Suomalainen jalkapallo sai tiistai-iltana jälleen kaksi iskua palleaan. Eletään jo helmikuun puoliväliä, ja JJK ja PS Kemi päättivät lyödä hanskat tiskiin Kakkosen kauden 2019 osalta. Päätös on valitettavan tuttu, ja niin olivat sen syytkin: taloudelliset perusteet.

Kuten allaolevasta twiitistä näkyy, ei JJK:n ja PS Kemin kohtalo ole millään tavalla tuttu. Kahdella edellisellä vuosikymmenellä suomalaisseuroja suljettiin sarjasta tai ne eivät ottaneet paikkaa vastaan noin 1/vuosi tahdilla. Tällä vuosikymmenellä tahti on valitettavasti vain kiihtynyt, sillä uhreja on kertynyt peräti 17. Onneksi vuosikymmen on pian ohi.

Miesten Ykkönen

@miesten_ykkonen
Tämä karu lista on saanut valitettavasti jatkoa... #suomifutis

Miesten Ykkönen

@miesten_ykkonen

Ylläolevassa listauksessa käsitellään vain miesten joukkueita, mutta samainen vitsaus on läsnä myös naisten jalkapalloilussa, karmeimpana esimerkkinä kuluvan vuosikymmenen valtaseura PK-35 Vantaa, joka ei saanut lisenssiä Naisten liigaan tulevalle kaudelle.

En edes yritä avata syitä, mistä PS Kemin ja JJK:n nopea syöksy johtuu. Sen sijaan toivon, että kaksikon kohtalo toimisi tällä kertaa oikeasti toimivana varoittavana esimerkkinä muille suomalaisseuroille.

Näyttihän välillä kaikki erinomaisen hyvältäkin. JJK palkittiin tammikuussa 2011 Suomen urheilugaalassa Vuoden markkinointiteosta. Samana vuonna Jyväskylässä juhlittiin Veikkausliigan pronssimitaleita ja sitä, että ensi kesänä edessä oli myös europelejä.

PS Kemi ilmoitti puolestaan jo muutama viikko ennen veikkausliigakauden 2018 alkua myyneensä huikeat yli 3 000 kausikorttia. Ilo loistavasta myyntituloksesta kääntyi kuitenkin myöhemmin laihaksi, kun esitykset kentällä alkoivat kauden edetessä heiketä ja loppukaudesta Perämeren perukoilla nähtiinkin täysipainoista pelaaja- ja valmentajasirkusta.

Todistetusti hyvin onnistuneet markkinointiteot toivat sekä Jyväskylään että Kemiin hetkellistä buustia ja paljon positiivista näkyvyyttä, mutta pitkälle niidenkään siivillä ei lennetty. Temput olivat lopulta pelkkää lyhyen ilon tuonutta hokkuspokkusta ja niistä huolimatta viivan alle jäi persnettoa. Liian paljon ja liian pitkään.

[readmore from=JJK]

On sanomattakin selvää, ettei Veikkausliiga ole kultakaivos eivätkä alemmat sarjatasot kelpaa edes hiilikaivoksiksi. Tulojen ja menojen yhteensovittaminen vaatii rautaista ammattitaitoa, laskupäätä, kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa, ja ennen kaikkea sitä, ettei vauhtisokeus pääsisi yllättämään. Yhtään uutta konkurssia suomalainen jalkapalloilu ei kaipaa.

Kun Veikkausliigasta pudotaan Ykköseen ja Ykkösestä Kakkoseen, sponsorien hankkiminen mutkistuu ja katsojien houkutteleminen vaikeutuu. Silti kaikista kuluista ei millään päästä eroon. Sarjatason vaihtuessa alempaan vyön on tapana kiristyä, mutta onko silloin jo liian myöhäistä?

Viisasten kiveä suomalaisseurojen taloustilanteen pitkäjänteiseksi kohentamiseksi ei ole. Yritysmaailman laajempi osallistuminen ja kasvavat sponsoritulot edellyttävät yrityksiltä aitoa tahtoa ja ”jotain voitettavaa”, eikä Veikkausliiga ole kovin monelle tarpeeksi houkutteleva kohde. Alemmista sarjatasoista puhumattakaan.

Kaiken voisi muuttaa jokin mittaamattoman rahakas televisiointisopimus, mutta sellaisia ei ole ollut tapana Suomi-futiksessa nähdä. Jokainen lantti toki kelpaa. Jo se, että valtiollinen toimija Yle sijoittaisi kotimaiseen jalkapalloon kansainvälisen sijaan, voisi tehdä ihmeitä.

[readmore from=PS-Kemi]

Vauhtisokeudelta ylimääräinenkään raha ei silti estä, vaan sen esteen väistäminen on kiinni seuroista. Maksavan yleisön paineen alta syntyvä houkutus pikavoittojen ja nopean menestymisen tavoitteluun on suuri, mutta ehkä laskelmat on silti parasta tehdä kahteen otteeseen ennen sopimuspaperien tulostamista.

Vieläkin tärkeämpää on muistaa se, ettei Ykkösessä tai Kakkosessa pelaaminen ole häpeä, ei sinne päinkään. Jos putoamispeikko viekin mennessään, sen voi ottaa lisäaikana uudelleenrakennukseen ja palata joskus entistä ehompana takaisin. Hyvää palloilua alemmillakin sarjaportailla pelataan.

Jos taas pääsarjasta putoaminen on sellainen kuolinisku kuin se nyt tuntui JJK:lle ja PS Kemille olleen, on jotain tehty toimistossa pahasti väärin. Eivätköhän kemiläisen ja jyväskyläläisen jalkapallon ystävät valitsisi mieluummin vuosikymmenien taipaleen Ykkösessä tai Kakkosessa, kuin pikaisen visiitin pääsarjaan ja sen jälkeisen vararikon. Jälkiviisastelulla ei vain mitään enää takaisin saa.