Raha puhuu ja raha puhuttaa. Ja usein tavallistakin enemmän, kun puhutaan jalkapallossa liikkuvista miljoonista.

France Football julkaisi maanantaina tuoreimmat tiedot maailman parhaiden jalkapalloilijoiden tuloista. Tuloiksi on laskettu palkat, bonukset sekä mahdolliset mainostulot, ja summat on ilmoitettu bruttoina.

Maailman parhaiden ansaitseva jalkapalloilija on tänäkin vuonna Barcelonan supertähti Lionel Messi, joka ansaitsee tämän kauden aikana 130 miljoonaa euroa ennen veroja. Listan kakkosena on Juventuksen Cristiano Ronaldo 113 miljoonalla eurolla.

Kolmanneksi eniten tienaava futaaja on PSG:n brassitähti Neymar, jonka vuosiansiot ovat 91,5 miljoonaa euroa. Sitten tuleekin melkoinen hyppy alaspäin. Listan nelonen, Atlético Madridin Antoine Griezmann ansaitsee vuodessa 44 miljoonaa euroa. Viidenneksi yltää Real Madridin palkkakuningas Gareth Bale, jonka vuositulot ovat 40,2 miljoonaa euroa.

On sanottu, että naisen euro on 80 senttiä, kun vertaillaan miesten ja naisten välisiä palkkaeroja Suomessa. Jalkapallomaailman huipulla naisen euro on kuitenkin vain 0,3 senttiä, sillä maailman parhaiten palkattu miespelaaja Messi tienaa 325 kertaa enemmän kuin parhaiten palkattu naispelaaja, Ballon d’Or -tittelin tämänhetkinen hallitsija Ada Hegerberg. Norjalaisen vuositulot ovat 400 000 euroa, joten eroa Messiin tulee rahassa 129,6 miljoonaa euroa.

Naispelaajista toiseksi eniten ansaitsee ranskalainen Amandine Henry (360 000 euroa vuodessa) ja kolmanneksi eniten tämän maannainen Wendie Renard (348 000 euroa). Koko kärkikolmikko pelaa naisten Mestarien liigaa viime vuosina hallinneessa Lyonissa. Neljäntenä on Sky Bluen ja Yhdysvaltojen Carli Lloyd (345 000 euroa) ja viidentenä Orlandon brassilegenda Marta (340 000 euroa).

USA:ssa viritteillä oikeuskiista epätasa-arvoisesta kohtelusta

Naisjalkapalloilussa maksettavat merkittävästi kehnommat palkkiot ja korvaukset ovat olleet viime vuosina paljon tapetilla etenkin maajoukkuetasolla. Maaliskuussa, kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3. USA:n naisten jalkapallomaajoukkue haastoi maan jalkapalloliiton oikeuteen sukupuolisesta syrjinnästä palkkaepätasa-arvoon ja kehnompiin työoloihin vedoten.

USA on naisjalkapalloilun menestynein maa ja puolustava maailmanmestari. USA:n miehet eivät puolestaan selviytyneet viime kesän MM-turnaukseen.

[readmore from=naisfutis]

28 maajoukkueen pelaajaa allekirjoitti haasteen ”institutionalisoidusta sukupuolisesta syrjinnästä”, vain kolme kuukautta ennen kesän MM-kisojen alkua.

USA:n naispelaajien aiemmat kampanjat tasa-arvoisemman kohtelun puolesta ovat johtaneet osin jo tuloksiin. FIFA kaksinkertaisti kesän MM-turnauksen palkkiosummat eikä USA:n joukkue ole pelannut tekonurmella enää pariin vuoteen. Joukkue on myös siirtynyt tavallisista reittilennoista charter-lentoihin.

Palkkioerot kansainvälisissä arvoturnauksissa ovat silti yhä valtavat. FIFA jakaa miesten MM-kisoissa bonuspalkkioita 400 miljoonan dollarin edestä, kun naisten MM-kisoissa summa on 30 miljoonaa dollaria.

Lähteet: AS ja New York Times