Stadin derby sytytti HIFK:n hurmokseen – päävalmentaja kommentoi Njazi Kuqin poissaoloa ja roolia

© Kuva: Juha Tamminen

HIFK-leirissä oltiin Stadin derbyn 1-1-lopputulokseen huomattavasti tyytyväisempiä kuin HJK:n pukukopissa. IFK onnistui nappaamaan kauden ensimmäisen pisteensä ja samalla joukkue juhli kauden avausmaaliaan kannattajiensa edessä.

Punapaidat olivat varsinkin ensimmäisellä puoliajalla jopa parempi joukkue. HIFK:n korkea prässi ja 4-3-3-järjestelmä puolustaessa laittoi HJK:n puskemaan seinää päin. IFK:n päävalmentaja Tor Thodesen oli todella tyytyväinen joukkueensa esitykseen.

– Jos olisi ollut aiemmissa peleissä hieman enemmän tuuria, olisimme voineet saada jo aiemmin tasatuloksen. Olen todella tyytyväinen tulokseen ja tapaan, jolla sen saimme, Thodesen kommentoi ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa.

Vahvan pelin HIFK:n keskikentällä pelannut Jukka Halme oli myös tyytyväinen pisteeseen. Halme otti ja antoi kovia iskuja keskikentän keskustassa. IFK-kannattajien suosikkipelaaja oli onnistunut levittämään derbyasenteen koko joukkueeseen.

Tulos oli sama kuin neljä vuotta sitten, kun joukkueet kohtasivat ensimmäistä kertaa pääsarjassa 43 vuoteen. Täksi kaudeksi IFK:n joukkue muuttui kovalla kädellä.

– Äijät ovat ainakin vaihtuneet. Kyllä näihin derbyihin syttyy. Uskon, että olemme saaneet vietyä näille uusille kavereille derbyn merkityksen, ja se mielestäni näkyi myös tänään, Halme totesi.

IFK onnistui todella hyvin puolustussuunnitelmassaan. HJK ei löytänyt tiloja taskuista, ja kun IFK lähti prässäämään, se teki sen kollektiivisesti joukkueena.

– Tiedettiin, että Klubi tykkää siellä omassa boksissa pimputella. Tiesimme, että siellä on sauma päästä riistoihin, mutta ei Klubi ihan niin rohkeasti myöskään avannut peliä omassa boksissaan.

– Silloin kun olemme yhtenäisiä prässätessä, niin tiedämme, että se toimii. Tänään se oli suhteellisen ok, Halme totesi.

Kokoonpanossa riittää pelimiehiä

Vahvasti alkukaudesta pelannut IFK-toppari Tobias Vibe pääsi derbyssä vasta lisäajalla kentälle. Sen sijaan avauksessa nähtiin entinen HJK-toppari ja nykyinen IFK-kapteeni Hannu Patronen, joka pelasikin varsin vahvasti.

– Se oli vaikea päätös. Hannu on päässyt kuntoon loukkaantumisen jälkeen ja nyt hän oli valmis. Hän on meidän kapteenimme ja halusin hänet kentälle. Kilpailu on kovaa, mutta olen melko varma, että päätös oli oikea (laittaa Patronen kentälle ja Vibe vaihtopenkille).

Lisäksi Thodesenilta kysyttiin hyökkääjä Njazi Kuqin tilanteesta. Thodesenin mukaan Kuqi ei ollut pelikunnossa, mutta hän myös avasi tarkemmin Kuqin roolia joukkueessa.

– Hänestä kysytään paljon. Hän on meidän kokeneimpia pelaajia ja pelannut ehkä urallaan korkeimmalla meidän pelaajista. Tällä kertaa se oli terveyteen liittyvä asia (ettei Kuqia nähty kokoonpanossa).

– Myöskään tällainen prässipeli ei ole tehty hänelle. Korkealta prässääminen on vaikeaa hänen kanssaan, mutta jos pelaamme esimerkiksi yhdellä kärjellä, löytyy hänelle selkeämmin rooli, Thodesen avasi.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen