Brasilia on yksi seitsemästä maasta, joka on ollut mukana kaikissa kahdeksassa jalkapallon naisten MM-turnauksessa. Joukkueella on kokemusta vaikka muille jakaa, ja sen keski-ikä on 28 vuotta ja viisi kuukautta. Brasilian pelaajaryhmä on Ranskan MM-turnauksen toiseksi iäkkäin ja koko kisahistorian kolmanneksi vanhin.

Ei siis mikään ihme, että Brasilian kaiken kokeneet pelaajalegendat ovat panneet ennätyksiä kisoissa uusiksi. Ensimmäisenä asialle ehti 41-vuotias Formiga. Formiga debytoi MM-kisoissa 17-vuotiaana vuonna 1995, ja näissä kisoissa pelaa 150 pelaajaa, jotka eivät olleet vielä syntyneet, kun Formiga jo pelasi MM-kisoissa.

Betway ZA

@Betway_za
Brazilian legend, Formiga, played yesterday against Jamaica for Brazil, in what was her 7th World Cup tournament at 41 years of age 😲

"150 players at France 2019 were not even born when she made her tournament debut in 1995." 🇧🇷

Image: @FIFAWWC

Seitsemän MM-turnausta on enemmän kuin yksikään toinen pelaaja on pelannut. Kuusissa naisten MM-kisoissa on pelannut japanilainen Homare Sawa, ja miehistä saavutukseen ovat yltäneet meksikolaiset Antonio Carbajal ja Rafael Marquéz sekä Saksan Lothar Matthäus.

Brasilian viimeisessä alkulohko-ottelussa Formiga ei pelaa, sillä hänen varoitustilinsä täyttyi jo lohkovaiheen toisella kierroksella.

Historiaa Brasilian avausottelussa Jamaikaa vastaan teki myös 34-vuotias Cristiane. Cristiane teki Brasilian 3-1 -voitossa hattutempun, ja hänestä tuli MM-historian vanhin pelaaja, joka on pystynyt kolmeen maaliin yhdessä ottelussa – naiset ja miehet mukaan lukien. Aiemmin ennätystä piti nimissään Cristiano Ronaldo, joka teki viime kesänä Venäjällä hattutempun 33-vuotiaana.

SPORF

@Sporf
🇧🇷 Cristiane becomes the oldest player to score a hat-trick in a World Cup, male or female:

🙋‍♀️ @FIFAWWC:
🇧🇷 Cristiane
📆 34 Years 25 Days

🙋‍♂️ @FIFAWorldCup:
🇵🇹 Cristiano Ronaldo
📆 33 Years 130 Days

👏 Record breaker.

Torstaina oli 33-vuotiaan Martan vuoro tehdä historiaa. Kuusi kertaa maailman parhaaksi naispelaajaksi valittu Marta teki rankkarista maalin Australian verkkoon, ja on siten tehnyt maalin viidessä eri MM-turnauksessa. Yksikään toinen pelaaja – nainen tai mies – ei ole pystynyt vastaavaan. Miehistä neljä todellista legendaa – Pelé, Uwe Seeler, Miroslav Klose ja Cristiano Ronaldo – ovat osuneet neljässä eri MM-turnauksessa. Kanadan Christine Sinclairilla on vielä mahdollisuus nousta jakamaan Martan ennätystä, mikäli hänkin osuu tolppien väliin näissä kisoissa.

Martan kokonaismaalimäärä MM-kisoissa on nyt 16. Sillä hän jakaa MM-kisojen kaikkien aikojen maaliennätystä yhdessä Miroslav Klosen kanssa, mutta Martan turnaus on edelleen kesken.

Squawka

@Squawka
Most World Cup goals in the competition's history:

🇩🇪 Miroslav Klose (16)
🇧🇷 Marta (16)

On the verge of making more history. #FIFAWWC

Coral

@Coral
Marta is the first player in World Cup history to score in five different tournaments:

✓ 2003
✓ 2007
✓ 2011
✓ 2015
✓ 2019

Record-breaker.
#FIFAWWC

B/R Football

@brfootball
Marta celebrated her record 16th World Cup goal by pointing to a symbol of gender equality 👏

Marta ja Cristiane veivät maaleillaan Brasilian Australiaa vastaan jo 2-0 -johtoon, mutta Matildas teki huikean comebackin ja nousi ottelussa 3-2 -voittoon. Brasilia ei ollut hävinnyt MM-kisojen lohkovaiheessa 16 otteluun, joten saavutus oli melkoinen. Myös edellisessä lohkovaiheen ottelussa vuonna 1995 Formiga nähtiin kentän puolella.

Australian saavutus oli huima siksikin, että neljien edellisten MM-kisojen alkulohko-otteluissa Brasilian verkkoon oli tehty yhteensä kaksi maalia, ja nyt Brasilia sai kaivaa pallon maalistaan peräti kolmesti.

Paul Carr

@PaulCarr

Paul Carr

@PaulCarr
Australia comes back to beat Brazil 3-2!

🇦🇺 Australia is the second team to win a #FIFAWWC game after trailing by two goals.

🇸🇪 Sweden came back to beat Germany 3-2 in the 1995 group stage.
🇧🇷 Brazil loses a #FIFAWWC group game for the first time since 1995 vs Germany, ending a 16-game unbeaten streak.

Formiga played in that game too.

Squawka

@Squawka
Goals conceded by Brazil during each of the last five Women’s World Cup group stages:

2003: ⚽️⚽️
2007: none
2011: none
2015: none
2019: ⚽️⚽️⚽️

All three this year against #AUS

Lue myös juttumme MM-kisojen ennakkotunnelmista ja ensimmäisen ottelukierroksen tärkeimmistä tapahtumista.