30 vuoden yhteinen taival päättyi – Francesco Totti jätti AS Roman ja antoi todella kitkerää palautetta: ”Olisin mieluummin kuollut”

© Kuva: Getty Images

Legendaarinen Francesco Totti on jättänyt AS Roman. Vuonna 1989 AS Romassa pelaamisen aloittanut ja koko uransa saman seuran värejä kantanut Totti ilmoitti päätöksestään maanantaina.

Pelaajauransa Totti lopetti – luonnollisesti siis AS Romassa – vuonna 2017 ja vielä samana syksynä hän aloitti työt Roman johtoportaassa. Nyt tuolle pestille on kuitenkin tullut loppu.

Gazzetta dello Sportin mukaan Tottin väistyminen johtuu siitä, ettei häntä ole kuunneltu viimeaikaisia päätöksiä tehdessä. Tottilta ei muun muassa kysytty kantaa tuoreen valmentajan Paulo Fonsecan palkkaamiseen.

Totti tiedotti päätöksestä lehdistötilaisuudessaan, joka näytettiin suorana Facebookissa.

Totti antoi totisesti palaa, kuten allaolevista kommenteista näkyy (poiminnat Football-Italian liveblogista.)

– Lähetin sähköpostin sanoakseni jotain, jota en voinut kuvitellakaan. Kirjoitin eroanomukseni. Toivoin, ettei se olisi tarpeen, mutta kohtalokas päivä on tullut. Tämä on minulle erittäin rumaa ja tuskallista, Totti lausui.

– Olosuhteet huomioon ottaen tämän rajun päätöksen tekeminen oli oikein. Etenkin, kun en koskaan saanut tilaisuutta työskennellä Roman teknisellä alueella.

– Tein tämän päätöksen kuukausien miettimisen jälkeen, mutta se tuntui oikealta. Tätä seuraa pitää rakastaa ja kannattaa. Ei pitäisi olla mitään pro-Totti, pro-Pallotta tai pro-Baldini -liittoumia. Vain Roman faneja.

– Kuten sanoin, puheenjohtajia menee, valmentajia menee ja pelaajia menee, mutta liput pysyvät.

– Tämä ei ollut minun syytäni, sillä en ikinä saanut tilaisuutta ilmaista itseäni. En ollut ikinä mukana aidossa teknisessä projektissa. Ensimmäisenä vuonna niin voi käydä. Toisena vuonna käsitin, mitä halusin tehdä, emmekä ikinä tulleet yhteen tai auttaneet toisiamme.

– He tiesivät päämääräni ja sen, mitä halusin. Antaa tälle seuralle ja joukkueelle nin paljon. He eivät kuitenkaan ikinä halunneet minua. Minut pidettiin ulkona jokaisesta päätöksestä.

– Minun silmissäni Roma on maailman tärkein seura. Minusta on surullista nähdä heidät tässä tilassa. Se särkee minua. Roman fanit ovat erilaisia kuin muut, heidän rakkautensa seuraa kohtaan on loputonta.

– Minä tulen aina kannattamaan Romaa. Tämä on näkemiin, ei hyvästi. On mahdotonta nähdä Totti Roman ulkopuolella. Valitsen nyt toisen polun. Jos joku toinen seuraomistaja haluaa joskus luottaa minuun, olen aina valmiina.

Tilaisuuden edetessä Totti pääsi todella vauhtiin.

– Kaikki tietävät, että he saivat minut lopettamaan pelaamisen. He halusivat minun lopettavan. Minulla oli kuuden vuoden sopimus johtajana. Aloitin varovasti ja ymmärsin, että se on täysin erilainen osa-alue kuin olla kentällä.

– Lupauksia tehtiin paljon, mutta niitä ei ikinä pidetty. He tiesivät, mitä halusin. Ajan kuluessa arvioin ja puntaroin asioita, sillä minullakin on luonne. En vain istunut odottamassa, mitä he pyytäisivät minun tekevän.

– Tein sen Roman takia, mutta ajan kuluessa ajattelin, ettei ole reilua itseäni kohtaan asettaa itseni sellaisten ihmisten palvelukseen, jotka eivät halua minun olevan täällä.

– Tiettyjen henkilöiden tärkein päämäärä on ollut saada roomalaiset pois Romasta. Lopulta totuus tuli julki, koska he saavuttivat sen, minkä halusivatkin.

– Siitä lähtien, kun amerikkalaiset tulivat seuraan kahdeksan vuotta sitten, he yrittivät kaikin keinoin sysätä meidän syrjään. Vuosien saatossa he yrittivät kaiken voitavansa. Sitä he halusivat, ja lopulta onnistuivatkin siinä.

– Minut kutsuttiin kahden vuoden aikana ehkä kymmeneen palaveriin. Minulle soitettiin aina viime hetkellä, aivan kuin he olisivat halunneet pitää minut poissa. Ajan myötä se käy raskaaksi.

– Se ei osoita kunnioituksen puutetta vain johtajaa, vaan myös henkilöä kohtaan. Yritin tuoda tähän seuraan jotain, mutta huomasin, että toinen osapuoli ajatteli toisin.

– Jos joskus palaan Romaan, tarvitsemme ennen kaikkea uuden omistajan. Jos uudet omistajat uskovat minuun, se olisi mahtavaa.

– Voin sain sanoa, etten ikinä vahingoita Romaa. Tämä on paljon pahempaa kuin pelaajauran lopettaminen. Romasta lähtö on kuin kuolemista. Minusta tuntuu, että olisin mieluummin kuollut.

– Niin monet ovat sanoneet minulle vuosien aikana, että olen taakka tälle seuralle. Että olen vain tiellä, Totti puuskahti.

Lisää AS Roma -legendan kiihkeitä ja suorasukaisia kommentteja voi lukea tämän linkin takaa.

Roman kannattajien kauden päätös on ollut raskas, sillä päätöskierroksella hyvästit piti heittää pidetylle valmentajalla Claudio Ranierille sekä toiselle iki-Romalle Daniele De Rossille.

Lähde: AS