Ensin Ranska, sitten Brasilia ja taas Ranska – FIFA:n toimet homofobiaa vastaan alkavat purra

© Kuva: Getty Images
Veikkausliigassa KuPS - FC Interiin löytyy tipsiä! Lyö veto ja hyödynnä talletusbonus!

Ranskan pääsarjan keskiviikkoinen huippuottelu Nice-Marseille keskeytettiin kymmenen minuutin ajaksi. Nice sai tiistaina uuden upporikkaan omistajan, kun ”Britannian rikkain mies” Jim Ratcliffe osti seuran. Ratcliffen veli Bob oli Allianz Riviera -stadionilla paikan päällä, mutta ottelu ei ollut kovinkaan hyvää mainosta Nizzalle tai sen kannattajille.

Ottelun keskeytys johtui lukuisista pilkkaavista, homofobisista chanteista sekä kannattajien homofobisia viestejä esitelleistä banderolleista.  Stadionin kuuluttaja pyysi kahdesti katsojia lopettamaan homofobiset chanttinsa, jotka suunnattiin etenkin Ranskan liigalle. Koska mitään ei tapahtunut, päätti kokenut erotuomari Clément Turpin keskeyttää ottelun 28. minuutilla. Chantit olivat alkaneet vajaat kymmenen minuuttia aiemmin.

– Enemmän faneja katsomoissa merkitsee homompaa stadionia, eräässä lakanassa luki, kritisoiden liigan suostumusta rakentaa aitoja stadionin katsomonosien väliin, ilmeisesti kapasiteetin nostamiseksi.

Toisessa lakanassa viitattiin suoraan Ratcliffeen, joka omistaa myös kilpapyörätalli Ineosin. Ranskaksi termillä ”polkea” viitataan halventavasti homoseksuaaleihin.

– Tervetuloa Ineos-ryhmään: Myös täällä Nizzassa me rakastamme polkemista, tekstissä luki.

Clément Turpin keskusteli joukkueiden kapteenien – Nicen Danten ja Marseillen Steve Mandandan – kanssa. Dante lähti pelikavereineen keskustelemaan kannattajien kanssa, mutta huonolla menestyksellä. Sen jälkeen joukkueet komennettiin pukukoppeihin, ja Turpin keskusteli valmentajien Patrick Vieiran ja André Villas-Boasin kanssa.

Järjestyshäiriöt eivät jääneet vielä siihenkään, vaan myöhemmin Marseillen Dimitri Payet’ta kohti heitettiin ilotulitteita, kun hän valmistautui antamaan kulmapotkua. Ottelu oli siis kaikin puolin epäonnistunut suoritus Nicelta, ottaen huomioon senkin, että se hävisi pelin 1-2.

Kaikki eivät kuitenkaan olleet keskeytyksen järkevyydestä vakuuttuneita.

– Emme voi keskeyttää peliä joka kerta, kun jotkut idiootit tekevät jotain. Vastustan kaikenlaista syrjintää, olipa se homofobiaa tai rasismia, mutta ei peliä pitäisi keskeyttää noin pienestä. Se on naurettavaa, Nicen Wylan Cyprien kommentoi Canal Plusille.

Turpinin ratkaisu keskeyttää peli on seurausta FIFA:n tuomareille kesällä antamasta ohjeistuksesta. FIFA:n tuoreet säännöt sallivat tuomareille pelin keskeyttämisen, jos katsomosta huudellaan homofobisia herjoja. Sama pätee myös rasistisiin huuteluihin, joita varten sääntö alun perin laadittiinkin.

Nyt näyttääkin siltä, että tuomarit ovat alkamassa toden teolla noudattaa ohjeistusta, sillä eilinen Ligue 1 -ottelu oli jo kolmas homofobian takia keskeytetty korkean tason jalkapallo-ottelu kahden viikon sisällä. 16. elokuuta Mehdi Mohktari keskeytti Ligue 2:n ottelun Nancy-Le Mans noin minuutin ajaksi homofobisten huuteluiden takia. Mohktari sai Ranskan ministereiltä ilahtuneen vastaanoton. Ongelma on Ranskassa erittäin keskeinen, sillä myös kahdessa viikonlopun Ligue 1 -ottelussa oli järjestyshäiriöitä homofobisten chanttien takia.

Viime viikonloppuna homofobiset chantit johtivat ottelun keskeytykseen myös Brasilian pääsarjassa. Erotuomari Anderson Daronco keskeytti tuolloin ottelun Vasco da Gama-Sao Paulo, ja pyysi kotijoukkueen valmentaja Vanderlei Luxemburgoa puhumaan joukkueensa fanien kanssa.

Lähteet: Guardian ja NBC Sports

Veikkausliigassa KuPS - FC Interiin löytyy tipsiä! Lyö veto ja hyödynnä talletusbonus!