Jotta jalkapallossa syntyy maaleja, tarvitaan joukkuetta, joka kykenee luomaan maalipaikkoja, ja pelaajia, jotka kykenevät niistä paikoista viimeistelemään. Kun näiden kahden yhtälö on kunnossa, löytää hyökkääjä yleensä itsensä korkealta maalitilastoista.

Viime vuosina jalkapallon pariin ovat vakiintuneet niin sanotut maaliodottamalaskelmat. Maaliodottamilla, joista käytetään yleisesti lyhennettä xG pyritään tilastoimaan joukkueiden luomia maalipaikkoja sekä arvioimaan sitä, kuinka hyvin ne paikkojaan käyttävät. Maaliodottamilla tutkitaan sekä joukkueiden että pelaajien onnistumista maalipaikoissaan.

Nyt SportBible on julkaissut kunkin Euroopan viiden suuren liigan – Valioliigan, Bundesliigan, La Ligan, Serie A:n ja Ligue 1:n – parhaat ja huonoimmat viimeistelijät maaliodottamiin suhteutettuna. SportBiblen lähteenä on Understat-sivusto. Selvityksen parhaat ovat siis viimeistelleet maalipaikoistaan odotettuakin paremmalla menestyksellä, ja ovat sarjojensa tehokkaimpia pelaajia. Huonoimpien maalisaldo voisi olla puolestaan olla parempikin.

Barcelonan supertähti Lionel Messi on tehnyt La Ligassa tällä kaudella jo 33 maalia, ja on matkalla kohti uransa kuudetta, ja samalla kolmatta perättäistä Euroopan Kultainen kenkä -palkintoa. Messin tehokkuutta kuitenkin vain alleviivaa se, että hänen maalisaldonsa on 9,37 maalia enemmän kuin maaliodottamat lupaavat. Messi on siis ollut Euroopan TOP 5 -liigojen tehokkain viimeistelijä syntyneisiin maalipaikkoihin nähden.

La Ligan kehnoin tällä saralla on Villarrealin Gerard Moreno, jonka lukema on 6,16 pakkasella. 27-vuotias Moreno on tehnyt La Ligassa viisi maalia, mutta hänellä ”pitäisi olla” maaleja 11.

Bundesliigassa tilaston kärkinimi on Barcelonasta Borussia Dortmundiin siirtynyt Paco Alcácer, jonka lukema näyttää mukavasti +7,07. Alcácer on tehnyt Saksan pääsarjassa 16 maalia, vaikka maaliodottamat ovat luvanneet tälle vain yhdeksän osumaa.

Tilaston häntäpäästä löytyy yllättäen Bundesliigan maalipörssin kärkinimi Robert Lewandowski, jota pidetään yleisesti yhtenä maailman parhaista yseistä. Puolalainen on tehnyt Bayern Münchenille 21 maalia, mutta maaliodottamat lupasivat tälle peräti 9,31 maalia korkeampaa saldoa. Lewandowski on siis tuhlaillutkin, vaikka johtaa maalipörssiä ja Bayern johtaa sarjaa.

Serie A:n tehokkain viimeistelijä on AC Milaniin Genoasta kesken kauden siirtynyt Krzysztof Piatek, jonka maalilukema on 5,24 maalia plussalla. Jumbona on puolestaan AS Roman Edin Dzeko lukemalla -4,89. Piatek on tehnyt 21 maalia, ja Dzeko vain seitsemän.

Ligue 1:n maalipörssiä johtaa ylivoimaisesti PSG:n Kylian Mbappé (27 maalia), mutta sarjan tehokkain viimeistelijä on, niin dramaattiselta kuin se kuulostaakin, Nantesin Emiliano Sala. Sala menehtyi traagisesti tammikuisessa lentoturmassa, mutta hän teki ennen toteutumattomaksi jäänyttä Cardiff-siirtoaan 12 maalia. Salan maalilukema on 5,2 maalia plussalla maaliodottamaan verrattuna.

Ligue 1:n kehnoin viimeistelijä tilaston mukaan on Lyonin Memphis Depay. Hollantilainen on tehnyt kuusi sarjamaalia, ja hänen lukemansa on -4,06 maalia.

Valioliigan tilastokärki on Tottenhamin Heung-Min Son, joka on tilastossa 4,97 maalia plussalla. Korealainen on tehnyt Valioliigassa 12 maalia, vaikka maaliodottamat olisivat luvanneet vain seitsemää. Jumbosijalla on Manchester Cityn Gabriel Jesus, jonka lukema on lähes saman verran (-4,92) pakkasella. Brassihyökkääjällä on tehtyjä maaleja kuusi.