Oulusta kantautui viime lokakuussa uutinen, että Oulun Palloseuran manageria ja joukkueenjohtajaa Miika Juntusta vastaan oli nostettu syytteet törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Torstaina syytteistä käytiin ankaraa väittelyä Oulun käräjäoikeudessa, eivätkä osapuolten näkemykset olisivat voineet olla kovin paljon kauempana toisistaan.

Kalevan kertomuksen mukaan kihlakunnansyyttäjä Sari Anttonen väittää, että Juntunen jätti tilikausina 2012 ja 2013 kirjaamatta yhteensä noin 320 000 euron edestä provisiopalkkioita firmansa kirjanpitoon. Juntusen väitetään myös jättäneen ilmoittamatta palkkioita verottajalle, vältellen täten veroja yhteensä noin 64 000 euron edestä.

Juntuselle vaaditaan rikoksista ehdollista vankeutta.

– Juntunen on toiminut yrittäjänä vuodesta 1992 lähtien. Hänellä täytyy olla varsin hyvät perustiedot siitä, mitä kirjanpito tarkoittaa ja miten se tehdään, Anttonen perusteli.

Syyttäjän mukaan provisiopalkkiot kirjattiin Miika Juntusen yrityksen kirjanpitoon vasta loppuvuonna 2014. Oikeat tilinpäätökset ja verotuksen oikaisuvaatimus toimitettiin verohallintoon vasta verotarkastuksen jälkeen alkukeväästä 2015.

–  Väistämättä tämän pöydän takana ryhtyy epäilemään, että kyse on ollut tarkoituksellisesta keinosta yrittää välttää veroja, syyttäjä korosti.

Jyrkästi syyllisyytensä kiistävä Miika Juntunen vaatii syytteiden hylkäämistä. Juntusen mukaan OPS oli hänelle velkaa ainakin puoli miljoonaa euroa, eikä saatavia voitu laskuttaa seuran talousvaikeuksien vuoksi. Vuonna 2012 alkanut harjoitushallin rakentaminen syvensi ahdinkoa radikaalisti.

- Hänen oli pakko ryhtyä miettimään, miten tilanne stabiloidaan niin, ettei yhdistys mene konkurssiin, yritys ei mene konkurssiin eikä Miika Juntunen mene konkurssiin, Juntusen asianajaja Eero Hyytinen selvitti.

Juntunen itsekin pääsi ääneen oikeudessa. Entinen pelaaja väitti maksaneensa veroja jopa liikaa siten, että verottaja on hänelle 2 500 euroa velkaa. Kiivas sananvaihto sai Juntusen tuohtumaan oikeudessa siinä määrin, että käräjäoikeuden puheenjohtaja joutui puuttumaan hänen kielenkäyttöönsä. Juntunen syytti verottajaa ja mediaa ajojahdista.

[readmore from=Juntunen-Miika]

- Te kehtaatte syyttää minua, vaikka olen maksanut veroja enemmän kuin olisi pitänyt.

– On absurdia, että istun täällä. Olen halunnut tehdä hyvää omilla rahoillani oululaisille lapsille ja nuorille, mutta minun kimppuuni käydään, Juntunen pauhasi.

Taitavana pelaajana tunnettu Juntunen muistetaan viheriön puolella luultavasti parhaiten FC Jazzin vuoden 1993 Veikkausliigan mestarijoukkueesta.