Veikkausliiga 2019: Otteluohjelma, tulokset, sarjataulukko

Veikkausliiga – kausi 2019

Veikkausliigan kausi 2019 pelataan uudella formaatilla. Sarjassa pelataan kaksinkertainen runkosarja, jonka jälkeen joukkueet jaetaan mestaruussarjaan ja haastajasarjaan. Täältä löydät Veikkausliigan otteluohjelman, sarjataulukon, uutiset ja tulokset. 

Sisällysluettelo

Veikkausliigauutiset

Ilves jälleen pitkään sopimukseen yhden nuorukaisen kanssa

Ilves ja keskikenttäpelaaja Janne-Peikka Laine ovat solmineet sopimuksen, joka kattaa kaudet 2019 ja 2020. Sopimuksessa on lisäksi seuran optio kaudesta 2021. Laine, 18, allekirjoitti aiemman...

Luottopuolustaja vahvisti tunteikkaalla somevuodatuksella lähdön HIFK:sta – ”Nämä tanssit ovat ohitse”

Pauli Kuusijärven ja HIFK:n tiet eroavat. 32-vuotias johtotoppari vahvisti asian Instagram-tilillään. Kuusijärven vuodatuksen mukaan kyse oli seuran päätöksestä. - Nämä tanssit ovat osaltani ohitse. En ole...

RoPS:lle Cupin avausvoitto viiden maalin jännitysnäytelmästä – FC Lahti ratkaisi jatkopaikkansa lisäajalla

RoPS avasi voittosaldonsa tämän vuoden Suomen Cupissa. Rovaniemeläiset nujersivat runsasmaalisessa kamppailussa SJK:n 3-2-numeroin. Voitto nosti rovaniemeläiset lohkon kolmannelle sijalle. Ottelu sai värikkään alun, kun SJK:lle vihellettiin...

Veikkausliigan otteluohjelma 2019

Näytä Veikkausliigan derbyjen pelipäivät

Runkosarja 3.4.-1.9.2019

Näytä 3.4.-12.5. pelattavat ottelut

Suomen Cupin välierät pelataan 16.5. Välierät saattavat siirtää joitain 17.5.-19.5. viikonloppuna pelattavia otteluita maanantaille 20.5.

Näytä 17.5.-2.6. pelattavat ottelut

Maajoukkuetauko 3.6.-11.6.2019.

Näytä 14.6.-7.7. pelattavat ottelut

Mestarien liigan karsinnat alkavat. Karsintojen ensimmäiset ottelut pelataan 9.-11.7 ja toiset osaottelut pelataan 16.-18.7. Lisäksi Veikkausliigan siirtoikkuna aukeaa 10.7.

Näytä 13.7.-4.8. pelattavat ottelut

Näytä 9.8.-1.9. pelattavat ottelut

Maajoukkuetauko 2.9.-10.9.2019. Maajoukkuetauon jälkeen sarja jakautuu yksinkertaiseen mestaruussarjaan ja yksinkertaiseen haastajasarjaan, joissa molemmissa on kuusi joukkuetta. Mestaruussarjassa pelaavat runkosarjassa sijoille 1-6 sijoittuneet joukkueet. Haastajasarjassa pelaavat runkosarjassa sijoille 7-12 sijoittuneet joukkueet. Mestaruussarjan ja haastajasarjan pelipäivät ja alkamisajat tarkennetaan myöhemmin.

Mestaruussarja

Näytä mestaruussarjan ottelut

Haastajasarja

Näytä haastajasarjan ottelut

Eurolopputurnaus

Näytä Eurolopputurnauksen ottelut

Eurofinaali

Näytä Eurofinaalin ottelut

Lähde: Veikkausliiga

Joukkueet kaudella 2019

JoukkueSij. 2018Europelit
HJK1. Kyllä (UCL)
RoPS2.Kyllä (UEL)
KuPS3.Kyllä (UEL)
FC Honka4.
Ilves5.
VPS6.
FC Inter *7.Kyllä (UEL)
FC Lahti8.
SJK9.
IFK Mariehamn10.
HIFKYkkösen 1.
KPVYkkösen 2.

UCL=Osallistuu Mestarien liigan karsintaan
UEL=Osallistuu Eurooppa-liigan karsintaan
*=Suomen Cupin voitto 2018

Kauden käynnistyessä tälle sivulle tulee live-sarjataulukko ja otteluiden tulokset.

Sarjajärjestelmä kaudella 2019

Veikkausliigan sarjaformaatti muuttuu kaudelle 2019. 12 joukkueen kolminkertainen sarja poistuu ja tilalle tulevat runkosarja ja loppusarjat. Ottelumäärä vähenee ja samalla kausi myös pitenee. Muutoksella pyritään parantamaan joukkueiden harjoittelua ja vähentämään otteluruuhkia.

Veikkausliigan hallitus sopi säännöistä, joiden pohjalta otteluohjelma on rakennettu. Yksi uudistus sääntöihin oli niin kutsuttu kolmen päivän sääntö, joka tarkoittaa, että jokaisella joukkueella on vähintään kolme päivää otteluiden välillä kauden aikana.

– Veikkausliigassa on nyt uusi sarjajärjestelmä, ja otteluohjelma on tehty sarjajärjestelmän uudistamista ohjanneiden periaatteiden mukaisesti. Keskeinen tavoite on urheilullisen laadun ja pelaajakehityksen vahvistaminen. Tärkein ohjelman tarjoama työkalu tähän on ottelurytmi, joka on huomattavasti aikaisempaa väljempi, Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa kertoi tiedotteessa.

Kausi alkaa 3. huhtikuuta ja viimeinen ottelu pelataan alustavasti 3. marraskuuta. Yhteensä Veikkausliigassa pelataan 167 ottelua kaudella 2019. Sen lisäksi on vielä Palloliiton järjestämät karsinnat, joissa pelataan sarjapaikasta kaudelle 2020. Karsinnoissa kohtaavat Veikkausliigan toiseksi viimeinen ja Ykkösen toiseksi sijoittunut.

Näin pelataan kausi 2019

Runkosarja

Runkosarjassa 12 joukkuetta pelaa kaksinkertaisen sarjan, jossa joukkueet kohtaavat kahdesti kotonaan ja vieraissa. Runkosarja pelataan 3.4.-1.9. Viimeisen runkosarjakierroksen jälkeen sarja jakautuu kahteen osaan: mestaruussarjaan ja haastajasarjaan.

Mestaruussarja

Mestaruussarjaan etenevät runkosarjan kuusi parasta joukkuetta. Kuusi joukkuetta pelaa yksinkertaisen sarjan, jossa pelataan viisi ottelua. Ensimmäinen, toinen ja kolmas pelaavat kolme kotiottelua ja kaksi vierasottelua, loput pelaavat kaksi kotiottelua ja kolme vierasottelua.

Mestaruussarjassa pelataan Veikkausliigan mestaruudesta, hopeasta ja pronssista. Lisäksi mestari saa paikan Mestarien liigan karsintaan ja hopealla sijoittunut joukkue varmistaa paikan Eurooppa-liigan karsinnoissa.

Kolmanneksi sijoittunut joukkue voittaa pronssia ja pelaa Eurolopputurnauksen finaalissa toisesta paikasta Eurooppa-liigan karsintoihin. Kolmas paikka Eurooppa-liigan karsintoihin menee Suomen Cupin voittajalle.

Suomen Cupin voittaja ei osallistu Eurolopputurnaukseen. Jos Cup-voittaja on sijoilla 1-7 runkosarjan päätyttyä, Eurolopputurnauksen paikka menee kahdeksanneksi sijoittuneelle. Muut sijat nousevat yhden pykälän ylöspäin siihen asti, minne cup-voittaja on sijoittunut päätöskierroksen jälkeen.

Neljänneksi, viidenneksi ja kuudenneksi sijoittuneet joukkueet pelaavat Eurolopputurnauksessa. Paremmin sijoittuneelle joukkueelle on luvassa kotietu yksiosaiseen jatko-otteluun Eurolopputurnauksessa. Neljäs joukkue Eurolopputurnauksen jatkopeleihin tulee haastajasarjasta.

Haastajasarja

Sijoille 7-12 sijoittuneet joukkueet jatkavat haastajasarjassa. Haastajasarja pelataan yksinkertaisena eli jokainen joukkue pelaa viisi ottelua. Seitsemäs, kahdeksas ja yhdeksäs pelaavat kolme kotiottelua ja kaksi vierasottelua, loput pelaavat kaksi kotiottelua ja kolme vierasottelua.

Haastajasarjan paras eli Veikkausliigan seitsemänneksi sijoittunut joukkue etenee Eurolopputurnaukseen ja pelaa sarjan neljänneksi sijoittunutta vastaan.

Mikäli Suomen Cupin voittaja on sijoilla 1-7, kahdeksanneksi sijoittunut joukkue nousee Eurolopputurnaukseen pelaamaan neljänneksi sijoittunutta vastaan.

Haastajasarjan viimeiseksi sijoittunut joukkue putoaa Ykköseen. Toiseksi viimeinen pelaa Palloliiton järjestämässä karsinnassa Ykkösen toiseksi sijoittunutta vastaan.

Eurolopputurnaus

Eurolopputurnauksen ensimmäinen jatkopelikierros on yksiosainen. Kotietu menee paremmin sijoittuneelle. Ensimmäisellä kierroksella pelataan seuraavasti:

  • 4. sijoittunut – 7. sijoittunut
  • 5. sijoittunut – 6. sijoittunut

Ensimmäisen kierroksen voittajat etenevät Eurolopputurnauksen välierään, jossa kotietu on edelleen paremmin sijoittuneella. Välierä on myös yksiosainen.

Välierän voittaja kohtaa sarjassa kolmanneksi sijoittuneen joukkueen. Eurofinaali pelataan kaksiosaisena ja siinä on käytössä vierasmaalisääntö. Kolmanneksi sijoittunut joukkue aloittaa vieraissa ja toinen osaottelu pelataan kolmanneksi sijoittuneen kotikentällä.

Eurofinaalin voittaja saa kolmannen paikan Eurooppa-liigan karsintoihin.