[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1522315244674{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][vc_column_text]

LUE MYÖS:

Yllä olevasta linkistä löydät muut joukkue-ennakot ja paljon muuta ennakkomateriaalia.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_column_text]

Viime kausi

Ahvenanmaalla ei juhlittu viime kaudella. IFK Mariehamn piti vaivoin sarjapaikkansa. Eroa karsintojen kautta lopulta pudonneeseen Turun Palloseuraan oli vain kaksi pistettä. IFK hävisi 18 ottelua ja voitti kahdeksan. Seitsemän kertaa saarelaiset pelasivat tasan.

Ratkaiseva tasapeli kauden kannalta oli kotikentällä TPS:aa vastaan vain viisi kierrosta ennen kauden päätöstä. Viime kauteen lopettanut hyökkääjä Aleksei Kangaskolkka teki 2-2-tasoituksen ottelun 90. minuutilla. Ilman tuota tasapeliä olisi tuleva kausi saattanut alkaa Ykkösessä.

IFK:n paras maalintekijä oli Kangaskolkka, joka iski kymmenen maalia. Kangaskolkan lopettaminen jättääkin valtavat saappaat tulevalle kaudelle hyökkäyspäähän. Kangaskolkka iski IFK:ssa neljän edellisen kauden aikana (2015-18) peräti 34 maalia.

Puolustuspää vuoti kuin seula, sillä IFK päästi yhdessä PS Kemin kanssa eniten maaleja viime kaudella, 59. Oma maali pysyi puhtaana vain viidesti koko kauden aikana. Pahimmillaan IFK pelasi peräti seitsemän ottelua ilman voittoa touko-kesäkuussa.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_column_text]

Valmennus

IFK Mariehamnin päävalmentajana jatkaa heikosta viime kaudesta huolimatta Peter Lundberg, jolle tuleva kausi on kolmas päävalmentajana. Kaudella 2016 Lundberg johdatti Kari Virtasen kanssa IFK:n sensaatiomaiseen suomenmestaruuteen.

Peter Lundberg. Kuva: Juha Tamminen

Käyrä on osoittanut mestaruuden jälkeen huolestuttavasti alaspäin, vaikka Lundberg, 37, on toki valmentajana vielä todella nuori. Kaudella 2017 IFK sijoittui viidenneksi jääden europelien ulkopuolelle huonommalla maalierolla. Viime kausi olikin sitten todellinen pannukakku. Ensi kaudella Lundberg tarvitsee onnistumisen jatkaakseen seuran päävalmentajana.

Lundberg tunnetaan uuden sukupolven valmentajana, joka on hyvin pelaajalähtöinen. Ensi kaudelle Lundberg saa todella tärkeän johtajan myös pelaajistoon, kun Ahvenanmaan oma poika Daniel Sjölund palaa IFK-paitaan. Lundbergilla ja Sjölundilla on pitkä yhteinen historia, sillä he pelasivat 1990-luvulla samaan aikaan molempien kasvattajaseurassaan IFFK:ssa (IF Finströms Kamraterna), pienessä Finströmin kylässä.

IFK pyrkii ”mauriziosarrimaisesti” etenemään suoraviivaisesti lyhytsyötöillä nopeasti kohti vastustajan maalia hyödyntäen nopeita hyökkäyspään pelaajia. IFK loi talven Suomen Cupin lohkovaiheen otteluissa kosolti tekopaikkoja nopeilla tilanteenvaihdoilla, mutta viimeistely ontui vielä. Pallonriiston jälkeen IFK pyrkii nopeasti etenemään ja löytämään tilaa vastustajan puolustuslinjan takaa.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_column_text]

Arvio

Sija: 11

Perinteisesti melko vakavaraisena seurana pidetty IFK Mariehamn teki Ahvenanmaan radion toimittajan Owe Sjöblomin mukaan 177 000 euroa tappiota vuonna 2018. Ennen sitä seura tiedotti aloittavansa osakeannin. Seura kertoi varsin rehdisti tiedotteessaan, että sen on muutettava kulurakennettaan kaudelle 2020.

IFK Mariehamn on pelannut vuodesta 2005 Veikkausliigassa. Se on kova saavutus Suomen mittapuulla pienelle seuralle. Taloudellinen puoli otti kuitenkin huiman mestaruuskauden 2016 jälkeen tuntuvia osumia, joita pyritään nyt korjaamaan, eikä se ole täysin mutkatonta. Seuralla ei varsinaisesti ole saarella kauheasti mahdollisuuksia kasvaa tai laajentaa toimintaa.

Tulevalla kaudella IFK voi silti onnistuakin. Pelaajamateriaali ei kalpene juurikaan keskikastin muille joukkueille. Uhkakuvia on kuitenkin näkyvissä. IFK:n talvella tehdyt hankinnat hyökkäyspäähän ovat auttamatta liian huteria.

Aleksei Kangaskolkka oli viime kaudella IFK:n paras maalintekijä. Kuva: Juha Tamminen.

Aleksei Kangaskolkan saappaita on hyökkäyspäähän tuotu täyttämään muun muassa Aristote Mboma ja Riku Sjöroos, jotka molemmat ovat tulleet tunnetuksi maalipaikkojen tuhlailusta. Myös Suomen Cupin lohkovaiheessa IFK loi mukavasti tekopaikkoja, mutta viimeistely oli ajoittain jopa surkeaa.

IFK Mariehamn on tunnettu siitä, että joukkueen hankinnat tulevat usein Ruotsin alemmilta sarjatasoilta. IFK:n pelaajatarkkailulle täytyy antaa kiitosta, sillä usein hankinnat ovat olleet erinomaisia Veikkausliigaan. Mikäli talven arvoituksellisista alasarjahankinnoista kuitenkin useampi floppaa, tietää se suuria ongelmia IFK:lle.

IFK pelaa ensi kaudella pääsääntöisesti säilymisestä. Mikäli hyökkäyspäästä löytyy tehoja, voi IFK yllättää ja pelata keskikastissa jopa ylemmän loppusarjan paikoista. Se vaatii kuitenkin sitä, että puolustuspää toimii hollantilaisen toppariparin, Ketting-Buwalda, johdolla huomattavasti paremmin kuin viime kaudella.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1552387868740{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Tärkein pelaaja – Daniel Sjölund

[/vc_column_text][vc_column_text]

Daniel Sjölund nousi legendaksi IFK Norrköpingissä. Kuva: Getty Images.

Oman pojan paluu on IFK Mariehamnille lottovoitto. Daniel Sjölund on kierroksensa tehnyt ja palaa nyt tuttuihin maisemiin Maarianhaminaan, josta ulkomaan reissu käynnistyi vuonna 1999. Sjölund ei ehtinyt päästä aistimaan pelaajana pääsarjaa saarella, joten myös herralle itselleen luvassa on ainutlaatuinen kokemus.

Sjölund on Veikkausliigaan erinomainen vahvistus, vaikka ikää on mittarissa huhtikuussa jo 36 vuotta. Sjölund on myös päävalmentaja Lundbergille elintärkeä pelaaja, joka pystyy pelin sisällä ohjaamaan joukkuetta. Seuran identiteetille ja kannattajille Sjölundin kotiinpaluu on todella merkittävä asia. Suurin kysymysmerkki Sjölundin kohdalla on se, kuinka kokeneen pelimiehen paikat kestävät matkustamista, suhteellisen tiuhaa ottelutahtia sekä tekonurmikenttiä.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”lupaus”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1552554107110{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Läpimurtopelaaja – Joel Karlström

[/vc_column_text][vc_column_text]IFK Mariehamnin oma kasvatti, Joel Karlström, sai Suomen Cupin lohkovaiheessa mukavasti peliaikaa. Keskikentän keskustassa viihtyvä Karlström on kuulunut poikamaajoukkueiden vakiokalustoon.

Karlström tuskin nousee vielä tulevalla kaudella IFK:n avauskokoonpanon pelaajaksi, mutta peliminuutteja on luvassa vaihtopenkin kautta. Karlströmillä on kuitenkin IFK-taustaisena pelaajana valoisa tulevaisuus seurassa. Tänä vuonna 18 vuotta täyttävä Karlström saa myös seurata läheltä, miten huippuammattilainen tekee päivittäisellä tasolla asioita, kun Daniel Sjölund palasi IFK Mariehamniin.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”info-snippet”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Väitteet

 • Daniel Sjölund pystyy pelaamaan enintään 15 liigaottelua.
 • IFK tekee alle 30 maalia koko kauden aikana.
 • Peter Lundberg ei jatka IFK:ssa päävalmentajana enää kauden 2019 jälkeen.

IFK Mariehamnin haaste talvella on ollut maalinteko. Paikkoja on ollut, mutta viimeistely on tuottanut tuskaa. Daniel Sjölund on eittämättä hyvä vahvistus IFK:lle, mutta poissaoloja tulee cup-rasitteiden myötä paljon. Lundbergillä on nyt näytönpaikka päävalmentajana. Mikäli tulosta ei tule, saa Lundberg etsiä uutta pestiä kauden jälkeen, mutta potkuja Lundberg ei silti kesken kauden saa.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Kokoonpanolista

[table id=5 /][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1553511546255{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Pelaajasiirrot – saapuneet

  • Aristote Mboma, 24, SJK

Aristote ”Totti” Mboma hankittiin saarelle täyttämään Aleksei Kangaskolkan suuria saappaita hyökkäyspäässä. Mboma ei ole missään nimessä huono hyökkääjä, mutta viimeistely on Mboman heikkous. Mbomalta odotetaan Maarianhaminassa selkeää tasonnostoa. Nyt on tultava tulosta tai hyökkääjä uhkaa jäädä ikuiseksi lupaukseksi.

 • Rick Ketting, 23, Go Ahead Eagles (Hollanti)
 • Robin Buwalda, 24, NEC Nijmegen (Hollanti)

IFK Mariehamn teki kaksi mielenkiintoista kaappausta Hollannin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta, kun Rick Ketting ja Robin Buwalda saapuivat vahvistamaan IFK:n keskuspuolustusta. Talven Suomen Cupin otteluissa parivaljakko on antanut vahvat näytöt ja IFK voi hyvillä mielin rakentaa joukkueen keskuspuolustuksen parivaljakon varaan. Molemmat topparit ovat 188-senttisiä järkäleitä, joiden avut nousevat suureen arvoon varsinkin erikoistilanteissa. Toppareilta löytyy myös kokemusta yhdessä pelaamisesta, mikä tuonee entisestään varmuutta IFK:n puolustuslinjaan.

 • Oskari Forsman, 30, FC Lahti

FC Lahdessa ja PS Kemissä viime kaudella pelannut maalivahti Oskari Forsman on osoittanut viime vuosina tasonsa Veikkausliigassa. Forsman on laatutorjuja, mutta jalalla pelaaminen on miehen selkeä heikkous. Lahti joutui viime kaudella maksamaan Suomessa harvinaisen siirtokorvauksen PS Kemille Forsmanista.

 • Marc Nordqvist, 21, FK Jerv (Norja, palasi lainalta)
 • Robbie Crawford, 25, ilman seuraa
 • Lassi Järvenpää, 22, RoPS
 • Gustav Backaliden, 21, IFK Malmö (Ruotsi)
 • Riku Sjöroos, 23, TPS
 • Tarik Hamza, 21, IFK Norrköping (Ruotsi)
 • Daniel Sjölund, 35, IFK Norrköping (Ruotsi)
 • Hampus Lönn, 27, IFK Norrköping

[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1522308514542{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Pelaajasiirrot – lähteneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

 • Kristian Kojola, 32, lopetti
 • Aleksei Kangaskolkka, 30, lopetti
 • Hamed Coulibaly, 22, ilman seuraa
 • Philip Sparrdal Mantilla, 25, ilman seuraa
 • Gabriel Petrovic, 34, lopetti
 • Igor Levchenko, 27, ilman seuraa
 • Pontus Åsbrink, 26, Akropolis (Ruotsi)
 • Anton Lepola, 22, TPS
 • Amin Nazari, 25, Ratchaburi FC (Thaimaa)
 • Nicklas Maripuu, 26, Akropolis (Ruotsi)
 • Joel Mattsson, 19, HIFK
 • Thomas Mäkinen, 21, FC Åland
 • Julio César Fernandes, 22, Gefle (Ruotsi)
 • Ivan Tatomirovic, 30, Inter Zapresic (Kroatia)

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_column_text]

Ihanneavaus

Veikkausliiga: MIFK:n ihanneavaus 2019[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”uutiset”][vc_column][td_block_11 custom_title=”IFK Mariehamn -uutiset” tag_slug=”ifk-mariehamn” limit=”2″ ajax_pagination=”load_more”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]