Näkökulma: Suomen Cupin päättömyydet jatkuvat – HJK pelattavissa ulos sopivilla tuloksilla

© Kuva: Juha Tamminen

Jalkapallon Suomen Cup on tunnettu viime vuosina nimellä Respect Suomen Cup UEFA:n yhdenvertaisuuskampanjan mukaisesti. Respect voidaan kääntää suomeksi vaikkapa arvonannoksi tai kunnioitukseksi. Henkilökohtaisesti ei tee sekunninkaan vertaa tiukkaa väittää, etteikö Suomen Cupin arvostus viime vuosina olisi suorastaan romahtanut. Kilpailun lohkovaiheen loppusuoralla voidaan puolestaan tarkkailla, kuinka paljon seurat kilpailua kunnioittavat. Eri asia sitten, pitäisikö niiden?

Monikin asia arvostelun kohteena

Tällä kaudella alkulohkovaihetta on pelattu kolmen eri sarjatason omissa kilpailuissa. On kahteen kuuden joukkueen lohkoon jaettu Veikkausliigan alkulohkovaihe, josta varsinaiseen Cupiin – 16 joukkueen joukkoon – selviytyy kahdeksan joukkuetta. On kahteen viiden joukkueen lohkoon jaettu Ykkösen cup-karsinta, joista neljännesvälieriin poimitaan neljä seuraa sekä Kakkosen Cup, joka on edennyt jo pudotuspelien maalisuoralle. Lisäksi neljännesvälieriin pääsevät viime kesänä pelatun Regions’ Cupin loppuottelijat VJS ja Kiisto.

Cupin nykyformaatin suhteen on kyseenalaistettu erittäin montaa tehtyä päätöstä. Onko mielekästä, että valtaosa cup-otteluista pelataan tammi-helmikuussa hallissa tai tuulisilla harjoituskentillä poissa suuren yleisön silmistä? Onko järkevää, että cup-kunniasta taistellaan joukkueilla, jotka ovat osin erittäin kaukana valmiista kokoonpanoista? Onko lohkovaiheessa ylipäätään mitään järkeä? Ja onko reilua, että vain muutama alasarjaseura pääsee mittelemään voimiaan veikkausliigaseuroja vastaan?

Tuorein ihmetykseni koskee Suomen Cupin alkulohkovaiheen äärimmäisen epäsymmetristä otteluohjelmaa. Pirstaleisuudelle lienee perusteensa muun muassa seurojen ulkomailla järjestämissä harjoitusleirissä, vaikeissa olosuhteissa tai ottelupaikkojen varauskalenterissa. Urheilullisuutta se ei kuitenkaan tippaakaan lisää.

Putoaako HJK jatkosta pelaamatta ratkaisuviikonloppuna lainkaan?

Mikäli Suomen Cupin alkulohkovaihe olisi vakavasti otettava kilpailu, pelaisi kukin joukkue sitä mahdollisimman samalla aikataululla. Taktikoinnin välttämiseksi ainakin kaksi viimeistä ottelukierrosta pitäisi pelata samaan aikaan, mieluiten useampikin. Nykytilanteessa jotkut joukkueet ovat kuitenkin pelanneet jo kaikki lohkovaiheen pelinsä valmiiksi, kun toisilla on vielä peli tai kaksi pelaamatta. Edessä voi siis olla monenlaisia antikliimakseja.

Näkyvin esimerkki tästä on epäilemättä HJK:n tilanne. HJK ilmoitti alkuvuodesta tavoittelevansa kotimaan kentiltä tuplamestaruutta (sekä paikkaa Eurooppa-liigan lohkovaiheessa), mutta tuplahaave uhkaa kaatua jo maaliskuun alussa. Lauantaina HJK otti toki tuikitärkeän 4-1 -voiton FC Lahdesta nousten ainakin hetkellisesti pudotuspeliviivan päälle, mutta omissa käsissä sen jatkopaikka ei ole.

Kun HJK:n jatkopaikan kohtalo ensi viikonloppuna ratkeaa, on molemmissa A-lohkon otteluissa kentällä joukkue, jolle ottelu on merkityksetön. Miten tällainen sopii minkään valtakunnan cup-kilpailun henkeen?

Ennen A-lohkon kahta viimeistä ottelua HJK on lohkossa kolmantena ja matkalla jatkoon. Lauantaina pelataan ensin ottelu Honka-Inter. Honka tarvitsee ottelusta tasapelin tai voiton ohittaakseen lohkossa HJK:n. Inter puolestaan ei tarvitse yhtään mitään. Jos se pelaa vähintään tasan, voittaa se lohkon, mutta minkäänlaista palkintoa lohkovoitosta ei saa. Jatkoa ajatellen on siis aivan sama, onko lohkossa ensimmäinen vai neljäs, sillä kaikki Veikkausliigan jatkajat ovat neljännesvälierässä samassa arvontakorissa.

Sanoja ”sopupeli” tai ”ottelumanipulaatio” en haluaisi tässä yhteydessä edes mainita, sillä sitä syöpää on kotimaisessa jalkapallossa nähty jo aivan liikaa. Respect-hengessä soisi tosin kaikkien vedonvälittäjien pysyvän tällaisista asetelmista loitolla ja poistamaan ottelun listoiltaan. Ei Interin voitotta jääminen sinänsä silti edes mitään sopuilua tai manipulaatiota tarvitse – voidaan huoletta peluuttaa ja testata junnuja ja ottaa vähän kevyemmin. Ja löysempi asenne voi kuin puolivahingossa johtaa löysempiin tuloksiin.

Kahdeksan neljännesvälierien veikkausliigaseuraa kohtaavat ensimmäisessä pudotuspelissään kahdeksan alemman sarjatason joukkuetta. Sivuhuomiona todettakoon, että huono uudistus mielestäni sekin, sillä omaan cup-romantiikkaani kuuluvat avoimet arvonnat, ja nyt kaikki alempisarjalaiset saatetaan ”pelata ulos” jo ennen puolivälieriä. Kun kuitenkin katsotaan jo seuraavan kierroksen yli kohti puolivälieriä, semifinaaleja ja loppuottelua, niin eikö Interin ja kaikkien muidenkin pääsarjaseurojen etu olisi, jos suurin suosikki HJK olisi poissa laskuista? Tällöin suurimmasta esteestä matkalla kohti europelejä ei tarvitsisi murehtia lainkaan.

Hongan tasapeli tai voitto ei silti yksin vielä Klubin pudottamiseksi riitä. Jotta HJK jäisi lohkossaan viidenneksi, pitäisi myös IFK Mariehamnin kivuta sen ohi. Sunnuntaisessa päätösottelussaan IFK Mariehamn isännöi HIFK:ta ja on ottelussa suosikki. Voitto nostaa sen HJK:n edelle. Vastustaja HIFK on Veikkausliigan alkulohkojen ainoa nollakerholainen. Kenties HIFK haluaa kunniakkaan lopun cup-taipaleelleen? Tai sitten Stadin Kingien leirissäkin naurattaisi, jos HJK:n taival katkeaisi jo nyt. Antaako siis kaikkensa vaiko ei?

Ykkösen alkulohko päättyi kärkikaksikolle sopivaan tulokseen

Todettakoon tässä yhteydessä, että samankaltainen tilanne oli käsillä myös Ykkösen Cupin B-lohkossa. TPS oli pelannut kaikki neljä otteluaan jo ennen kuluvaa viikkoa, ja nuuhki jatkopaikkaa lohkon kolmosena tasapisteissä TPV:n ja KTP:n kanssa. TPS olisi noussut KTP:n ohi, jos KTP olisi hävinnyt lauantaina pelatun päätösottelunsa – tai TPV hävinnyt kyseisen matsin todellisin murskalukemin – mutta kuinkas ollakaan, ottelu TPV-KTP päättyi molemmille suotuisasti 1-1, ja näin jatkopaikat menivät Tampereelle ja Kotkaan.

Mikäli kaikkien kolmen päätösottelu olisi pelattu samaan aikaan, olisi urheilujuhla voinut olla lähes hekumallinen. Toki viiden joukkueen lohko tekee jo itsessään kaikille samanaikaisen päätöskierroksen mahdottomaksi.

Siitä, kuuluuko lohkovaihe cup-kilpailuun, voidaan olla montaa mieltä, mutta taktikointi ”sopivien tulosten toivossa” ei ainakaan cup-hengen mukaista ole. Siksi lohkosijoituksista olisi pitänyt ehdottomasti palkita jollain tavalla. Raha tuskin tulee kyseeseen, joten kenties luontevinta olisi ollut korijako edes jonkinlaisena porkkanana. Veikkausliigan alkulohkojen lohkoykkösille vastaan Regions Cupin joukkueet, toiseksi sijoittuneille Kakkosen joukkueet ja sijoille 3-4 päätyneille Ykkösen joukkueet. Helppoa, ja edes jonkinlainen porkkana motivoimaan joukkueita.

Puolet neljännesvälierien joukkueista selvillä

Veikkausliigan kahdeksasta neljännesvälieräjoukkueesta varmuudella jatkossa ovat jo FC Inter, FC Lahti, Ilves ja VPS. A-lohkon kahdesta jatkopaikasta taistelevat tai ”taistelevat” vielä HJK, Honka ja IFK Mariehamn. B-lohkon loput kaksi jatkopaikkaa menevät kahdelle triosta KPV, RoPS ja KuPS, joista ensinmainitun tilanne on varsin vankka. SJK on HIFK:n tavoin jo varmasti ulkona.

Ykkösen alkulohkoista varmasti jatkavat TPV ja KTP. A-lohko on yhtä ottelua vaille valmis. Päätösottelussa ensi lauantaina kohtaavat AC Oulu ja MuSa. Mikäli AC Oulu ei voita peliä, tai voittaa sen 1-0, 2-1 tai 3-2, menevät jatkoon MuSa ja Haka. Mikäli AC Oulu voittaa pelin runsasmaalisemmalla yhden maalin voitolla tai 2-3 maalin erolla, menevät jatkoon Oulu ja MuSa. Jos AC Oulu taas rökittää MuSan yli neljällä maalilla, menevät jatkoon AC Oulu ja Haka.

Monimutkaista, eikö totta? Se taas selittyy sillä, että tasapisteissä tarkastellaan ensin maalieroa ja vasta sitten keskinäisiä otteluita. Ei varsinaista cup-henkeä siinäkään.

Entäs sitten Kakkonen? Kakkosen Cup on edennyt jo semifinaalivaiheeseen, joten varsinaiseen Suomen Cupiin selviytyjät ratkeavat tuotapikaa. Toisessa välierässä oululainen Hercules saa vastaansa Kaarinan Pojat, ja toisessa Joensuun JIPPO isännöi helsinkiläistä Gnistania. Gnistan kukisti sunnuntaisessa puolivälierässä Honka Akatemian maalein 3-1.

Heikki Kuparinen


Teemu Pukin edustama Norwich kohtaa lauantaina Chelsean. Jos Pukki tekee maalin, saat 1€ panoksella 50€.

  • Ei kierrätysvaatimuksia
  • Huippuvireinen Pukki johtaa maalipörssiä
  • Tarjous voimassa uusille asiakkaille

Lunasta jättikerroin TÄSTÄ.

Edellinen artikkeliBayern-pomo kommentoi avoimesti tulevaa siirtokesää: ”Tietäisittepä, mistä olemme jo sopineet”
Seuraava artikkeliRoman Eremenko tekee tuloaan – täydet minuutit voitokkaassa cup-ottelussa