Saksalainen kulttiseura 1. FC Union Berlin pääsee sunnuntaina vihdoin pelaamaan Bundesliigaa, kun itäberliiniläiset mittaavat kotikentällään RB Leipzigin iskukyvyn.

Vaikka Union Berlin ei ole aiemmin Bundesliigassa pelannut, niin eurocupin otteluita seuralla on jo vyöllään. Ne pelit joukkue pelasi syksyllä 2001 ja mukaan mahtui kaksi kamppailua FC Hakaa vastaan.

Taustana Union Berlinin pääsylle tuolloiseen UEFA-cupiin oli hävitty Saksan cupin finaali Schalkea vastaan. Schalke pääsi Mestarien liigaan, joten cupin hävinneelle Union Berlinille aukesi tie UEFA-cupiin.

FC Haka tuli puolestaan Union Berlinin ensimmäiseksi eurovastustajaksi monen mutkan kautta. Valkeakoskelaiset aloittivat urakkansa Mestarien liigan karsinnoissa. Ensin kaatui maltalainen Valletta, mutta sitten israelilainen Maccabi Haifa osoittautui liian kovaksi. Yhden pelaajan edustuskelvottomuus kuitenkin käänsi tuon otteluparin Hakan hyväksi ja seuraavaksi edessä olivat legendaariset Liverpool-ottelut. Liverpool oli tunnetusti turhan tiukka pala Hakalle, mutta siihen aikaan Keith Armstrongin valmennuksessa ollut ryhmä sai jatkaa UEFA-cupin puolella.

Hakan ja Union Berlinin välisten UEFA-cupin otteluiden ensimmäiseksi pelipäiväksi oli merkattu torstai 13.9.2001. Pelipaikkana piti olla Valkeakosken Tehtaan kenttä, mutta tuon viikon tiistaina tapahtui jotain, joka muutti maailmanhistoriaa. Eli 11.9.2001 tapahtuneet terrori-iskut Yhdysvalloissa.

Euroopan Jalkapalloliitto UEFA päätti nopealla aikataululla, että kaikki euro-ottelut perutaan tuolta viikolta. Uudeksi pelipäiväksi valikoitui torstai viikkoa myöhemmin. Päätös tuli sillä aikaa, kun Union Berlinin joukkue oli lentämässä Suomeen. Helsinki-Vantaan lentokentällä saksalaisilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin hankkia paluukyyti kotimaahan ja uudet liput viikkoa myöhemmäksi.

Omat hankaluutensa päätös toi paitsi matkalla olleille Union Berlinin kannattajille niin myös saksalaiselle TV-yhtiölle, joka oli jo paikan päällä Valkeakoskella. Olihan Union Berlinin pelaaminen Euroopassa niin iso juttu, että avausottelu oli määrä näyttää suorana lähetyksenä Tehtaan kentältä. TV-yhtiö ei lähtenyt roudaamaan kalustoaan viikoksi takaisin Saksaan vaan sai parkkeerata koko kalustonsa viikoksi turvaan Tervasaaren tehdasalueelle Valkeakoskella.

Lopulta torstaina 20.9. ottelu pystyttiin pelaamaan ja se päättyi 1-1. Paikan päällä oli yli 300 Union Berlinin kannattajaa ja heidän liimaamiaan tarroja löytyy edelleen monesta paikasta Tehtaan kentällä.

Toinen osaottelu pelattiin Stadion An der Alten Förstereilla torstaina 27.9. Hakalta olivat paukut tuossa pelissä vähissä ja moni joukkueen avainpelaajista oli loukkaantuneena. Näin ollen Union Berlinillä ei ollut suurtakaan ongelmaa jyrätä 3-0-voittoon.

Union Berlinin eurosaaga tuli silti nopeasti päätökseen. Bulgarialainen Litex Lovech pudotti saksalaiset seuraavalla kierroksella yhteismaalein 2-0 ja sen jälkeen ei Union Berliniä ole euro-otteluissa nähty.

Mutta Valkeakoski on edelleen monen Union Berlinin kannattajan mielessä. Osa heistä teki vierailun Tehtaan kentälle silloin, kun noista europeleistä oli kulunut kymmenen vuotta, eli alkusyksystä 2011.

Viasat ja Viaplay näyttävät Union Berlinin bundesliigadebyytin sunnuntaina 18.8. suorana lähetyksenä. Ottelu RB Leipzigia vastaan alkaa kello 19.