Moni saattaa muistaa, kuinka azerbaidzhanilainen FK Karabakh oli Atlético Madridille kahteen otteeseen liian kova pala Mestarien liigan lohkovaiheessa syksyllä 2017. Molemmat keskinäiset kohtaamiset päättyivät tasapeliin, ja Atléticon osana oli tyyytä Eurooppa-iigan pudotuspeleihin – jotka tosin päättyivät sen mestaruusjuhliin.

Kyseinen visiitti oli Karabakhin toistaiseksi ainoa Mestarien liigassa, mutta Eurooppa-liigan lohkovaiheessa se on ollut vakiovieras. Viimeisten viiden kauden aikana Karabakh on nähty Eurooppa-liigan lohkoissa neljästi, ja ainoan poikkeuksen muodostaa jo edellämainittu Mestarien liiga -syksy.

Nyt Karabakh on kuitenkin karsintojen playoff-kierroksella todella ahtaalla, sillä se sai taipua torstaina pohjoisirlantilaiselle Linfieldille maalein 3-2. Piskuinen puoliammattilaisseura siis onnistui siinä, mihin mahtava Atlético Madrid ei pystynyt kaksi vuotta aikaisemmin.

Otteluparin toinen osaottelu pelataan ensi torstaina Azerbaidzhanissa, mutta jo nyt Linfieldin neljän voiton putki europeleissä on pohjoisirlantilaisittain historiallinen. Mikäli Pohjois-Irlannin maajoukkuehistorian parhaan maalintekijän David Healyn valmentama Linfield etenisi aina lohkovaiheeseen asti, olisi se ensimmäinen pohjoisirlantilainen seura ikinä minkään eurokilpailun lohkovaiheessa.

Linfieldin suuri sankari oli vasta 20-vuotias Shayne Lavery, joka teki joukkueelleen kaksi maalia. Laveryn jälkimmäinen osuma oli todella komea taidonnäyte, sillä hän karkasi sisulla ja voimalla vartijaltaan, spurttasi huimaan vauhtiin ja sijoitti pallon tyylikkäästi verkkoon.

Linfield FC

@OfficialBlues
No, it wasn't just a dream.

A truly special night 💙🔥

#EuropaLeague

Colin Millar

@Millar_Colin

Colin Millar

@Millar_Colin
Linfield now have four successive victories in Europe this season. Northern Ireland clubs are on eight and counting (plus three draws). This is completely unchartered territory. Being one game from a European group stage is almost unfathomable.
This third goal from Shayne Lavery absolutely ridiculous. A goal that wouldn't have been out of place in the Europa League final, never mind a preliminary stage.

Kaikki näytti Linfieldin kannalta jo todella hyvältä, mutta Karabakhin lisäajan 2-3 -kavennusmaali nosti azerbaidzhanin osakkeita. Maalin viimeisteli Evertonissakin pelannut hyökkääjä Magaye Gueye.

Aiemmilla kierroksilla Linfield on pudottanut färsaarelaisen Torshavnin sekä montenegrolaisen Sutjeska Niksicin.

Pohjois-Irlanti ei kuitenkaan ole ainoa eurofutiksen pikkumaa, joka on lähellä maan ensimmäistä lohkovaihepaikkaa. Toiveet ovat korkealla myös Liettuassa, jonka kansallinen mestari Suduva pelasi eilen kotonaan maalittoman tasapelin unkarilaisen Ferencvarosin kanssa. Aiemmilla kierroksilla Suduva oli pudottanut sanmarinolaisen Tre Pennen sekä israelilaisen Maccabi Tel-Avivin.

Historiallista maan ensimmäistä lohkovaihepaikkaa kärkkyy myös armenialainen Ararat-Armenia, joka voitti playoff-vaiheen avausosassa luxemburgilaisen Dudelangen 2-1. Dudelange itse teki viime kaudella historiaa ollen ensimmäinen luxemburgilaisseura lohkovaiheessa. Ararat-Armenia on pudottanut aiemmilla kierroksilla gibraltarilaisen Lincoln Red Impsin sekä georgialaisen Saburtalo Tbilisin.

Ensi viikolla selviää, juhlitaanko Pohjois-Irlannissa, Liettuassa tai Armeniassa maan historian ensimmäistä lohkovaihepaikkaa. Kenties näiden pikkumaiden menestys antaa myös uskoa veikkausliigaseurojen lohkovaihehaaveille.

Lähde: TalkSport