Ajax ylsi tiistaina jälleen yhteen uskomattomaan suoritukseen Mestarien liigassa. Hollantilaisseura voitti Juventuksen 2-1-lukemin Torinossa ja eteni kilpailun välieriin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1997.

#ForTheFuture #UCL #juvaja

Ottelu alkoi tasaisesti, kun kumpikin joukkue sai tilaisuuksia pitää palloa. Ajax kuitenkin kärsi takaiskun jo kymmenen minuutin pelin jälkeen, kun Noussair Mazraoui putosi huonosti nilkkansa päälle ja joutui jättämään kentän. Vasemman laitapuolustajan tontille vaihdettiin Daley Sinkgraven.

Ensimmäinen hyvä maalipaikka syntyi Ajaxin ensimmäisestä pitkästä hyökkäyksestä, kun ottelua oli takana 20 minuuttia.

David Neres ja Dusan Tadic taiteilivat pallon vaara-alueelle lyhyin syötöin, jonka jälkeen Neres pääsi laukomaan pilkun tienoilta. Yritys kuitenkin blokattiin, ja peliväline jäi pomppimaan aivan maalin eteen. Jonny van de Beek ehti heittäytyä siihen ensimmäisenä, mutta suuntasi laukauksensa yli maalin.

Hetkeä myöhemmin Andre Onana joutui ensimmäistä kertaa torjuntatöihin kentän toisessa päässä, kun kapteeni Paulo Dybala ampui kaukaa kohti maalia. Juventus alkoi nopeuttaa peliä.

Kun peliä oli takana 28 minuuttia, Juventus ottikin kamppailussa johdon. Cristiano Ronaldo jäi vapaaksi Miralem Pjanicin kulmapotkusta, eikä Onana ehtinyt edes liikahtamaan portugalilaishyökkääjän voimakkaan puskun edessä.

OptaJoe

@OptaJoe
126 - Cristiano Ronaldo has now scored 126 goals in the Champions League, with 65 of those coming in the knockout stages; both the most of any player in competition history. Monstrous. #JUVAJA

Joel Veltmanin jäätyä maahan makaamaan, maali tarkistettiin vielä VAR:n avulla. Hidastukset kuitenkin osoittivat, että Veltman kaatui joukkuetoverinsa Matthjis De Ligtin tönäisystä, eikä maalia hylätty.

Ronaldo pääsi nopeasti uuteen maalintekopaikkaan, kun pallo pelattiin laitahyökkäjälle kentän oikealla laidalla. Laukaus ei kuitenkaan osunut tällä kertaa kohti maalia.

Kun ottelua oli takana 24 minuuttia, Ajax löysi tiensä takaisin peliin nopeasti, kuin varkain.

Hakim Ziyechin kaukolaukaus putosi suoraan van de Beekin jalkoihin paitsion rajamailla, jossa keskikenttäpelaaja kääntyi ja viimeisteli pelivälineen kylmän viileästi alakulmaan Wojciech Szczesnyn ohitse.

What a season Donny van de Beek is having!

👕 49 games
⚽ 15 goals
🎯 10 assists

Ajax are level in Turin! #JuveAjax

Ottelussa kävi siis aivan kuten viime viikolla; Juventus eteni johtoon, mutta Ajax tasoitti saman tien.

Ensimmäinen jakso tuli päätökseen tasaisen väännön myötä 1-1-tilanteessa. Toisella jaksolla alkoi kuitenkin tapahtua, kun Ajax todella tarttui Torinon härkää sarvista.

Hollantilaisille syntyi oiva maalintekosauma jo ensiminuuttien aikana, mutta Juventuksen puolustus selvitti van de Beekin laukauksen kulmapotkuksi. Erikoistilanteesta Daley Blind puski hieman ohi kohteen.

52. minuutilla Ziyechille avautui upea maalipaikka rangaistusalueen oikealta puolelta. Marokkolaistaiturin laukaus ei kuitenkaan ohittanut Szczesnyä, joka otti laukauksesta maagisen torjunnan.

Puolalaismaalivahti venyi hetkeä myöhemmin toiseen huipputorjuntaan van de Beekin kaukolaukauksesta.

Juventuksen toisen jakson ensimmäinen maalipaikka nähtiin tunnin pelin jälkeen. Moise Kean pääsi hyvään juoksuun Ronaldon pystysyötöstä, mutta italialaisnuorukaisen laukaus viiletti ohitse maalin.

Pian Ajax kävi taas toisessa päässä lähellä toista vierasmaaliaan. Tadic pääsi läpiajoon oikealta laidalta ja haki Ziyechiä maalin edustalta. Pjanic kuitenkin ehti juuri ajoissa paikalle ja selvitti tilanteen viimehetkillä.

Ajax pääsi lyhyiden syöttöjensä avulla useille maalipaikoille, eikä Juventus onnistunut hyökkäämään millään vastaan. Hollantilaisten ”kiimaprässi” aiheutti jatkuvasti ongelmia italialaisille.

Juventuksen puolustus murtui viimein, kun ottelua oli takana 67 minuuttia. De Ligt nousi Alex Sandron yläpuolelle Ajaxin kulmapotkussa ja puski pallon verkon perukoille.

Juventukselta vaadittiin nyt kahta maalia otteluparin voittoon, eikä se silti saanut Ajaxia taipumaan.

OptaJoe

@OptaJoe
19 - Matthijs de Ligt is the youngest Dutch player to score in a Champions League knockout match (19y 246d) since Nordin Wooter in April 1996 for Ajax vs Panathinaikos (19y 237d). Leader. #JUVAJA

Ajax jatkoi prässäämistä ja vaikeuksien aiheuttamista. David Neresille tarjoiltiin vielä erinomainen maalipaikka 74. minuutilla, mutta brassilaiturin viimeistely ontui.

Juventus pääsi muutamaan puolittaiseen maalipaikkaan keskitysten kautta, kun sekä Kean että Ronaldo hakivat nälkäisesti tasoitusmaalia. Hollantilaiset pysyivät kuitenkin lujana, nollaten italialaiset täysin.

Ajax teki jopa kolmannen maalin kymmenen minuuttia ennen päätösvihellystä, kun Ziyech laukoi pallon oikeaan yläkulmaan kovalla vedolla. Osuma kuitenkin hylättiin paitsion takia.

Juventuksen viimeisetkin toivonkipinät katosivat kamppailun 89. minuutilla, kun pallo osui Blindiä käteen, mutta rangaistuspotku jäi VAR:n tarkastuksenkin jälkeen viheltämättä.

Ottelu päättyi lopulta Ajaxin voittoon, tehden Erik ten Hagin miehistöstä kauden isoimman yllättäjän.

Ajaxin tuleva vastustaja selviää huomenna, kun Tottenham ja Manchester City ratkaisevat otteluparinsa Etihad Stadiumilla.

Barcelona murskasi Manchester Unitedin

Samaan aikaan Barcelona selvitti tiensä välieriin päihittämällä Manchester Unitedin Camp Noulla 3-0-lukemin.

Manchester United avasi ottelun vahvasti, kun Marcus Rashford osui jo ensimmäisellä minuutilla ylärimaan. Ensimmäisestä maalista vastasi kuitenkin Barcelonan Lionel Messi.

20 minuutin kohdalla argentiinalaishyökkäjä riisti pallon Ashley Youngilta, kuljetti oikealta keskelle, ja laukoi pallon tarkasti vasempaan alakulmaan. Barcelonan maalihanat olivat auenneet.

Manchester Unitedin toiveet comebackista musertuivat, kun Messi iski hetkeä myöhemmin toistamiseen – tällä kertaa David De Gean avustuksella. Messi leikitteli Phil Jonesin kanssa ja laukoi pallon oikealla jalallaan rangaistusalueen reunalta keskelle maalia. Liukas kenttä teki De Gealle tepposet, kun pallo vieri hänen kainalonsa alta maaliin.

Barcelona oli lähellä mennä jo 3-0-johtoon ensimmäisen jakson lopulla, kun Sergi Roberto laukoi Jordi Alban keskityksen kohti maalia. De Gea kuitenkin paikkaili aiempaa emämunaustaan erinomaisella torjunnalla.

Toisella jaksolla Philippe Coutinho onnistui vielä maalinteossa kauniin kaukolaukauksen myötä. Barcelona eteni täten välieriin yhteismaalein 4-0.