Aivovammojen avustusjärjestö Headwayn mielestä jalkapallo tarvitsee suuren muutoksen päävammojen käsittelyyn. Tärkeä kysymys nousi jälleen esiin Jan Vertonghenin eilisen hirvittävän loukkaantumisen jälkeen.

Tottenham-puolustaja Vertonghen löi tiistain Mestarien liigan välierien Ajax-ottelussa rajussa yhteentörmäyksessä päänsä yhteen joukkuetoverinsa Toby Alderweireldin kanssa. Vertavuotavaa belgialaista paikkailtiin viisi minuuttia, kunnes Tottenhamin lääkintätiimi antoi luvan jatkaa pelaamista.

40 sekuntia myöhemmin Vertonghenin tila heikkeni dramaattisesti ja pökerryksissä ollut toppari jouduttiin taluttamaan vaihtoon (lue uutinen).

Headway ehdottaa, että jalkapallossa voitaisiin ottaa käyttöön väliaikaiset vaihtomiehet, jotta aivotärähdykset ja muut päävammat saataisiin kunnolla tutkittua.

Headwayn mielestä hyvää diagnoosia ei voida tehdä kentällä, koska painetaso on korkealla ja Mestarien liigan välierän kaltaisissa korkean panoksen otteluissa pelaaja ei halua helposti myöntää loukkaantumistaan.

– On suuri sääli, että puhumme jälleen itse pelin sijaan aivotärähdyksistä. Aivotärähdyksiä on hirveän vaikea arvioida. Oireet saattavat olla piilossa ja yksilön on oltava rehellinen olostaan. Oireet voivat myös tulla esiin jälkeenpäin, Headwayn edustaja Luke Griggs kommentoi BBC:lle.

[readmore from=Vertonghen-Jan]

– Kolmen tai viiden minuutin tarkkailu, kuten Jan Vertonghenin tapauksessa, ei anna lääkintätiimille mahdollisuutta luotettavalla analyysille. Varsinkin kun se tehdään kentällä kymmenien tuhansien kannattajien katsellessa ja odottaessa pelin jatkumista.

– Uskomme, että jalkapallon on otettava käyttöön väliaikaiset vaihtomiehet, jonka myötä pystyttäisiin tehdä pidemmät tutkimukset loukkaantuneelle. Lisäksi tarvittaisiin puolueettomia lääkäreitä joukkueen ulkopuolelta tekemään päätöksen, onko pelaaja valmis jatkamaan.

Lähde: BBC