Saako eurofutis tulevina vuosina uuden kovan tekijän? Bundesliigahistorian suurin rahoitusdiili syntymässä

© Kuva: Getty Images

Vaikka Borussia Dortmund panikin tällä kaudella Bayern Münchenin ahtaalle, on Bundesliiga ollut viime vuosina melkoinen ”yhden seuran sarja”. Todellista kilpailua mestaruutta ei ole monellakaan kaudella syntynyt. Dortmund on ollut varteenotettava haastaja, mutta rahakkaiden tukijoiden ylläpitämät Wolfsburg, Hoffenheim ja RB Leipzig eivät ole kyenneet aivan terävimpään kärkeen nousemaan.

Kenties lähivuosina mestaruustaisteluun nousee kuitenkin uusi nimi, nimittäin pääkaupungin ylpeys Hertha Berlin. Der Spiegel kertoo nimittäin Herthan olevan saamassa merkittävän rahoittajan, ja seurapomojen mukaan jatkossa seura ei taistele menestyksestä vain Saksan sisällä, vaan myös eurokentillä.

Kyseinen rahoittaja on sijoittaja Lars Windhorst ja hänen pörssiyhtiönsä Tennor. Spiegelin mukaan Windhorst on ostamassa Hertha Berlinistä 37,5 prosentin omistusosuuden. Aluksi Windhorst maksaa kaupasta 125 miljoonaa euroa. Tätä Spiegel nimittää ”bundesliigahistorian suurimmaksi rahoitussopimukseksi”.

Lisäksi Hertha Berlin on antanut Tennorille suostumuksensa siitä, että seuraavalla kaudella se saa ostaa seurasta 12,4 prosentin lisäosuuden, noin 100 miljoonan euron summalla. Näin Windhorst omistaisi noin vuoden kuluttua Herthasta 49,9 prosentin osuuden, ja maksaisi kaupasta noin 220 miljoonaa euroa.

Hertha Berlin suunnittelee sijoittavansa suurimman osan rahoista uusiin pelaajiin.

– Se parantaa keskipitkällä aikavälillä mahdollisuuksiamme yltää europeleihin, Herthan urheilujohtaja Michael Preetz kommentoi Spiegelille.

Myös Windhorst itse asettelee tavoitteensa Saksan rajojen ulkopuolelle.

– Herthasta voi kasvaa todellinen ”Big City Club” (suurkaupungin seura) Lontoon tai Madridin seurojen tavoin, Windhorst uskoo.

Lars Windhorstia on pidetty ”Saksan talouden ihmelapsena”. Hän perusti jo 16-vuotiaana, 90-luvun alussa, useita start-up yrityksiä, ja oli muun muassa liittokansleri Helmut Kohlin kanssa läheisissä väleissä. Vuosituhannen vaihteen kriisissä Windhorstin firma teki kuitenkin konkurssin, ja sankaruus oli hetkeksi mennyttä.

Windhorstin uuden nousun tae on ollut sijoitusyritys Tennor, joka on tarjonnut yritysten käyttöön pääomaa pyrkien kasvattamaan niiden arvoa. Tennorin omistuksessa ovat muun muassa alusasuvalmistaja La Perla, Flensburgissa sijaitseva laivavarustamo FSG sekä eteläafrikkalainen kaivosyhtiö.