HJK:n sankari nousi puskista – Riku Riskin ikävä loukkaantuminen avasi sauman Evans Mensahille, joka käytti paikkansa

© Kuva: Juha Tamminen

Satapäisen HJK:n junioripelaajien marssi käynnisti komeasti veikkausliigakauden 2019 Helsingissä ennen HJK:n ja FC Interin välistä ottelua. Tunnelma oli kohdallaan jo tuntia ennen ottelua Telia 5G Arenan ulkopuolella. Aistittavissa oli suuren urheilujuhlan tuntua.

Myös itse ottelu lopulta sähköistyi. Nuoret ja vanhemmatkin HJK-kannattajat saivat lopulta aihetta juhlaan, kun HJK vei varsin vauhdikkaan toisen puoliajan jälkeen voiton lukemin 2-1. HJK:n sankari oli kahden maalin iltaa viettänyt Evans Mensah.

Avausjaksolla odoteltiin

Kentällä ensimmäinen puoliaika ei tuottanut ihan samanlaista hohdokasta starttia kuin junioreiden ennen ottelua nähty vakuuttava marssi. HJK:n viime kauden apuvalmentaja ja nykyisin Interin päävalmentajana työskentelevä José Riveiro tiesi, mitä Mika Lehkosuon joukkue tulisi kentällä esittämään. Inter onnistui avausjaksolla jäädyttämään pelin.

HJK:n avauskokoonpanossa suurimpana yllätyksenä oli oikeana laitapuolustajana aloittanut Nikolai Alho. HJK hyökkäsi kuitenkin 3-4-3-järjestelmällä, jossa Alho nousi oikealla laidalla korkealle ja peliä avasi topparilinja Faith Friday Obilor, Rafinha sekä Henri Toivomäki.

Inter puolusti todella tiiviinä pakettina omalla kenttäpuoliskollaan ja odotti oikeaa hetkeä iskeä. Avausjaksolla ei tekopaikoilla juhlittu. Interiltä oikealla laidalla pelannut Niko Markkula pääsi laukomaan avausjaksolla pari kertaa, mutta laukaukset suuntautuivat kohti HJK-vahti Maksim Rudakovia.

HJK sai myös muutamia puolittaisia tekopaikkoja laidoilta rakennetuilla hyökkäyksillä. HJK ei antanut Interille oikeastaan minkäänlaisia mahdollisuuksia pelinavaamiseen, vaan otti esimerkiksi maalipotkuissa korkealta kiinni pakottaen Henrik Moisanderin avaamaan pitkällä.

Avausjakson ikävin tilanne nähtiin noin puolen tunnin kohdalla, kun Riku Riski ja Miro Tenho törmäsivät kohtalokkain seurauksin. Tenho selvisi törmäyksestä säikähdyksellä, mutta Riski jouduttiin kantamaan kentältä pois paareilla. Riski näytti loukanneen polvensa ja hän piteli jääpussia polvensa päällä maatessaan paareilla tuskaisena.

Riski teki kauden alla pitkän jatkosopimuksen HJK:n kanssa. Viime kaudella Riski pelasi HJK-paidassa 22 ottelua ja teki niissä kuusia maalia ja syötti kolme osumaa ollen HJK:n toiseksi paras maalintekijä. Riskin tilalle kentälle tuli Evans Mensah, joka käytti tilaisuutensa täydellisesti.

Inter hyytyi, HJK paransi

Toisen puoliajan HJK aloitti vahvasti. Tilaa tuntui olevan varsinkin oikealla laidalla, josta Nikolai Alho pääsi useaan otteeseen keskittämään. 54. minuutilla avausmaali oli lähellä, kun Alho keskitti oikealta laidalta keskustaan, ja kapteeni Sebastian Dahlström pääsi puskemaan, mutta pusku suuntautui yli maalin.

HJK:n talven aikana keskikentän keskustaan tehty norjalaishankinta Harmeet Singh antoi pelin edetessä hyviä työnäytteitä osaamisestaan. Singh vaikutti ensimmäisen veikkausliigaottelun otannalla erinomaiselta pelaajalta. Hän pääsi paljon pallolle ja teki hyviä sekä oikea-aikaisia ratkaisuja.

Singh oli myös rakentamassa Reilun tunnin kohdalla HJK:n avausmaalia vahvan hallintajakson päätteeksi. Evans Mensah löytyi jälleen kerran kymppialueen taskusta, josta hän pelasi pallon laidalle nousun tehneelle Alholle. Tällä kertaa Mensah jatkoi suoraan syöttönsä jälkeen boksiin ja Alhon tarkka keskitys löysi Mensahin, joka puski pallon maaliin. Harjoiteltu kuvio tuotti tulosta.

Sähköä peliin

HJK antoi johtoasemassa odotetusti otetta enemmän Interille ja se kostautui nopeasti. Inter rokotti toisen puoliajan ensimmäisestä paikastaan. Inter sai pidemmän hyökkäyksen aikaiseksi ja lopulta Alvaro Muniz antoi keskustasta erinomaisen läpisyötön vaihdosta sisään tulleelle Mika Ojalalle, joka viimeisteli varmasti 1-1-tasoituksen.

Pitkään Inter ei ehtinyt juhlia tasoitustaan, kun HJK meni taas johtoon. Erinomaisen ottelun pelanneet Alho ja Mensah olivat jälleen asialla. Tällä kertaa Alho tykitti kovan ja matalan laukauksen tolppaan, josta se kimposi Moisanderin takaraivosta maaliviivalle. Hyvin tilanteeseen reagoinut Mensah kävi tuikkaamassa pallon tyhjään maaliin ja HJK jälleen 2-1-johtoon.

Intensiteetti nousi kentällä viimeiselle vartille, ja tuntui kuin Veikkausliiga olisi vihdoin todella käynnistynyt molempien joukkueiden osalta. Tappioasemassa Inter joutui prässäämään ylempää, mikä lisäsi tunnetta myös katsomon puolella, jossa Veikkausliigan avausta seurasi komea yleisömäärä, 7111 katsojaa.

Yksi katsoja päätti myös hölmöillä hieman ennen täyttä aikaa juoksemalla kentälle. Järjestysmiehet saattoivat kentälle karanneen katsojan lopulta pois kentältä, eikä tällä katsojalla taida olla asiaa HJK:n seuraavaan kotiotteluun.

Interin kiri jäi lopulta vaisuksi. HJK nappasi avausvoiton maalein 2-1. Toisella puoliajalla nähtiin lopulta varsin viihdyttävää jalkapalloa. Veikkausliigakausi 2019 on nyt avattu. HJK osoitti sen, ettei turhaan joukkuetta pidetä suosikkina mestariksi myös tällä kaudella.

Juho Hirvonen, Helsinki


Nappaa 20€ riskitön veto!

  1. Avaa pelitili Nordicbetille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 20 euroa.
  3. Talletuksen jälkeen saat heti 20€ riskittömän vedon.