Petteri Forsell yllättyi, kun hänen kommenteistaan syntyi viime maajoukkuetauolla kohu – kesällä tärkeiden päätösten aika: ”Tuntuu, ettei se olisi minulle hyvä askel”

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajien avauskokoonpanoon Bosnia-Hertsegovinaa vastaan noussut Petteri Forsell on joutunut urallaan todistamaan kerta toisensa jälkeen tasonsa päävalmentajilleen. Kilpailu jalkapallossa on niin kovaa, ettei sitä aina oikein ymmärretä Suomessa. Tai jos ymmärretään, niin ymmärretään väärin.

Forsell iski viime kaudella Puolan pääsarjassa Miedz Legnican riveissä 13 maalia ja antoi siihen päälle vielä neljä maalisyöttöä. Forsell oli sarjasta pudonneen joukkueen paras maalintekijä ja koko sarjan yhdeksänneksi paras maalitykki. Alkukaudesta Forsell oli päävalmentajan silmissä vaihtomies.

– Kun pettymys (sarjasta putoamisesta) on vähän laantunut, niin jos joku olisi minulle ennen kauden alkua sanonut, että teen noin monta maalia, niin kyllä minä olisin ne ottanut mielelläni.

– En ollut kauden alussa edes valmentajan avauskokoonpanosuunnitelmissa ja taistelin sen lopulta itselleni aika nopeasti, Forsell kertoi SuomiFutis-sivustolle ennen Bosnia-Hertsegovina-ottelua.

Myös Huuhkajissa rooli on jäänyt pieneksi, vaikka tulosta on tullut Puolassa. Bosniaa vastaan Forsell pelasi ensimmäistä kertaa A-maajoukkueen avauksessa kilpailullisessa ottelussa.

Maaliskuussa Suomessa nousi pienoinen kohu, kun Forsell sanoi suoraan, että häntä harmitti, ettei ollut kokoonpanossa Italiaa eikä avauskokoonpanossa Armeniaa vastaan.

Forsell ei oikein ymmärrä, miksi siitä syntyi kohu. Hänen mukaansa jokainen pelaaja haluaa pelata eikä siinä ole mitään ihmeellistä. Joukkueen sisällä tapahtuneesta ei noussut minkäänlaista keskustelua. Syyksi Forsell tarjosi sitä, ettei mitään keskusteltavaa ollut.

– Silloin kun sanoin, että minua harmittaa, etten saanut pelata, niin en uskonut, että siitä mitään kohua syntyy. Eihän siitä mitään jättimäistä kohua syntynytkään, mutta jotain pientä. Olin todella yllättynyt siitä, koska ei minulle kukaan täällä joukkueessa sanonut mitään, että olisin sanonut jotain väärin.

– Se on ihan sama keneltä täällä kysytään, niin jokainen haluaa pelata. Siinä on sitten se, että jäätkö mököttämään vai teetkö entistä kovemmin töitä, että saat sen paikan. Pyrin toimimaan jälkimmäisen mukaan, Forsell totesi.

Forsell myönsi, että nuorempana hänellä oli enemmän vaikeuksia suhtautua vähäiseen peliaikaan. Joskus suusta pääsi sammakoita, mutta niistä on opittu.

Suomen A-maajoukkue koostuu huippuunsa viritetyistä ammattilaisista, jotka haluavat jokainen pelata niin paljon kuin mahdollista. Siksi Forsellin sanomisia ei myöskään mitenkään käsitelty joukkueen sisällä. Se on osa huippu-urheilua.

– Pelaajalle, joka pelaa työkseen jalkapalloa, mutta ei saa pelata, niin se on mielestäni ihan normaalia olla pettynyt. Suomessa siitä tuli vähän isompi juttu. Ehkä jatkossa siihen osataan suhtautua eri tavalla, Forsell mietti.

Jää rikottu

Forsell pelaa tällä hetkellä ehkä uransa parasta jalkapalloa. Se on noteerattu myös Huuhkajissa, kun Markku Kanerva nosti jopa hieman yllättäen Forsellin avauskokoonpanoon Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Peliesityksessä jäi vielä parannettavaa, mutta avauksen paikka merkitsi Forsellille paljon, lue lisää tästä.

– Sanotaan näin, että olen odottanut sitä tosi kauan. En ole mikään nuori pelaaja enää. Kyllä tätä oli odotettu. Minulla oli se sama fiilis, mikä katsojilla oli ja meillä oli kentällä, Forsell kommentoi Bosnia-Hertsegovina-ottelun jälkeen.

Forsell kokee, että hänelle ominaisin pelipaikka Kanervan pelijärjestelmässä on Pukin kanssa kärjessä tai kymppipaikalla, kuten Bosniaa vastaan.

– Pystyn pelaamaan laidalla tai keskellä. 4-4-2:ssa ehkä se mieluisin minulle olisi siellä toisena kärkenä. Jos hallitaan paljon peliä, niin silloin voin pelata myös siinä keskemmällä. Eniten minusta saa ehkä irti, jos olen hyökkäyspäässä.

Voi hyvin olla, että Forsell jatkaa kymppipaikalla myös Liechtensteinia vastaan. Bosniaa vastaan pelaamisessa näkyi ajoittain se, ettei Forsell ole pelannut paljoakaan esimerkiksi Teemu Pukin ja Robin Lodin kanssa. Jälki voi olla kuitenkin tuhoisaa, mikäli yhteinen sävel löytyy.

Tällä hetkellä Forsellin tilanne on erinomainen. Jalkapallossa voi kuitenkin tapahtua paljon asioita lyhyessä ajassa. Forsell tiedostaa tämän, ja siksi siirto voi olla ajankohtainen jo kesällä, kun Legnica putosi Puolan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Forsell pelasi Puolan 1. divisioonaa useamman kauden ajan, joten sarjataso on tuttu. Se olisi kuitenkin ikävä takaisku uralle.

– Katsotaan tuleeko jotain vaihtoehtoja, ettei tarvitsisi taas ottaa askelta taaksepäin. Toki meidän joukkue haluaa sieltä nousta nopeasti takaisin. Silti tuntuu nyt siltä, ettei se olisi minulle hyvä askel mennä siihen sarjaan takaisin. Katsotaan nyt.

Sarjatason lasku voisi olla myös ikävä takaisku maajoukkueuralle, nyt kun vihdoin Forsell on raivannut tiensä Huuhkajien avauskokoonpanon pelaajaksi. Forsell tietää sen, että Puolan divarista voi olla taas pidempi matka A-maajoukkueeseen.

– Jos menen divariin pelaamaan, niin tosi vaikeaa se on. Olin jonkun pelin maajoukkueen mukana, kun pelasin siellä (1. divisioonassa), mutta kyllähän se vaikeampaa sitten on.

Huuhkajat kohtaa tiistaina kello 21.45 Liechtensteinin Vaduzissa.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen