kanerva sanoi, ettei ole sen jälkeen käynyt keskusteluja Eremenkon kanssa jatkosta.

– Roman tilanteessa ei ole sinänsä mitään uutta. Palataan sen suhteen asiaan vuodenvaihteen jälkeen.

Bayer Leverkusenin kanssa kesällä jatkosopimuksen tehnyt hyökkääjä Joel Pohjanpalo on kärsinyt ikävästä loukkaantumisesta. Alkukausi on mennyt kuntoutuksen parissa, mutta paluu harjoituksiin lähestyy. Mikäli kaikki sujuu hyvin, voisi Pohjanpalo olla jo maaliskuussa Huuhkajien käytettävissä.

– Kysymysmerkki on se, miten hänen kuntoutuminen edistyy. Toivottavasti parin viikon sisään hän pääsee pallollisiin harjoituksiin mukaan. Iso kynnys on se, että miten sitä pelituntumaa tulee ja missä hän sitä saa. Siellä on Italia vastassa, pääseekö hän sellaiseen valmiuteen, että olisi käyttökelpoinen, Kanerva pohti.

Yksi mielenkiintoinen nimi on Kyproksen liigassa Doxa Katokopiasia edustava Berat Sadik, joka pelaa tällä hetkellä vahvaa kautta. Sadik on tehnyt kahdeksassa sarjaottelussa kymmenen maalia, ja hän johtaa Kyproksen liigan maalipörssiä. Viimeiset kaksi osumaa tulivat viime sunnuntaina Pafos FC:tä vastaan.

– Aina pitää miettiä pelaajien kanssa myös se, yhtään väheksymättä Kyproksen liigaa, että vastaan tulee nyt Italiaa ja Bosnia ja Hertsegovinaa. Pitää voida peilata niitä esityksiä oikeassa mittakaavassa. Riittävätkö esitykset A-maajoukkuetasolla? Olen kuitenkin seurannut Beratia.

– Voin sanoa sen suoraan, että Berat on listoilla tammikuun tapahtumaan, mutta heillä on pelejä siellä (Kyproksen liigassa). Luulen, että nämä seurat, joilla on pelejä, niin tuskin päästävät pelaajia A-maajoukkueen mukaan. Pitää myös miettiä roolia joukkueessa. Kyllä minä aina maalintekijöitä haluan joukkueeseen. Aina pitää yleisellä tasolla pelaajien kohdalla suhteuttaa se, että tekisikö hän tuossa ympäristössä ja riittävätkö ne ominaisuudet tuolla tasolla vai jääkö se tietyllä tapaa vajaaksi, Kanerva pohti puhumatta suoraan Sadikista.

Aapo Halme on noussut Leeds Unitedissa pelaavaan kokoonpanoon Englannin Mestaruussarjassa. Loukkaantumiset ovat avanneet mahdollisuuden 19-vuotiaalle topparilupaukselle, joka on saanut otteistaan kehuja Leeds-manageri Marcelo Bielsalta. Kanervan mukaan Halme on erittäin potentiaalinen pelaaja, jolla on varmasti tulevaisuus A-maajoukkueessa, mutta maaliskuun ottelut saattavat tulla vielä liian aikaisin.

Kanerva oli tehnyt tarkan analyysin Halmeen kahdesta ottelusta. Kanervan mukaan Halmeen kaksi ensimmäistä ottelua meni kohtalaisen hyvin.

– Hieno homma, että hän on debytoinut Championshipissä. Hän on tyyppinä ja luonteeltaan kehityskelpoinen pelaaja. Osittain toki loukkaantumisten takia päässyt nyt pelaamaan. Jos hän jatkossa saa vastuuta, niin hän saattaa ottaa isojakin harppauksia pelaamisessa.

Uusien pelaajien tuominen joukkueeseen on Kanervan mukaan ”pirun hankalaa”. Sen takia suuria mullistuksia tuskin nähdään Huuhkajien joukkueessa EM-karsinnoissa.

– Seurajoukkueessa täytyy olla vahvat näytöt. Ja sitten kuinka nopeasti saat täysin uuden pelaajan ajettua sisään systeemin, pelaajan, joka ei ole aiemmin ollut minun valmennuksessani. Hankalaahan se on, mutta se riski täytyy tietysti jossain vaiheessa ottaa.

Lopettaneille selkeä viesti

Ennen Nations Leaguean käynnistymistä A-maajoukkueessa lopettivat Niklas Moisander, Kari Arkivuo ja Perparim Hetemaj. Maalivahti Niki Mäenpää ilmoitti jäävänsä pois maajoukkueesta elokuussa, jonka lisäksi Alexander Ring ilmoitti syyskuun lopussa lopettavansa pelit Huuhkajissa vasta 27-vuotiaana.

Perparim Hetemaj ja Alexander Ring eivät enää ole Huuhkajien käytettävissä. Kuva: Juha Tamminen

Kanervan mukaan hän ei aio olla yhteydessä A-maajoukkueessa lopettaneisiin pelaajiin, mutta he voivat halutessaan ottaa yhteyttä Kanervaan, mikäli kiinnostusta paluuseen löytyy.

– Sen viimeisen keskustelun perusteella ne olivat lopullisia päätöksiä, enkä aio soittaa pelaajille. Heillä on minun numeroni, jos pyörtävät päätöksensä, Kanerva totesi.

Kanerva korosti, että jos joku maajoukkueessa lopettaneista pelaajista haluaisi palata, tilanne pitäisi katsoa tapauskohtaisesti.

– Kaikki kunnia tälle joukkueelle, joka saavutti nämä hienot asiat. Sitähän ei koskaan tiedä, voihan sieltä joku soittaakin, mutta se pitää sitten miettiä tapauskohtaisesti. Aina pitää myös katsoa vähän tulevaisuuteen.

Ovi on siis mahdollisesti auki paluulle, mutta lopettaneiden pelaajien varaan Kanerva ei laske mitään.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen