Puolan pääsarjassa on viime vuosina pelannut suomalaispelaajista muun muassa Kasper Hämäläinen, Paulus Arajuuri ja Petteri Forsell, mutta sunnuntaina lista sai jatkoa 21-vuotiaasta Santeri Hostikasta. Hostikka teki Ekstraklasa-debyyttinsä suurseura Wisla Krakovan vieraana, kun Pogón Szczecin haki Krakovasta 3-2 -vierasvoiton.

Hostikka tuli kentälle 1-3 -tilanteessa 87. peliminuutilla. Vastustajan riveissä täydet minuutit pelasi kapteeninnauha käsivarressaan loistokkaan bundesliigauran tehnyt Jakub Blaszczykowski, joka palasi kevään ajaksi entiseen seuraansa. ”Kuba” pelaa Wislan riveissä ilmaiseksi ja lainasi seuralle satoja tuhansia euroja velkataakasta selviämiseksi (lue lisää).

Pogoń Szczecin

@PogonSzczecin
#WISPOG || 88' || 1:3
Zmiana w Pogoni.
Schodzi Kozulj, wchodzi Santeri Hostikka. Dzięki za grę Zvone, dawaj "Hosti"!

Järvenpääläisen PKKU:n kasvatti Hostikka pelasi Veikkausliigaa kolmen kauden ajan FC Lahdessa ennen yllätyssiirtoaan Puolaan.

– Rahasta siirrossa ei ollut kyse. Puolassa tuntui olevan kokonaisvaltaisesti paras paketti tarjolla. Huomasin, että seura oli oikeasti kiinnostunut, mikä tietysti miellytti erityisesti, suomalaislaituri kertoo Byyrin haastattelussa (koko juttu luettavissa täältä).

– Esimerkiksi valmentajan kanssa juttelin pitkällisesti puhelimessa jo ennen kuin olin edes käynyt paikan päällä Puolassa. Myös pallonhallintaan perustuva pelitapa viehätti ajatuksena ja esimerkiksi sarjakärki Lechiaa vastaan oltiinkin vastikään selvästi hallitsevampi osapuoli.

Hostikalle ei tee tiukkaa myöntää, että tasoero Ekstraklasan ja Veikkausliigan välillä on ollut jopa suurempi kuin hän osasi odottaa.

– Pelin ja harjoitusten taso täällä on ollut erittäin positiivinen yllätys, vaikka se tuo tietysti samalla omat haasteensa mukanaan. Tekemisen taso on Suomeen verrattuna kokonaisvaltaisesti todella paljon korkeammalla tasolla. Erot näkyvät nopeasti lueteltuna niin tekniikassa, pallonhallinnassa kuin pelinopeudessakin. Yksilöt ovat yksinkertaisesti niin paljon parempia, Hostikka toteaa.

Hostikka kertoo Byyrille, että joukkueen pukukoppikieli on englanti, koska joukkue on hyvin kansainvälinen. Saksalais-serbialainen valmentaja Kosta Runjaic on puolestaan suomalaispelaajaa käskyttänyt ennenkin, sillä Alexander Ring pelasi miehen alaisuudessa Kaiserslauternissa vuosina 2013-2015.

Hostikka kiittelee myös sitä, kuinka hyvin seura on auttanut käytännön asioissa.

– Esimerkiksi kämppä hoitui todella kivuttomasti, stadionille omalta keskustassa sijaitsevalta asunnolta on noin muutama kilometri. Myös autokyydit moikkaamassa käyneelle kaverille hoituivat seuran puolesta.

[readmore from=Hostikka-Santeri]

Mitään kiirettä läpimurron kanssa Hostikka ei aio pitää, vaikka sunnuntaina tapahtunut debyytti epäilemättä mieltä lämmittääkin.

– Todennäköisesti tulen pelaamaan totutusti lähinnä laidalla, mutta joitain minuutteja saattaa olla luvassa myös kymppipaikalla. Tarkemmin ei olla valmentajan kanssa vielä kuitenkaan roolituksesta juteltu.

– Tämän hetken ja kauden tavoitteena on totutella tasoon ja päästä säännöllisesti vaihdosta sisään. Ensi kaudella sitten luvassa on toivottavasti isompaa vastuuta, kun on päässyt vetämään täyden pre-seasonin joukkueen kanssa, Hostikka kertoi ennen sunnuntain ottelua julkaistussa haastattelussa.

Pogon Szczecin on Puolan pääsarjassa sijalla viisi, ja tällä hetkellä matkalla ylempään loppusarjaan.