Ensimmäinen naisten MM-kisojen finalisti 2019 ratkottiin Lyonissa. Loppuotteluun jatkaa värikkäiden vaiheiden jälkeen Yhdysvallat.

Ottelu alkoi todella hurjavauhtisena. Englannin pidettyä aivan alkuminuuttien ajan palloa, sai Yhdysvallat jo ensimmäisellä vitosella kovaa mylläkkää aikaan Carly Telfordin maalille.

Yhdeksän minuuttia ehti juuri täyttyä, kun tilastoihin merkittiin Yhdysvaltojen avausmaali. Christen Press odotteli vapaana pitkää keskitystä, ja puski pallon etuyläkulmaan. Näin avausosuma nähtiin jälleen vasemmalta laidalta – huolimatta siitä, että kisapelaajista reilusti eniten palstamillimetrejä saanut Megan Rapinoe oli kyseiseltä puolelta jätetty penkille. Laadukkaan keskityksen maaliin tajoili Kelley O’Hara.

Amerikkalaisten nopea avausmaali ei ollut näissä kisoissa aivan ensimmäinen laatuaan.

Match of the Day

@BBCMOTD
The #USA have scored before the 12th minute in every match of this Women's World Cup. #ENGUSA #Lionesses #ChangeTheGame

Kymmentä minuuttia avausosuman jälkeen Englanti tuli tasoihin. Pallo nopealla hyökkäyksellä ylös vasenta laitaa, josta Bethany Meadin terävä pallo maalin edustalle. Murhaavan tehokas Ellen White kurotti jalkansa väliin, ja siirsi pallon oikean tolpan kautta sisään, 1-1.

BBC Sport

@BBCSport
GOAL! England 1-1 #USA

She's the first England player to score in five World Cup games in a row - Ellen White sweeping in at the far post to slot home. She's now the tournament's top scorer.

Game on!

Follow live ➡ bbc.in/2Xh6RLU #ENGUSA #Lionesses

Puoleen tuntiin maltettiin edetä ennen seuraavaa osumaa. Jälleen kyseessä yhdysvaltalaishyökkäys, joka päätettiin upean keskityksen jälkeen puskumaaliin. Lindsey Horanin upea pallo päätyi maalikuningattaren asemaa jahtaavan Alex Morganin päähän; 1-2.

GOAL

@goal
GOAL! #USA retake the lead with an outstanding goal 😍

@alexmorgan13 heads home on her birthday after a brilliant cross from Lindsey Horan 👌

#FIFAWWC #ENGUSA

Etenkin amerikkalaisryhmä oli lähellä lisämaaleja vielä ennen taukoa, jolle kuitenkin mentiin edelleen tilanteessa 1-2.

VAR kovassa käytössä

Englanti sai pallon hyvin lähelle maalia toisen puoliskon avaushetkillä vapaapotkutilanteesta, mutta Alyssa Naeher Yhdysvaltojen maalilla kurotti välineen hanskoihinsa. Tätä tilannetta lukuunottamatta jälkimmäisen nelivitosen alku oli rikkonainen, molempien joukkueiden pelaajia sekä rikottiin että huomauteltiin rikkeistä. Horan nappasi kovista otteistaan myös keltaisen kortin.

Tunnin kohdalla Englanti ei tuntunut millään saavan peliä siirrettyä omalta kolmannekseltaan, amerikkalaisten prässätessä tarkasti.

67. minuutilla brittien harppuuna kuitenkin iski, kun White sai pallon loistavasta pystysyötöstä aivan paitsion rajamailla, ja karkasi puolustukselta. Pallo vasemmmalle alas, ja taululle hetkeksi lukemat 2-2. VAR-tuomion pohjalta maali hylättiin, eikä ratkaisu TV:n pysäytyskuvan pohjalta väärin mennyt.

White oli jälleen maalipaikassa,kun otteluaikaa oli jäljellä reilut 10 minuuttia. Tasapaino katosi viime hetkellä, ja englantilainen luonnollisesti vaati rangaistuspotkua. Mikäli amerikkalaispelaaja kaatumiseen vaikutti, oli kontakti todella pieni. Jälleen käytettiin VAR-ratkaisua. Pallo vietiin lopulta pilkulle.

Steph Houghton asettui ampumaan, ja sijoitti vasemmalle alas. Vetoon ei tullut riittävästi voimaa, vaan Naeher ehti jopa liimaamaan pallon.

Hyvin pian epäonnistuneen pilkun jälkeen Millie Bright otti toisen varoituksensa – Englanti jäi kenttäalivoimalle 87. minuutilla.

Kaikkien viivytysten seurauksena otteluun näytettiin seitsemän minuuttia lisäaikaa. Yhdysvallat onnistui sen aikana pitämään Englannin poissa vaaran paikoilta, ja jatkaa ansaitusti loppuotteluun. Ylivoimaisia amerikkalaiset eivät olleet, mutta riittävästi parempia.