TOP 5: Veikkausliigan parhaat puolustajat ovat vanhoja tuttuja – Huuhkaja-debytantti nousussa

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigan kausi 2019 pääsee vauhtiin tulevana keskiviikkona kahdella ottelulla. SuomiFutis ennakoi alkavaa kautta kattavasti, ja nyt vuorossa ovat parhaat puolustajat.

LUE MYÖS: Veikkausliigan ennakkopaketti: Joukkue-ennakot, TOP-listaukset ja paljon muuta.

Puolustus voittaa mestaruuksia, sanotaan. Mekin uskomme, että sarjan parhaat puolustajat löytyvät Veikkausliigan kärkipäähän povatuista ryhmistä. TOP 5 -listalle valitsemiamme puolustajia yhdistää lisäksi sekin, että suurin osa heistä on veikkausliigakatsojille jo entuudestaan kovin tuttuja.

5) Gideon Baah, Honka

Kun Gideon Baah pelasi edellisen kerran Hongassa, hänet valittiin kauden päätteeksi Veikkausliigan parhaaksi tulokkaaksi ja parhaaksi puolustajaksi. Tuolloin elettiin kautta 2013, ja kauden päätteeksi Honka juhli hopeamitaleita.

Vuosina 2014 ja 2015 ghanalaispuolustaja dominoi vuorostaan HJK:ssa, aina Eurooppa-liigan lohkovaihetta myöten. Helsingistä matka jatkui Yhdysvaltoihin, ja MLS:n New York Red Bullsiin. Isossa Omenassa alkoi kuitenkin vaikea loukkaantumiskierre.

Gideon Baah nähdään jälleen Hongan paidassa. Kuva: Juha Tamminen

Baah ehti tehdä MLS:ssä kaksi maalia, mutta sääriluun murtuma pakotti miehen 15 kuukaudeksi kentän laidalle. Vuonna 2018 USA vaihtui Valko-venäjään, josta Honka nyt houkutteli 27-vuotiaan puolustajan takaisin ”kotiin”.

Suomen Cup -ottelut ovat osoittaneet, että Baah on jälleen valmis johtavaan rooliin. Hongalla on keskuspuolustukseen näin rautainen kaksikko, ja tarpeen tulleen Baahia voi peluuttaa vaikka laidassa. Tyylikäs, peliälykäs ja teknisesti taitava Baah on sarjan eliittiä, ja on ollut koko uransa ajan poikkeuksellisen maaliahne puolustajaksi. Baah on myös varsinainen erikoistilannepelote niin vapaapotkujen antajana kuin myös erikoistilanteiden päättäjänäkin.

4) Taye Taiwo, RoPS

Huhtikuussa 34 vuotta täyttävä Taiwo on yksi Veikkausliigan kansainvälisesti tunnetuimmista nimistä – ellei tunnetuin – mutta viime kaudella hän näytti, että hän on yhä myös yksi parhaista. Vaikka Taiwolla riitti epäilijöitä, johti kokenut nigerialainen RoPS:ia edelleen isännän elkein aina hopeamitaleille saakka.

Urallaan muun muassa AC Milania, Marseillea, QPR:ää ja Kiovan Dynamoa edustanut Taiwo on selvästi mieltynyt Suomeen. Kun kaksinkertainen Afrikan mestaruuskisojen pronssimitalisti ja vuoden 2010 MM-kisapelaaja lähti HJK:sta syksyllä 2016 puolentoista veikkausliigakauden jälkeen, harva uskoi Taiwon vielä maahamme palaavan. Vaan mitä vielä. Kului puolitoista vuotta, ja RoPS pudotti pommin tiedottamalla Taiwon paluusta.

Taye Taiwon kokemus on RoPS:lle mittaamattoman arvokasta. Kuva: Juha Tamminen

Sympaattinen ja maanläheinen Taiwo ei kaipaa otsikoissa paistattelua, vaan puhuu mieluiten kentällä. Taiwon opeista ovat RoPS:n nuoret suomalaispuolustajat epäilemättä saaneet paljon antia uralleen. Nigerialaisen kunto kesti helposti koko täyden veikkausliigakauden. Upealla potkutekniikallaan hän kirjautti tilastoihin yhden maalin ja viisi maalisyöttöä.

Taiwo palasi Suomeen jälleen verrattain myöhään uuden kauden alla, eikä hänkään tule enää nuortumaan. Joka tapauksessa hän on edelleen aivan sarjamme kärkipään pelaajia. Vasempana laitapuolustajana mieluiten operoiva Taiwo voi pelata myös topparina, jos RoPS päätyy esimerkiksi kolmen topparin linjaan.

3) Faith Friday Obilor, HJK

Taiwon maanmies, 28-vuotias Obilor ei Veikkausliigaa kovemmissa sarjoissa ole koskaan pelannut. Veikkausliigan Obilor on kuitenkin ottanut tukevasti haltuunsa.

Seitsemän kauden aikana Obilor on pelannut jo 183 veikkausliigaottelua, joissa hän on tehnyt seitsemän maalia. Sarjan huipulle hän nousi Ykkösen kautta, ansiokasta pelaajatarkkailutyötä tehneen PS Kemin alun perin hankkimana. Neljän RoPS-kauden jälkeen tie vei Interiin ja sieltä lopulta kaudeksi 2017 HJK:hon.

Faith Friday Obilor, jo vuosikausia Veikkausliigan huipulla. Kuva: Juha Tamminen

Obilor on juhlinut Veikkausliigan voittoa kahdesti ja Suomen Cupin voittoa kerran. Kaksi kertaa hänet on valittu sarjan parhaaksi puolustajaksi, viimeksi viime syksynä. Vankkarakenteinen nigerialainen dominoi ilmatilaa ja hallitsee kaksinkamppailut, ja on sarjan kenties paras puolustussuunnan pelaaja. Hyökkäyspelissä anti saisi olla vieläkin isompi.

2) Robert Ivanov, Honka

24-vuotias Ivanov oli viime kauden suuria sensaatioita. 197-senttinen toppari ei esiintynyt ikinä nuorisomaajoukkueessa, mutta debytoi viime tammikuussa Huuhkajissa Qatarin leirillä. Honkaan Ivanov päätyi kesällä 2016 pelattuaan sitä ennen muun muassa Viikingeissä ja FC Myllypurossa.

21-vuotiaana Kakkosta, 22-vuotiaana Ykköstä ja vihdoin 23-vuotiaana veikkausliigadebyytti. Urakehitys on ollut hurjaa, sillä Ivanov nousi Veikkausliigaan Hongan mukana kahdessa kaudessa. Viime kausi teki päivänselväksi, että taso riittää myös pääsarjassa, sillä Ivanov valittiin kaksi kertaa Veikkausliigan kuukauden joukkueeseen.

Viime kauden sensaatio Robert Ivanov on TOP 5 -listamme ainoa suomalaispuolustaja. Kuva: Juha Tamminen

Inkeriläisen suvun vesa on Hongan takalinjojen tuki ja turva, jonka tekninen osaaminen ja peliäly ovat hyvällä mallilla. Annettavaa myös hyökkäyspään erikoistilanteissa. Mikäli kehitys jatkuu edelleen, voi Ivanov löytää itsensä pian Veikkausliigaakin kovemmista sarjoista.

1) Luis Carlos Murillo, KuPS

Vuosi sitten Veikkausliigaan siirtynyt Murillo oli KuPS:lta loistava löytö. Koko siihenastisen uransa kotimaassaan Kolumbiassa pelannut Murillo dominoi kuopiolaisten vasemmalla laidalla, ja syötti vieläpä KuPS:n pronssimitalit ja europaikan ratkaisseen maalin päätöskierroksella.

Murillo oli Veikkausliigan InStat-tilastoissa sarjan paras pelaaja, halliten useita keskeisiä tilastoja. Murillo oli hyvin korkealla sarjan taklaus- ja harhautustilastoissa ja hänellä oli kaikista pelaajista eniten voitettuja puolustuksen kaksinkamppailuja. Muun hyvän lisäksi Murillo kirjautti kuusi maalisyöttöä. Erikoista Murillon tilastoissa on, että Transfermarktin mukaan hän ei ole tehnyt koko urallaan yhtään maalia sarjapeleissä. Copa Sudamericanassa Murillo on osunut kerran.

Luis Carlos Murillo oli KuPS:lta loistava värväys. Kuva: Juha Tamminen

28-vuotiaan Murillon nousujen kanssa saavat vastustajat olla tarkkana. Ulkomaillakin saattaa miehelle olla ottajia, joten Murillosta kannattaa nauttia niin pitkään kuin voi.

Bubbling under:

Niukasti listan ulkopuoelle jäivät tällä kertaa KuPS:n johtava toppari Juho Pirttijoki, Interissä hyvän viime kauden pelannut HIFK:n monipuolinen Tero Mäntylä, FC Lahden luotettava Jani Tanska ja HJK:n Daniel O’Shaughnessy. Entä mihin pystyy HJK:n tuorein nimihankinta, myös Nigerian maajoukkueessa usein nähty Elderson Echiejile?

Heikki Kuparinen