Pohjois- ja Keski-Amerikan mestaruusturnauksen Gold Cupin alkulohkoista puolet on pelattu valmiiksi. Tiistain vastaisena yönä koettiin turnauksen toistaiseksi suurin yllätys, kun piskuinen Haiti (FIFA-ranking 101) nujersi MM-kisojen vakiokävijä Costa Rican (FIFA-ranking 39) maalein 2-1.

Haitin voittomaalin viimeisteli 21-vuotias puolustaja Djimy Alexis, joka oli ensimmäistä kertaa Haitin A-maajoukkueen avauskokoonpanossa. Alexis oli vienyt avausjaksolla tekemällään omalla maalilla Costa Rican johtoon, mutta muuttui antisankarista sankariksi, kun hän viimeisteli joukkueelleen 2-1 -voittomaalin viimeisellä kymmenminuuttisella.

Haitin tasoitusmaalin oli jo tuota ennen viimeistellyt rankkarista belgialaisen Sint-Truidenin kärkimies Duckens Nazon, joka on tuttu myös Englannin kentiltä. Pariisissa 25 vuotta sitten syntynyt Nazon antoi ottelun jälkeen tunteikkaan TV-haastattelun, jossa hän ylisti tämän Haitin olevan nyt ”uusi Haiti”.

Lopputulos merkitsee sitä, että jo puolivälierävaiheessa nähdään todellinen huippukamppailu, kun B-lohkon kakkoseksi jäänyt Costa Rica haastaa A-lohkon puhtaalla pelillä voittaneen Meksikon. B-lohkossa täydet yhdeksän pistettä napannut Haiti puolestaan kohtaa Kanadan.

Historiaa tehtiin myös tiistaiyön toisessa kamppailussa, kun Bermuda kukisti Nicaraguan 2-0. Voitto oli Bermudan Gold Cup -historian ensimmäinen, sillä se on kisoissa vasta ensimmäistä kertaa mukana.

Jos oli Nicaraguan turnaus vaisu sen hävittyä kaikki pelinsä yhteismaalierolla 0-8, niin Kuuba pisti vielä paljon pahemmaksi. Kuuban kolmen ottelun maaliero on tyly 0-17. Pettymykseen päättyivät myös MM-kisoista hyvin tutun Hondurasin kisat, sillä Hondurasin putoaminen jatkosta varmistui jo toisen ottelukierroksen jälkeen.

Onnistujiin sen sijaan lukeutuu Meksikon Andrés Guardado, joka on noussut alkulohkovaiheessa Meksikon Gold Cup -historian voitto-, ottelu- ja maalintekijätilaston kärkeen. Guardado on jo kolmantena Gold Cupin kaikkien aikojen maalintekijätilastossa.