Eurooppa-liiga on edennyt puolivälierävaiheeseen. Paikkaa neljän parhaan joukossa tavoittelevat kuusi joukkuetta TOP 5 -liigoista, sekä portugalilainen Benfica ja tshekkiyllättäjä Slavia Praha.

Lontoossa pelattiin kenties illan odotetuin kamppailu. Arsenal hallitsi ottelua selvästi etenkin ensimmäisellä puoliajalla, ja siirtyikin tauolle ansaitussa 2-0 -johdossa. Tykkimiesten maaleista vastasivat Aaron Ramsey ja Lucas Torreira. Enempää maaleja ei sitten nähtykään.

Tshekissä Slavia Praha aloitti ottelun pirteästi ja aiheutti vierasjoukkue Chelsealle pariin otteeseen hankaluuksia. Lähimpänä maalintekoa avausjaksolla oli kuitenkin Chelsean Willian, joka täräytti kudin 20 metristä ylärimaan. Myöhemmin Olivier Giroud oli päästä yksin karkuun, mutta linjatuomari liputti tilanteen paitsioksi – näytti tuomarivirheeltä, eikä VAR:ia Eurooppa-liigassa ennen loppuottelua käytetä.

Prahan illan ainoa maali nähtiin 86. minuutilla, kun Marcos Alonso puski Willianin keskityksen maaliin. Näin Chelsea lähtee Stamford Bridgellä pelattavaan toiseen osaotteluun hyvistä asetelmista 1-0 -johdossa.

Huimaa kautta pelaava Eintracht Frankfurt joutui Portugalissa varhain ahtaalle, kun 19-vuotias laitapuolustaja Obite Evan N’Dicka ajettiin ulos jo 20. minuutilla tilanteesta, josta Benfica sai myös rankkarin. N’Dicka työnsi kyllä hyökkääjää selästä, mutta tuplarangaistus oli silti suhteellisen kova tuomio. Palloa N’Dicka ei tosin yrittänytkään pelata. Rankkarin ampui maaliin N’Dickan ikätoveri, superlupaus João Felix.

Eintracht nousi tasoihin 20 minuuttia myöhemmin kauden sensaatiohyökkääjä Luka Jovicin maalilla. 21-vuotias serbihyökkääjä pelaa Frankfurtissa lainalla juuri Benficasta, ja osumaansa Jovic päätti juhlia niin sanotulla ”kättä lippaan” -tervehdyksellä. Ilo tasoituksesta jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä 43. minuutilla João Felix tykitti upealla kaukovedolla isännät taas johtoon. Maali oli hyvä tyylinäyte todisteeksi siitä, miksi nuorukainen yhdistetään huhuissa maanosan suurseuroihin – isolla rahalla totta kai.

João Felix on tehnyt Portugalin kansallisissa otteluissa tällä kaudella jo 11 maalia, mutta avausjakson rankkarimaali oli miehen ensimmäinen euromaali aikuisten tasolla. Ja kun on vauhtiin päästy, niin mitäpä sitä jarruttelemaan. Heti toisen puoliajan alkajaisiksi nuorimies syötti Ruben Diasin 3-1 -maalin ja viimeisteli heti perään hattutemppunsa. Melkoinen työnäyte nuorukaiselta, jota on huhuttu muun muassa Manchester Unitediin, Real Madridiin ja Liverpooliin, ja jonka siirtosumman on ennakoitu liikkuvan 120 miljoonan tietämissä.

The youngest player to score a #UEL hat-trick in Europa League history. 🤩

Pitkään vajaalla pelanneen Eintrachtin selkäranka ei silti katkennut kolmen maalin tappioasemaankaan. Kun peliä oli pelattu 72 minuuttia, puski kotimaassaan Portugalissa pelannut Gonzalo Paciencia vapaapotkusta vieraille toisen tärkeän vierasmaalin. Kahden maalin takaa-ajoasema on Eintrachtille kotipeliin vaikea tilanne, muttei suinkaan mahdoton.

Espanjan keskinäisessä nähtiin avauspuoliajalla kaksi rankkarimaalia. Michael Oliverin viheltämistä pilkuista Valencian rankkari näytti selkeämmin ansaitulta. Valencian rankkarin ampunut Dani Parejo epäonnistui vedossaan jo toistamiseen viikon sisällä, mutta Goncalo Guedes siirsi paluupallon verkkoon. Viikon sisällä oli epäonnistunut rankkarissa myös Villarrealin Santi Cazorla, mutta nyt ex-Arsenal ei jättänyt mitään sattuman varaan.

Ottelupari ratkesi mahdollisesti Valencian lisäajan hämmästyttävään tehorykäisyyn. Daniel Wass ja Goncalo Guedes tekivät maalit mieheen, ja takasivat Valencialle 3-1 -vierasvoitolla mahtavat lähtökohdat toiseen osaotteluun.

João Felix 3, Dias/Jovic, Paciencia

Otteluparien toiset osaottelut pelataan ensi torstaina samalla kellonlyömällä kello 22 alkaen.