Parjatulle MM-kisojen tuomaritoiminnalle uusi takaisku – lasikattoja rikkoneen moninkertaisen finaalituomarin kisat jäivät kesken

© Kuva: Getty Images

Tuomarityöskentely on herättänyt runsaasti keskustelua naisten MM-turnauksen aikana, sillä otteluissa on nähty useita ristiriitaisia tilanteita. Osa kritiikistä selittyy epäilemättä sillä, että MM-kisoista on tullut tavallaan ”VAR:n käytön koekaniini”, ja videotarkistuksiin on tuhrautunut poikkeuksellisen paljon aikaa.

Nyt kisojen tuomariosasto koki uuden takaiskun, sillä yhden potentiaalisen finaalituomarin, kenties maailman tunnetuimman naistuomarin Bibiana Steinhausin turnaus jää kesken. Syy tähän ei ole 40-vuotiaan saksalaisen työskentelyn laadussa, vaan siinä, että hän loukkasi jalkaansa ainoaksi jääneessä ottelussaan Ranskan ja Norjan välillä 12. kesäkuuta.

– Se on hänelle, meille ja jalkapallolle suuri sääli. Hän on nimittäin ero hyvä erotuomari. Hän ei kuitenkaan toivu enää kuntoon turnauksen aikana, erotuomarijohtaja Pierluigi Collina vahvisti lehdistölle keskiviikkoisessa lehdistötilaisuudessa Pariisissa Franfurter Allgemeinen mukaan.

Steinhaus on ehkä koko maailman tunnetuin ja arvostetuin naiserotuomari. Hän on viheltänyt otteluita kolmessa EM-turnauksessa, ja myös MM-kisat olivat hänet kolmannet. Lisäksi hän tuomitsi pelejä vuoden 2012 olympialaisisissa. Steinhausin meriittilistalta löytyvät muun muassa vuoden 2011 MM-finaali, vuoden 2012 olympiafinaali sekä vuoden 2017 Mestarien liiga -finaali.

Steinhausin maine kasvoi entisestään, kun hänestä tuli todellinen lasikattojen rikkoja. Hän on nimittäin tuominnut miesten Bundesliigaa jo kahden kauden ajan, kaudesta 2017-2018 lähtien. Steinhaus oli täten ensimmäinen naispuolinen erotuomari merkittävässä miesten pääsarjassa.

Pierluigi Collina kommentoi samalla myös tähän asti nähtyä erotuomaritoimintaa ja muistutti siitä, että tulkinnanvaraa päätöksissä on usein.

– Kun jotain täytyy tulkita, syntyy siitä aina keskustelua. Ne ovat aina subjektiivisia päätöksiä. On inhimillistä, että joskus syntyy vääriä tulkintoja. Kaikki ei ole jalkapallossa mustavalkoista, entinen huipputuomari muistutti.

Collina lisäsi kuitenkin, että niukkojen paitsioiden osalta virheitä ei ole tehty.

– Paitsioissa ei ole sijaa keskustelulle. Viisikin senttimetriä riittää. Käytämme tekniikkaa nähdäksemme sen. Säännöissä ei lue mitään isosta tai pienestä paitsiosta, vaan paitsio on aina paitsio, italialainen napautti.

Tähän asti pelatuissa 44 otteluissa videotuomarit ovat tarkistaneet kuvanauhalta 441 pelitilannetta. 29 kertaa erotuomari on tarkistanut tilanteen VAR:in avulla itse. 25 kertaa päätös muuttui, ja neljä kertaa tehty päätös pysyi voimassa.

FIFA:n näkemyksen mukaan ilman videotarkistuksia tehdyistä vihellyksistä 92 prosenttia on ollut oikeita, mutta VAR:n avulla oikeiden päätösten osuus on noussut 98 prosenttiin.

– Tämän tilaston myötä voimme nukkua hyvin, FIFA:N osastonjohtaja Massimo Busacca totesi ja muistutti samalla tuomarityön vaikeudesta.

– Täydellisiä me emme ole, mutta mikä joukkue on pelannut tähän saakka täydellisen turnauksen? Jos pelaaja pelaa 89 minuuttia huonosti ja tekee lopussa maalin, on hän sankari. Erotuomareiden tilanne on täysin päinvastainen. Siksi otamme ilolla tekniikan vastaan.


TALLETA TÄNÄÄN 10€ JA SAAT 60€ PELIRAHAA!

1. Avaa pelitili Nordicbetille
2. Aktivoi bonus ja talleta 10€
3. Tilillesi lisätään 50€ ja voit hakea voittoja yhteensä 60 eurolla

K18 | S & E voimassa | Pelaa vastuullisesti – Peluuri.fi | BML Group Ltd. on MGA:n lisensoima MGA/CRP/108/2004