Katso itse – maalivahdin hyvin erikoiset avausheitot puhuttavat maailmalla: ”Ei se epäkunnioittavaa ole”

© Kuva: Getty Images

Yksi meneillään olevan Copa de Oron, eli Pohjois- ja Keski-Amerikan mestaruusturnauksen puhuttaneimmista ilmiöistä on ollut El Salvadorin maalivahdin Henry Hernándezin hyvin poikkeukselliset avausheitot. Joukkueensa kapteenina pelaava Hernández näyttää (=näyttelee) sinkoavansa pallon kauas eteenpäin, mutta pallo ”lipsahtaakin” kädestä taaksepäin tai sivulle omalle puolustajalle.

Kun 34-vuotias Hernández teki tempun ensimmäisen kerran El Salvadorin ottelussa Curacaoa vastaan, hänelle naureskeltiin mediassa ja sosiaalisessa mediassa, sillä kikkaa pidettiin vahinkona ja pahana mokana. Kun Hernández toisti heittonsa toisessa pelissä Jamaikaa vastaan, alkoi kansainvälinen mediakin herätä. Nyt koko uransa El Salvadorin kansallisessa sarjassa pelanneesta maalivahdista on tullut someilmiö.

– Se on kikka, jota olen käyttänyt jo pitkään. Viime kerralla se tallentui myös kameroille, ja näin tässä kävi. Olen heittänyt palloa noin aina, mutta joka kerta vastuullisesti, Hernández totesi La Prensa Graficalle.

Yhtä Hernándezin avauksista jakoi Twitterissä myös kisojen virallinen kanava, joten julkisuus on taattua. Jos allaoleva twiitti ei näy, sen voi katsoa myös tästä.

– Saan sillä kikalla huijattua vastustajan hyökkääjiä. Siten puolustajani saa pallon rauhassa, ajan kanssa ja ilman painetta. Se on vain eräänlainen ase, joka minulla on, Hernández perusteli erikoista heittotapaansa.

Temppua on syytetty myös vastustajan pilkkaamiseksi, mutta tämän kaksi nollapeliä kahdessa ottelussa pelannut maalivahti kiistää täysin.

– Ei se ole epäkunnioittavaa, vaan perustuu pelin olosuhteisiin. Siten saamme etua pallonhallintaan.

El Salvador on saanut Gold Cupin kahdesta ensimmäisestä ottelustaan neljä pistettä. Startti on maan turnaushistorian kaikkien aikojen paras. Viimeisessä lohkovaiheen ottelussaan keskiviikon vastaisena yönä El Salvador kohtaa verivihollisensa Hondurasin, jonka jatkomahdollisuudet ovat jo menneet. El Salvadorille riittää varmuudella jatkopaikkaan tasapeli, ja mahdollisesti jopa tappio.

Henry Hernández debytoi El Salvadorin A-maajoukkueessa jo vuonna 2007, mutta pelaa vasta nyt ensimmäisiä Gold Cupin otteluitaan.