Ykkösen seuroille sakkorangaistuksia – ”Huutelujen ollessa rasistisia asia aina vakava”

© Kuva: Getty Images

Ykkösessä pelaavat EIF ja Jaro ovat saaneet sakkorangaistuksen 27.4. pelatun sarjaottelun tapahtumista. Erotuomari Mohammed Al-Emara keskeytti ottelun 27. minuutilla hetkeksi yksittäisen rasistisen huudon takia, ja asia eteni Palloliiton kurinpidon käsittelyyn.

Rasistinen huuto kuului Jaron kannattajien keskuudesta, mutta kotijoukkue EIF:n reagoimisessa ja ottelutapahtuman järjestämisessäkin oli kurinpitovaliokunnan puheenjohtajan mielestä parantamisen varaa.

– Ottelutapahtumassa rasistisen huudon jälkeen järjestyksenvalvojien määrää lisättiin Jaron kannattajakatsomon eteen. Lisäksi ottelussa kuulutettiin turvakuulutus rasistisen huudon jälkeen. Tämän jälkeen rasistista huutelua ei enää ilmennyt, Palloliiton tiedotteessa todetaan.

– On selvää, että seurojen on hyvin vaikeaa kitkeä kaikki asiaton ja häiritsevä huutelu pois ottelutapahtumista. Huutelujen ollessa rasistisia on asia katsottava kuitenkin aina vakavaksi. Huutelu ei käsiteltävänä olevassa tapauksessa ole ollut erityisen laajaa, vaan saadun selvityksen perusteella rasistinen huuto huudettiin kerran.

– Toisaalta toimenpiteistä huolimatta rasistista käyttäytymistä on kuitenkin ilmennyt, eikä EIF ole esittänyt vastineessaan muun ohella toimenpiteitä, joilla se olisi pyrkinyt esimerkiksi tunnistamaan ottelutapahtumassa rasistisen huudon huutaneen kannattajan. Näin ollen järjestysmiesten ja muun henkilökunnan sijoittelu, valppaus ja toiminta ei ole onnistunut täydellisesti. Myös turvakuulutuksissa on ollut puutteita, kun oikeaa turvakuulutusta ei kuulutettu välittömästi erotuomarin keskeytettyä ottelun.

Tiedotteessa kuitenkin myös kiitellään sekä EIF:n että Jaron toimintaa tapauksen jälkeen, ja siksi molempien rangaistuksessa on myös lieventäviä seikkoja.

– Tapauksen osalta Jaron kannalta lieventävänä seikkana on otettava huomioon, että Jaro on pahoitellut tapahtunutta ja osoittanut jälkikäteisillä toimillaan suhtautuvansa vakavasti rasismiin. Ottelutapahtumassa heti rasistisen huudon ilmettyä Jaron joukkueenjohtaja on reagoinut tapahtuneeseen ja käynyt kannattajaryhmän kanssa keskustelemassa asiasta. Lisäksi Jaron vastineen mukaan sen kannattajaryhmä on poistanut kyseisen rasistisen huudon huutaneen kannattajan ottelutapahtumasta.

EIF:lle määrättiin tapauksen johdosta 500 euron ja Jarolle 700 euron sakot.


Nappaa 20€ riskitön veto!

  1. Avaa pelitili Nordicbetille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 20 euroa.
  3. Talletuksen jälkeen saat heti 20€ riskittömän vedon.