Näkökulma: Nämä seikat ihmetyttävät Veikkausliigan otteluohjelmassa – eikö Tapiolan viime kauden tapahtumista opittu mitään?

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigan otteluohjelma julkaistiin keskiviikkona. Liigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa kertoi Helsingissä sarjajärjestelmän uudistuksista innoissaan paikalle tulleille toimittajille. Otteluohjelmassa on paljon hyviä asioita, mutta edelleen muutama seikka ihmetyttää.

Se on ehdottomasti hyvä puoli, että otteluohjelmaa laadittaessa tehtiin uusi sääntö, jonka mukaan jokaisella joukkueella on vähintään kolme välipäivää otteluiden välissä. Ensi kauden aikana nähdään, onko uudistuneella ottelutiheydellä vaikutusta pelin tasoon. Kaiken järjen mukaan heikkolaatuisia välipelejä pitäisi tulla huomattavasti vähemmän.

Lisäksi on mukava nähdä, että RoPS:n jo viime kaudella suunnittelema keskiyön ottelu toteutuu. KPV suostui erikoiseen alkamisajankohtaan ja ottelu pelataan lauantaina 29.6. vasta kello 22.15.

Vaasassa toiveita ei kuunneltu

Sen sijaan esimerkiksi VPS-leirissä herätti närää se, ettei Vepsu saanut kotiottelua junioriturnauksen yhteyteen heinäkuussa. VPS:n hallituksen puheenjohtaja Riku Asukas kertoi Twitterissä, ettei Veikkausliiga huomioinut VPS:n merkityksellisiä muutosesityksiä.

Ymmärrettävästi ihmetystä herätti myös se, että VPS:n isännöimät kaksi Pohjanmaan derbyä pelataan huhtikuussa peräkkäin lauantaina 20.4. ja perjantaina 26.4. Kieltämättä kiimaisten derbyjen pelaaminen viileässä säässä huhtikuussa ei ole markkinointipuolelle helpoin myyntikohde, vaikka ottelut sijoittuvatkin viikonlopulle.

Runkosarjan avaus- ja päätöskierros pirstaleina

Veikkausliiga käynnistyy keskiviikkona 3.4. kello 18.30 kahden ottelun voimin. Ensimmäinen kierros on periaatteessa hajautettu peräti neljälle päivälle (keskiviikko, lauantai, sunnuntai ja maanantai). Jos sitä voi edes avauskierrokseksi kutsua, kun osa joukkueista pelaa kaksi ottelua samassa ajassa kun jotkut yhden. Tämä selittyy sillä, että europelejä pelaavat seurat saavat avattua kauden etuajassa, jotta otteluruuhkaa ei kertyisi kesälle, kun Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan karsinnat alkavat.

Edeltävänä viikonloppuna pelataan Suomen Cupin puolivälieriä, joten olisiko ensimmäisten otteluiden ja cupin puolivälierien pelipäiviä voitu vaihtaa päittäin, jotta saataisiin täysi avauskierros? Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että avauskierroksen pelaaminen viikonloppuna yhtenä päivänä, tai edes kahtena, on sula mahdottomuus. Se on suuri sääli.

Avauskierroksella luulisi olevan suuri odotusarvo. Otteluiden pelaaminen viikonloppuna, lauantaina ja sunnuntaina olisi mielestäni huomattavasti kiinnostavampaa kuin kauden avaaminen arki-iltana työkiireiden keskellä. Ilmeisesti kauden pelaamiseen käytettävä aikaikkuna ei tällä hetkellä tätä salli. Se toki johtuu puutteellisista olosuhteista. Toivottavasti tähän saadaan jo lähivuosina muutos.

Vielä suurempaa ihmetystä herätti se, ettei runkosarjan päätöskierrosta pelata samaan aikaan. Runkosarjan päätöskierros on jaettu lauantaille ja sunnuntaille, minkä lisäksi lauantaina pelataan kello 15, 16 ja 17. Sunnuntaina pelataan kello 18.30.

Esimerkiksi Tanskan Superliigassa, josta Veikkausliiga on ottanut paljon mallia uudessa sarjajärjestelmässään, pelataan runkosarjan päätöskierros yhtenä päivänä ja kaikki ottelut alkavat samaan kellonaikaan. Samaan aikaan pelaaminen – jos ei poista – niin ainakin vähentää mahdollisuutta pelata sopuisia tuloksia riippuen muiden otteluiden tuloksista.

Kun huomioidaan vielä se, että Veikkausliiga on ollut vuosien ajan kiinnostava vedonlyönnin kohde ulkomailta käsin, on suorastaan kummallista, ettei tähän ole puututtu. Ottelumanipulaation riski kasvaa tällaisissa tilanteissa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

KPV nähdään ensi kaudella Veikkausliigassa. Kuva: Juha Tamminen.

Ovatko Hongan olosuhteet vuodessa parantuneet?

Pääkaupunkiseudun derbyt ovat olleet korkean riskin otteluita viime vuosina. Stadin derbyt pelataan ensi kaudella poliisin toiveesta tiistaina ja torstaina. Tällä pyritään välttämään pahimpia ylilyöntejä. Olisi upeaa, jos derbyt voitaisiin pelata viikonloppuna, mutta niin kauan kun pahoja järjestyshäiriöitä ilmenee, on ymmärrettävää, että poliisi haluaa derbyt pelattavan arkena.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

HIFK ja Honka kohtasivat Veikkausliigan karsinnoissa kaudella 2017 Telia 5G Areenalla. Kuva: Juha Tamminen

Siksi on hyvin erikoista, että FC Honka sai molemmat pääkaupunkiseudun derbyt kotikentälleen putkikatsomoiden keskelle pelattavaksi lauantaina. Viime vuosien aikana on nähty, ettei Tapiolan urheilupuiston stadionilla pelaajien tai katsojien turvallisuutta olla onnistuttu takaamaan.

Hongan ja TPS:n välisessä Ykkösen ottelussa kaudella 2017 katsojat valtasivat kentän ja ylilyöntejä nähtiin. Viime kaudella Hongan ja HJK:n välisessä ottelussa Klubin kannattajat ryntäsivät kentälle, ja osa kannattajista pääsi livahtamaan järjestysmiesten ohi Hongan kannattajien kimppuun.

HJK isännöi Honkaa keskiviikkona 19.6. ja HIFK pelaa kotiottelunsa Honkaa vastaan maanantaina 29.4. Jos koetaan, että arkipäivänä pelattava korkean riskin ottelu pysyy rauhallisempana kuin viikonloppuottelu, on pääkaupunkiseudun derbyjen osalta otteluohjelma nurinkurinen. Telia 5G Areenalla olosuhteet ovat kuitenkin huomattavasti paremmalla tolalla kannattajien kurissa pitämisen kannalta kuin Tapiolassa.

Veikkausliigan otteluohjelman laatiminen ei todellakaan ole helppoa. Joka tapauksessa parantamisen varaa otteluohjelmassa vielä riittää.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.