TOP 5: Seuraa heitä – tässä tulevat Veikkausliigan kuumimmat läpimurtopelaajat

© Kuva: Juha Tamminen

Täällä se on! Veikkausliigan kausi 2019 starttaa tänään keskiviikkona kahdella ottelulla. SuomiFutis ennakoi alkavaa kautta kattavasti. Nyt TOP 5 -listauksessamme nostetaan esiin sellaisia nuoria pelaajia, joilta voi odottaa läpimurtoa Veikkausliigan näyttämöille.

LUE MYÖS: Veikkausliigan ennakkopaketti: Joukkue-ennakot, TOP-listaukset ja paljon muuta.

Lista ei syntynyt helposti, sillä kelvollisia ehdokkaita löytyy lähes jokaisesta joukkueesta. Painotimme valinnoissa potentiaalin lisäksi Suomen Cupissa annettuja näyttöjä ja odotettavissa olevaa suurta roolia joukkueessa. Pohdinnan jälkeen päädyimme seuraaviin viiteen pelaajaan.

5) Eemeli Raittinen, Ilves

Peräti 196-senttinen kärkimies on ollut yksi Suomen Cupin suuria yllättäjiä. 19-vuotiaan ylöjärveläisen piti pelata alun perin tämä kausi Ilveksen reservijoukkueessa Kakkosta, mutta minuutteja onkin herunut kaikissa Ilveksen cup-otteluissa, ja runsain mitoin. Neljässä pelissä Raittinen pelasi avauksessa, ja KPV:n verkkoon hän iski maalinkin.

Ilveksen nuoressa joukkueessa on monella osa-alueella hyvä kilpailutilanne. Sama koskee myös hyökkäystä, mutta Raittinen voi hyvin lähteä tasapäiseen taisteluun ghanalaisen Samuel Afumin ja toisen 19-vuotiaan Tiemoko Fofanan kanssa. Kaikki eväät läpimurtoon, vaikkei miesten pelejä ennen tätä kautta vyöllä ollutkaan.

4) Jonas Häkkinen, VPS

Kauden alla 20 vuotta täyttänyt Jonas Häkkinen on useimmille tuntematon nimi, mutta tuskin on pitkään. Häkkinen valtaa näillä näkymin välittömästi avauksen paikan Vepsun keskuspuolustuksesta, ja kykenee monipuolisena pelaajana paikkaamaan tarvittaessa myös keskikentällä.

186-senttinen Häkkinen lukee erinomaisesti peliä, näkee kentän hyvin ja sijoittuu oikein. Kaksinkamppailuvoima riittää liigaan ja Häkkinen pystyy toimittamaan hyvän ensimmäisen syötön keskikentälle.

Liehuvalettinen Häkkinen on syntynyt Vancouverissa ja on asunut Kanadassa koko ikänsä. MLS-seura Vancouver Whitecapsin kasvatin vanhemmat ovat kotoisin Turun seudulta, mutta nuorimies itse ei ollut käynyt Suomessa kahdeksaan vuoteen ennen testipaikkaansa VPS:ssä. Hyvin suomea puhuva Häkkinen tullaan tuntemaan suomalaiskatsomoissa tämän kauden jälkeen jo paljon paremmin. Hyvät mahdollisuudet nousta kauden aikana myös Pikkuhuuhkajiin.

3) Enoch Banza, KPV

19-vuotias oikea laitalinkki siirtyi Kokkolaan täksi kaudeksi lainalle ja saattaa olla koko kauden viihdyttävimpiä pelaajia. Helsingissä syntynyt MPS:n ja HJK:n kasvatti Banza on ollut Suomen Cupissa liki ilmiliekeissä. Nuorukainen oli KPV:n avauksessa kaikissa tähänastisissa seitsemässä ottelussa, ja oli tehoillaan kolme maalia ja kaksi maalisyöttöä joukkueensa tehokkain pelaaja. Paljon paremmin ei voisi uuteen joukkueeseen sisään tulla.

Onko Enoch Banza KPV:n tämän kauden maalitykki? Kuva: Juha Tamminen

Juuri Banza teki esityön Sebastian Mannströmin maaliin, jolla KPV pudotti puolivälierissä jatkosta. Kilpailuakaan KPV:n laidoilla ei järin paljon ole, joten minuutteja Banza tulee saamaan runsaasti.

Kongolaisten vanhempien poika pelasi jo kaudella 2017 kuusi ottelua Veikkausliigaa. Orastava läpimurto otti kuitenkin takapakkia viime kaudella loukkaantumisen takia. Taidot ovat kuitenkin selvästi tallella, ja nyt Banza voi olla valmis astumaan eturiviin.

2) Kevin Kouassivi-Benissan, HJK

20-vuotias HJK:n oma kasvatti teki viime kaudella Ykkösessä Klubi 04:lle seitsemän maalia. Veikkausliigassa minuutteja tuli kahdessa ottelussa (molemmissa täydet 90), mutta nyt vastuuta on luvassa paljon lisää.

Breikkaako KKB oikein kunnolla? Kuva: Juha Tamminen

HJK:ssa kilpailu peliminuuteista on armottoman kovaa, mutta Kouassivi-Benissan osoitti jo hermojensa kestämisen kovassa paikassa, kun hän teki maalin Ibrox-stadionilla Rangersia vastaan HJK:n vuoden ensimmäisessä treenipelissä. Minuutteja tuli sittemmin myös jokaisessa HJK:n Suomen Cupin ottelussa.

Kouassivi-Benissanin vahvuutena on monipuolisuus, sillä hän voi pelata keskikentällä tai puolustuksessa, ja kummalla laidalla tahansa – joskin paremmin nuorukainen viihtyy oikealla. Mikäli HJK käyttää kolmen topparin linjaa, voisi KKB olla erinomainen vaihtoehto wing-backiksi. Nousee kauden aikana vahvasti esiin.

1) Jasin Assehnoun, FC Lahti

20-vuotias Assehnoun teki viime kaudella FC Espoolle Kakkosessa kahdeksan maalia, ja sai jo kesken kauden siirron Lahteen, 2,5 vuoden sopimuksella. Vikkelä ja teknisesti taitava laituri hurmasi jo viime syyskaudella Veikkausliigassa, mutta nyt odotusarvona on jo merkittävä maalimääräkin.

Tarkkana tämän kaverin kanssa, puolustajat. Kuva: Juha Tamminen

Marokkolais-suomalainen Assehnoun uskaltaa haastaa vastustajia ennakkoluulottomasti, eikä pelkää kokeilla maalintekoakaan. Maaliliti aukesikin jo paitsi Lahden edustusjoukkueessa Suomen Cupissa niin myös Pikkuhuuhkajissa, heti debyytissä. Assehnoun iski näyttävän maalin Suomen legendaarisessa 8-3 -voitossa Norjasta maaliskuun Marbellan-leirillä.

Assehnoun voi pelata kummalla laidalla tahansa, mutta löytänee itsensä useimmiten vasemmalta. Jos Lahti onnistuu rakentamaan vastahyökkäyksiin toimivia reseptejä, voi Assehnoun tehdä jo melkoisesti tuhoa vastustajien puolustuksille.

Tärkeimmät haastajat:

Tällaisa listaa ei helposti tehdä ilman ”bubbling under” -osastoa, joten nostetaanpa esille vielä muutama kunniamaininta.

HJK:n Valtteri Vesiaho ja RoPS:n Juho Hyvärinen ovat nuoria puolustajia, joilta voi odottaa tällä kaudella jo paljon. Kumpikaan ei kuitenkaan mahtunut listalle, sillä tavallaan läpimurto on ainakin puoliksi jo tehty. Nuoria kavereita toki molemmat, ja iso askel eteenpäin voi olla jälleen luvassa.

Hongan joukkue on varsin rutinoitunut, mutta talven peleissä esiin pyristeli tiukasti 17-vuotias Arlind Sejdiu. Tilaisuuksia nuori laituri tullee saamaan, joten läpimurto voi olla jo nyt mahdollinen.

Ilveksen joukkue on koko sarjan nuorin, mutta siitä huolimatta tamperelaisia povataan Veikkausliigan mitalitaistoon. Harjoituskauden aikana Ilves ei hävinnyt kertaakaan. Läpimurtoa voi povata Eemeli Raittisen ohella ainakin norsunluurannikkolaiselle Tiemoko Fofanalle, laitapakki Mikael Alménille ja toukokuussa 17 vuotta täyttävälle Naatan Skyttälle.

Hopeamitaleita puolustavasta RoPS:sta mainitsimmekin jo 36 liigaottelun Juho Hyvärisen, mutta läpimurtoa kyttää moni muukin. HJK-laina Kalle Katz saanee puolustuksessa paljon luottamusta, mutta käyttääkö tilaisuutensa? Atte Sihvonen esiintyi Suomen Cupissa edukseen, ja hyökkäyksessä minuutteja kyttäävät Niklas Jokelainen, Matias Tamminen ja Sampo Ala. Vastuu voi olla yllättävänkin suurta, mikäli Aleksandr Kokon terveys reistailee.

17-vuotias Jeremiah Streng vakuutti SJK:n talvipeleissä, mutta riittääkö taso tosipelien alkaessa. Entä yllättääkö 22-vuotias KPV:n oma kasvatti Harri Heiermann? Isokokoinen keskikenttämies pelasi vihreäpaidoissa jo Kakkosessa, oli viime kaudella Ykkösessä joukkueen parhaimmistoa, ja cup-otteluiden perusteella osaaminen riittää liigatasollekin. HIFK:sta kannattaa seurata 17-vuotiasta Kevin Larssonia.

Heikki Kuparinen